Η Σαρδέλα και η Γαρίδα/Γάμπαρη Αμβρακικού πέρασαν με επιτυχία το εθνικό στάδιο αξιολόγησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα αιτήματα καταχώρισης έχουν ήδη διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αναγνωριστούν επίσημα ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Εφόσον αυτό επιτευχθεί θα αποτελέσουν τα πρώτα αλιευτικά προϊόντα της χώρας με τέτοια σημαντική διάκριση και διεθνή σφραγίδα ποιότητας και οφέλη για τους αλιείς και την οικονομία της περιοχής.
Την ευχάριστη αυτή είδηση έκανε γνωστή χθες η Περιφέρεια Ηπείρου που μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας στήριξε και προώθησε την όλη διαδικασία, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου σε δήλωσή του αναφέρεται σε μια στρατηγική πρωτοβουλία: «Με σκληρή δουλειά, συνεργασία και επιμονή, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τους πόρους για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες, να συνταχθεί ένας πλήρης φάκελος και να αξιολογηθούμε θετικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για δύο προϊόντα που αποτελούν την ψυχή του Αμβρακικού. Η Σαρδέλα και η Γαρίδα Αμβρακικού δεν είναι απλώς αλιεύματα – είναι κομμάτι της ιστορίας, του μόχθου και της ταυτότητάς μας. Αυτή η προσπάθεια αποδεικνύει τι μπορεί να πετύχει η Πρέβεζα όταν διεκδικεί οργανωμένα και με σχέδιο».
Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία, προσθέτει, χρειάστηκε ισχυρή πολιτική βούληση της Π.Ε. Πρέβεζας και αμέριστη στήριξη και συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους αλιείς και άλλους φορείς, χάρη στην οποία ξεπεράστηκαν θεσμικά εμπόδια, συντονίστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εξασφαλίστηκε η πλήρης και τεκμηριωμένη προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας.
Παράλληλα, η Π.Ε. Πρέβεζας επένδυσε ουσιαστικά στη γνώση και στην επιστημονική τεκμηρίωση: μέσω του προγράμματος «ΑΝΑΣΑ» χρηματοδότησε το ΤΕΙ Άρτας για τη μελέτη των μοναδικών χαρακτηριστικών των αλιευμάτων του Αμβρακικού, ενώ στη συνέχεια στήριξε με επιπλέον χρηματοδότηση την τελική προετοιμασία του φακέλου.
Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημάινεται στο σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι μέχρι σήμερα κανένα αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας δεν έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή αναγνώριση. Η Πρέβεζα, με τη Σαρδέλα και τη Γαρίδα Αμβρακικού, γράφει το πρώτο κεφάλαιο ευρωπαϊκής κατοχύρωσης για τα ελληνικά αλιεύματα, πετυχαίνοντας την πρώτη αντίστοιχη διάκριση για την ηπειρωτική Ελλάδα.
Πρόκειται για μια στρατηγική επιτυχία που ανοίγει τον δρόμο ώστε τα προϊόντα του Αμβρακικού να αποκτήσουν διεθνή σφραγίδα ποιότητας και αυθεντικότητας. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το brand name της περιοχής, προσφέρει νέες δυνατότητες εξωστρέφειας στους αλιείς και τους παραγωγούς μας και δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική οικονομία.
Στη δήλωσή του ο ο κ. Ιωάννου καταλήγει: «Ως αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτή την επιτυχία, που κατοχυρώνει θεσμικά την ταυτότητα των προϊόντων μας. Δεσμεύομαι να συνεχίσω να στηρίζω έμπρακτα τους αλιείς μας. Η Πρέβεζα αποδεικνύει ότι μπορεί να διεκδικεί, να πετυχαίνει και να ανοίγει νέους δρόμους – και σήμερα γράφουμε ιστορία για τα ελληνικά αλιεύματα».