• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Ήπειρος

Περιφέρεια Ηπείρου: Προϋπολογισμός 173 εκ. ευρώ για το 2024

από neoiagones
11 Δεκεμβρίου 2023
σε Ήπειρος
Share on FacebookShare on Twitter

Τον προϋπολογισμό του 2024 της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση, με την παρούσα σύνθεση, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού ανέρχονται στα 141,782 εκατ. ευρώ, το ταμειακό υπόλοιπο από το 2023 είναι 31,643 εκατ. και το σύνολο εσόδων-εξόδων ανέρχεται στα 173,426 εκατ.

Καταψήφισαν την εισήγηση επί του προϋπολογισμού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο η όλη κουβέντα εκτράπηκε από τους αριθμούς και τις προβλέψεις του οικονομικού κειμένου και μετατράπηκε σε μια αντιπαράθεση για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής.

Η συζήτηση

Η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε ως μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την «Ψήφιση Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ- Πίνακας Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων) οικονομικού έτους 2024 της Περιφέρειας Ηπείρου».

Ο αντιπεριφερειάρχης που είναι αρμόδιος για τον προϋπολογισμό κ. Κώστας Σιαράβας χρησιμοποίησε γνωστούς επιθετικούς προσδιορισμούς όπως ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος κτλ. Γνώμονας για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων είναι ο ρεαλισμός, η ειλικρίνεια και η ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητα ούτε μπορούν να αποκρυβούν…

Η συγκράτηση των δαπανών, η ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης με την εξασφάλιση πόρων για ολοκληρωμένα αλλά μη εξοφλημένα έργα, είναι επίσης μερικά από τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2024, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σιαράβα.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης ξέφυγε και λίγο από το αμιγώς αντικείμενο του προϋπολογισμού, όταν αναφέρθηκε σε έργα που εκτελούνται, ολοκληρώθηκαν ή προγραμματίζονται για να τονίσει ότι σήμερα υπάρχει μια συνολική στρατηγική για την Περιφέρεια Ηπείρου που καθίσταται κόμβος διασύνδεσης για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εξέφρασε τη βεβαιότητα μεταξύ άλλων ότι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Περιφέρειας θα είναι το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας που διαθέτει ήδη οικοδομική άδεια και που πρόκειται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται άμεσα.

Κριτική

Στην τελευταία παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου 9 χρόνια μετά, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας ευχαρίστησε όλους για τη συμπόρευση αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και επί του θέματος είπε πως η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού συμπίπτει με την τέταρτη επανεκλογή του Περιφερειάρχη και με το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών, από την οποία προέκυψαν πολλά ελλείμματα στη λειτουργία των Περιφερειών.

Ο προϋπολογισμός είναι «τουλάχιστον ισοσκελισμένος» ανέφερε επικαλούμενος το σχόλιο του Παρατηρητηρίου, γι’ αυτό και γίνονται σε κάθε θητεία 10 και πλέον αναμορφώσεις του. Κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή πως δεν προχωράνε μεγάλα έργα και τόνισε πως αν χαθεί το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας θα καταγραφεί σα μια μεγάλη αποτυχία της Περιφερειακής Αρχής.

Η Μαργαρίτα Κιτσανού ανέλαβε ως περιφερειακή σύμβουλος, την εισήγηση εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος Όλον». Χαρακτήρισε μη αναπτυξιακό τον προϋπολογισμό και τόνισε πως υπολείπονται στην υλοποίηση τα μεγάλα έργα και κάλεσε τη διοίκηση Καχριμάνη να τα τρέξει πιο γρήγορα, στην επόμενη θητεία.

Η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κωνσταντίνα Ζέκα υποστήριξε πως στον προϋπολογισμό του 2024 δεν προβλέπεται αύξηση στις επιχορηγήσεις της Περιφέρειας από το κράτος βάσει νόμου. Οι επενδύσεις από Εθνικούς πόρους το 2023 ανέρχονταν σε 38 εκατ. ευρώ, τόσο είναι και το 2024 παρά το ότι τα έσοδα της κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 2 δισ. από το ΦΠΑ… «Εσείς θέλετε να ψηφίσετε έναν τέτοιο προϋπολογισμό που δε μας δίνουν δεκάρα παραπάνω;» ρώτησε απευθυνόμενη στην πλειοψηφία και εντόπισε έντονα ταξικό πρόσημο στον προϋπολογισμό όταν για συντήρηση οδικού δικτύου εγγράφονται 400.000 ευρώ ενώ για ενίσχυση επιχειρήσεων αγροδιατροφής και τεχνολογίας εγγράφονται 4 εκατ. ευρώ…

Ο Ζώης Γαλατάς, επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» μίλησε για πλασματικό προϋπολογισμό του 2024, με ανείσπρακτες οφειλές μεταφερόμενες από έτος σε έτος, χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο τρέχων προϋπολογισμός έχει αναμορφωθεί 8 φορές.

Για όλα ο Αλ. Καχριμάνης

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης θέλησε να δώσει απαντήσεις σε “όσους μηδενίζουν” το έργο της Περιφέρειας όπως είπε και τόνισε πως ο ίδιος “δε μπαίνει σε καλούπια”.

Αναφέρθηκε ονομαστικά σε δεκάδες έργα που υλοποιεί ή που έχει ολοκληρώσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Από δρόμους ως κόμβους, από αρδευτικά μέχρι μελέτες αντιπλημμυρικών.

