Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, ως επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας του ερευνητικού έργου TREATS, διοργανώνει την τελική ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου με τίτλο: «Χρήση καινοτόμων μεθόδων για την ανίχνευση μοναδικών χαρακτηριστικών νωπού γίδινου και πρόβειου γάλακτος και παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων Π.Ο.Π – Π.Γ.Ε της Ηπείρου, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητά τους», το οποίο εντάσσεται στο Μέτρο Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας (Μέτρο 16.1 και 16.2) του ΠΑΑ 2014-2020, για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της Γεωργίας με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας» Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας κ. Αθηνά Τζώρα.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Τετάρτη 28 Μαΐου και ώρα 18.00 στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Άρτας και είναι ανοικτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.
Το έργο επικεντρώνεται στην υλοποίηση των στόχων της ουσιαστικής ιχνηλασιμότητας της αυθεντικότητας των Ηπειρωτικών τυροκομικών προϊόντων και της προστιθέμενης αξίας των γαλακτοκομικών προϊόντων της Ηπείρου αλλά και της δημιουργίας μιας νέας εμπορικής ετικέτας που θα τα εκπροσωπεί.
Το πρόγραμμα «Treats» έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή μεθοδολογία που αναδεικνύει την τοπική πρώτη ύλη των γαλακτοκομικών προϊόντων της περιοχής. Μέσω του χαρακτηρισμού πρωτεϊνικών και μικροβιακών βιοδεικτών ενισχύεται η ιχνηλασιμότητα των τελικών προϊόντων και διασφαλίζεται η αυθεντικότητα και η ποιότητά τους. Η έρευνα που διεξάγεται βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής που αναλύουν σε βάθος την πρωτεϊνική σύνθεση και το μικροβίωμα των τυριών.
Η ημερίδα έχει ως στόχο την ανάδειξη πρακτικών και λύσεων που συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων του αγροδιατροφικού τομέα, διασυνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγή και δημιουργώντας νέα δεδομένα για όλο το σύμπλεγμα του αγροδιατροφικού τομέα πιστοποιώντας τα αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα και προστατεύοντας τις αυθεντικές επιλογές των καταναλωτών, ανοίγοντας παράλληλα νέες προοπτικές για την εξαγωγική διάσταση της τυροκομίας.
Η ημερίδα αποτελεί σημαντική ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων για το δρόμο της Ελληνικής και τοπικής τυροκομίας και όχι μόνο, ευκαιρία για επιστήμονες και ερευνητές να παρακολουθήσουν τα νέα δεδομένα στους τομείς της Γεωπονίας και Βιοτεχνολογίας των Τροφίμων, στην επαφή και συγκρότηση αρραγούς μετώπου με τους παραγωγούς γάλακτος και τους τυροκόμους της Ηπείρου, με τους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων, συνεταιρισμών και μεταποιητικών μονάδων, καθώς και με το καταναλωτικό κοινό που ενδιαφέρεται για το τι αγοράζει, πως το επιλέγει, αλλά και για την τοπική αγροδιατροφική καινοτομία και την τοπική ανάπτυξη στην πράξη και όχι στα λόγια.