Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΟ
Εμμέσως τάσσεται με το δίκιο… της Περιφέρειας Ηπείρου ο Δήμος Κόνιτσας για το περίφημο έργο δρόμου του Γράμμου.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Κόνιτσας τάσσεται υπέρ της νομιμότητας, δηλώνει αναρμοδιότητα αλλά στο κλείσιμο της ανακοίνωσης φαίνεται να αποδέχεται τις εξηγήσεις Καχριμάνη ότι το έργο γίνεται και για τους κτηνοτρόφους. Δεν το αναφέρει ακριβώς αυτό η ανακοίνωση αλλά το υπονοεί μιλώντας για “αιτήματα των κοινωνικών ομάδων που ζουν στις ακριτικές περιοχές, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες”…
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου Κόνιτσας έχει ως εξής:
Ο Δήμος Κόνιτσας εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με πρόσφατες εργασίες στην περιοχή του Γράμμου. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο Δήμος δεν έχει καμία εμπλοκή στις εργασίες αυτές, καθώς η περιοχή όπου έγιναν είναι δημόσια δασική έκταση και, συνεπώς, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Ο Δήμος επισημαίνει ότι είναι σταθερά προσηλωμένος στη νομιμότητα, την οποία ελέγχουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς σε κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Τέλος, η ανακοίνωση υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης υπόψη όχι μόνο των περιβαλλοντικών ανησυχιών των κατοίκων, αλλά και των αναγκών και αιτημάτων των κοινωνικών ομάδων που ζουν στις ακριτικές περιοχές, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες.
Και πηγές…
Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικαλείται δημοσίευμα του newsbomb.gr, υποστηρίζοντας πως δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα σχετικά με τη σκοπιμότητα «διάνοιξης» δρόμου από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ στην Ήπειρο.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, επισημαίνουν πως ο δρόμος στην κορυφογραμμή του Γράμμου δεν είναι νέος, αλλά προϋπήρχε και οι εργασίες του αφορούσαν τη βελτίωση του υφιστάμενου. Οι εργασίες αυτές κρίθηκαν απαραίτητες για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του στρατού, καθώς ο δρόμος συνδέει δύο στρατιωτικά φυλάκια και ένα Μνημείο Πεσόντων στον Γράμμο.
Μάλιστα, πέρα από τη στρατιωτική του σημασία, η ανακατασκευή του κρίνεται ιδίως σημαντική γιατί συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, διευκολύνοντας την πρόσβαση και τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής. Γι’ αυτό άλλωστε ήταν και ένα αίτημα του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, όπως υπογραμμίζουν, το οποίο και ικανοποιήθηκε.
Παράλληλα, καθιστούν απόλυτα σαφές πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς την αδειοδότηση του συγκεκριμένου δρόμου, τόσο στο μέρος του που βρίσκεται στην πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου όσο και σε ένα μικρό κομμάτι του που ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς προϋπήρχε και απλώς οι εργασίες αποσκοπούσαν στη βελτίωση και συντήρησή του.
Τέλος, επισημαίνονται οι άριστες προσωπικές σχέσεις και η καλή συνεργασία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη. Διαχρονικά ο στρατός, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτούς και ασφαλείς τους δρόμους που είναι σημαντικοί για την επιχειρησιακή του δράση, αλλά και για την καθημερινότητα των πολιτών, όπου αυτό μπορεί να συνδυασθεί.
Ζητά απαντήσεις
H παράταξη Ήπειρος Όλον Τόπος να Ζεις ύστερα από δημοσιεύματα στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο για την διάνοιξη δρόμου στην περιοχή του Γράμμου ζητάει από την περιφερειακή αρχή να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν:
• Τι ακριβώς εξυπηρετεί η εν λόγω διάνοιξη;
• Γιατί γίνεται χωρίς καμία τεχνική μελέτη, χωρίς καμία αδειοδότηση γνωστοποίηση ή διαβούλευση με τις αρμόδιες αρχές της περιοχής;
Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση της παράταξης του Στ. Ζούμπα, το ΓΕΣ με ανακοίνωσή του διαψεύδει ότι ζήτησε την διάνοιξη του δρόμου όπως ισχυρίζεται ο Περιφερειάρχης και μάλιστα έχοντας την διαβεβαίωση της Περιφερειακής Αρχής ότι δεν απαιτούνται αδειοδοτήσεις (περιοχή Natura, αρχαιολογικής υπηρεσίας, δασικής υπηρεσίας, μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων…), καταστρέφοντας το γνωστό πεζοπορικό μονοπάτι της κορυφής του Γράμμου.
“Εύλογα, λοιπόν, ρωτάμε τι εξυπηρετεί η διάνοιξη του δρόμου στην αλπική ζώνη του Γράμμου και μάλιστα με τον τρόπο που γίνεται όταν ήδη υπάρχουν άλλοι δρόμοι που συνδέουν τις όμορες περιοχές Ιωαννίνων και Καστοριάς, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον απείρου κάλους;” καταλήγει η ανακοίνωση.