Λίγες ήταν οι αναφορές του Περιφερειάρχη που δεν έχουν ξανα-ακουστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο πάμπολλες φορές. Η μία εξ αυτών για τους οδικούς άξονες, όταν μιλούσε για τους δρόμους Γιάννενα-Κακαβιά, Πρέβεζα-Ιόνια και παραλιακή Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας. Απάντησε έμμεσα στον Υφυπουργό Υποδομών με τον οποίο υπήρξε η αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων, λέγοντας πως ο Υπουργός δεν ήταν ενημερωμένος για το τι είχε υπογράψει το υπουργείο και για την αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών. Επέμεινε πως η παρομοίωση με την Αλβανία, απευθύνονταν σε μια πολιτική ηγεσία και ένα κράτος που δεν σε υπολογίζει.

Μιλώντας για το Λούρο, δήλωσε πως απάλλαξε μεν τις Περιφέρειες η πολιτεία από την απομάκρυνση των άρρωστων πλατανιών αλλά σήμερα η Alfa Wood (σ.σ. όνομα εταιρείας προφανώς) και την ίδια ώρα, καλείται η Περιφέρεια να κάνει αντίστοιχες παρεμβάσεις. “Αυτή έχει τη σύμβαση για τα πολλά και εμείς θα μαζεύουμε τα απόνερα;” αναρωτήθηκε.

Επαναλαμβάνοντας τις απαντήσεις του για τα πρόστιμα σε βάρος της Περιφέρειας, για τα οποία έγινε αναλυτική συζήτηση σε προηγούμενη συνεδρίαση, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ξανά πως δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ η Περιφέρεια, γι’ αυτό και δεν εγγράφηκαν δαπάνες στον επόμενο προϋπολογισμό. Τέλος, μιλώντας για την πρόσφατη απόφαση του Πειθαρχικού σε σχέση με την υπόθεση των δικηγόρων, κατηγόρησε τον τέως συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας πως παράβλεψε αντίστοιχες 196 αποφάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αντίθετα, έκατσε στο σκαμνί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου… “Ο στόχος ήμουν εγώ και όχι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθρο

Το βραβείο «Εύρηκα! Εύρηκα!» σε εκπαιδευτικό του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων

Επόμενο άρθρο

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα έργων για το 2024

Επόμενο άρθρο
dimotiko_11_12_2023

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα έργων για το 2024

Πρόσφατα νέα

Ο Δήμος αναμένει χρηματοδότηση για αθλητικές υποδομές και παιδικές χαρές

Ο Δήμος αναμένει χρηματοδότηση για αθλητικές υποδομές και παιδικές χαρές

20 Μαρτίου 2026
Από τα Ιωάννινα ξεκινάει ο ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος

Από τα Ιωάννινα ξεκινάει ο ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος

20 Μαρτίου 2026
 «Ο Αϊ Βασίλης είναι σκέτη λέρα» για τρεις παραστάσεις

«Ο Αϊ Βασίλης είναι σκέτη λέρα» για ακόμη ένα τριήμερο

20 Μαρτίου 2026
Σε νέα κινητοποίηση χθες οι υγειονομικοί στα Γιάννενα

Σε νέα κινητοποίηση χθες οι υγειονομικοί στα Γιάννενα

20 Μαρτίου 2026
arta_nosokomio-1068x602

“Όχι στους εργολάβους στα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας”

20 Μαρτίου 2026
Οφείλονται και λύσεις από την κυβέρνηση

Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σιώρος χαιρετίζει το ψήφισμα-πρόταση του ΤΕΕ για Βελισσάριο

20 Μαρτίου 2026

Δημοφιλή

ΠΑΣ Γιάννινα: Δεν σκοράρει, δεν κερδίζει, δεν μένει στην SL2…

ΠΑΣ Γιάννινα: Δεν σκοράρει, δεν κερδίζει, δεν μένει στην SL2…

10 Μαρτίου 2026
«Λευκή πετσέτα» σε 25 δευτερόλεπτα έριξε ο ΠΑΣ στην Καβάλα

«Λευκή πετσέτα» σε 25 δευτερόλεπτα έριξε ο ΠΑΣ στην Καβάλα

3 Μαρτίου 2026
«Αυγά Μαύρα» του Διονύση Χαριτόπουλου

«Αυγά Μαύρα» του Διονύση Χαριτόπουλου

6 Μαρτίου 2026
Εγνατία Οδός: αυξημένα διόδια, μειωμένη ασφάλεια και απαγορεύσεις

Πρόταση για μείωση  επιπτώσεων από τις μονοδρομήσεις στην Εγνατία

24 Φεβρουαρίου 2026
Δείγμα θετικό και αισιόδοξο για τον ΠΑΣ

Για όσο αντέχει θα πληρώνει

26 Φεβρουαρίου 2026
ΠΑΣ Γιάννινα: Δεν σκοράρει, δεν κερδίζει, δεν μένει στην SL2…

ΈσΠΑΣε τα δοκάρια και στο τέλος έχασε!

17 Μαρτίου 2026
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Ο Δήμος αναμένει χρηματοδότηση για αθλητικές υποδομές και παιδικές χαρές

Ο Δήμος αναμένει χρηματοδότηση για αθλητικές υποδομές και παιδικές χαρές

20 Μαρτίου 2026
Από τα Ιωάννινα ξεκινάει ο ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος

Από τα Ιωάννινα ξεκινάει ο ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος

20 Μαρτίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις