• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Πολιτισμός

Τα Γιάννενα τιμούν τη γενοκτονία των ποντίων

από neoiagones
19 Μαΐου 2021
σε Πολιτισμός
Share on FacebookShare on Twitter

Κάθε Μάιος αποτελεί μήνα μνήμης για όλο τον Ελληνισμό της Ανατολής (Mικρά Ασία, Πόντος, Ιωνία, Βιθυνία, Καππαδοκία κ.ά.) και Ανατολική Θράκη. Γιατί στις 19 Μαΐου 1919 ο Τούρκος εθνικιστής αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου, κήρυξε ανταρσία κατά της οθωμανικής Αρχής και άρχισε εκ του μηδενός τη συγκρότηση του στρατού, με «μαγιά» τις παλιές τρομοκρατικές ομάδες του κομιτάτου «Ενωση και Πρόοδος», που βαρύνονταν με τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Εκδηλώσεις μνήμης
Τα Γιάννενα δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση, καθώς έχουν μέχρι σήμερα ένα πολύ ζωντανό ποντιακό στοιχείο στον κορμό της κοινωνίας τους.
Έτσι, πρόσκληση προς όσους ενδιαφέρονται, απευθύνει η Περιφέρεια Ηπείρου, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, με αφορμή τη «Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν Κυριακή 23 Μαϊου 2021 περιλαμβάνει:
10.00 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ανατολής
10.45 Επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί επισήμων, καταθέσεις στεφάνων
Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων» (οδός Ιωαννίνων, Ανατολή)
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ- ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά περιορισμένο αριθμό ατόμων (9 άτομα με μάσκες και τήρηση απόστασης 1,5 μ.) για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
Δηλώσεις συμμετοχής για καταθέσεις στεφάνων στα τηλέφωνα: Περιφέρεια Ηπείρου: 26510 87202 –Δήμος Ιωαννιτών:26513 6111 0

Ανακοινώσεις
Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα με αφορμή την ημέρα μνήμης εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να οργανώσει αυτοπροσώπως τη β’ φάση της γενοκτονίας των Ποντίων. Η πολιτική της Οθωμανικής στην αρχή και στη συνέχεια της Κεμαλικής Τουρκίας, που υλοποιήθηκε μέσω δολοφονιών, λεηλασιών, πυρπολήσεων και διωγμού, «στοίχισε» στον Ποντιακό Ελληνισμό πάνω από 350.000 νεκρούς -το 50% περίπου του πληθυσμού – και την απώλεια της πατρογονικής τους εστίας.
Το 1994 με απόφαση του το Ελληνικό Κοινοβούλιο καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού»
Αυτή είναι η ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα, η Νεοκαισαρεία και όλες οι προσφυγικές κοινότητες ανά την χώρα. Μια ιστορία προσφυγιάς αλλά και δύναμης.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα κι επειδή και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή κοινότητα και παράδοση, είναι αναγκαίο όλοι μας να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή.
Ιδιαίτερα η νέα γενιά Ποντίων του Δήμου η οποία πρέπει να διατηρήσει την προσφυγική της συνείδηση.
Να συντηρήσει τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία της, η ιστορία και η ταυτότητά της.
Τέλος, οφείλουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε τους αγώνες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων.

Το ΠΕΑΚΙ

Το Πανηπειρωτικό Στάδιο Ιωαννίνων, κατασκευάστηκε σε έκταση πολλών στρεμμάτων, που είχε παραχωρήσει στο κράτος η πρώην Κοινότητα Ανατολής, με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού αθλητικού κέντρου να επιτυγχάνεται, ύστερα από πολλά εμπόδια στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Η Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, με σεβασμό στη μνήμη των χιλιάδων Ποντίων που εξοντώθηκαν, και ως τιμή στις μετέπειτα γενιές του Ποντιακού λαού και των ανθρώπων που σήμερα κατοικούν στην Ανατολή Ιωαννίνων και στις άλλες προσφυγικές Τ.Κ., αποφάσισε, από σήμερα Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021, η σημαία με τον αετό του Πόντου να κυματίζει, μόνιμα, στο Πανηπειρωτικό Στάδιο.
«Η απόφασή μας, να κυματίζει η σημαία του Πόντου, στο Πανηπειρωτικό, αποτελεί για εμάς μια ελάχιστη, αλλά ουσιαστική τιμή, στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο 1914-1923. Το Πανηπειρωτικό βρίσκεται σε έκταση της τότε Κοινότητας Ανατολής και ως ένδειξη τιμής και ιστορικής μνήμης, από σήμερα η σημαία του Πόντου θα κυματίζει σε αυτόν εδώ τον χώρο», αναφέρει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, Παντελής Κολόκας.

Το Πνευματικό Κέντρο
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, το Μικρασιατικό Σύλλογο Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων και την Κοινότητα Μπάφρας θα πραγματοποιήσουν φωτογραφική έκθεση στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Ανατολής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου.
Η έκθεση περιέχει αρχειακό υλικό από την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, το Μικρασιατικό Σύλλογο Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων και το αρχείο της Μπάφρας. Περιέχει πορτραίτα κατοίκων, σπάνιες φωτογραφίες που απεικονίζουν τη δημιουργία των οικισμών και φωτογραφίες από την Καππαδοκία. Θα παραμείνει μόνιμα στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Ανατολής υπενθυμίζοντας σε όλους την ιστορία της Ανατολής, της Μπάφρας και της Νεοκαισάρειας από το 1922 έως σήμερα. Η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου προσέφερε δύο στολές από την περιοχή του Πόντου, μια ανδρική και μια γυναικεία, και μία γυναικεία στολή από την περιοχή της Καππαδοκίας προσέφερε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων .
Παράλληλα, η πρώτη προβολή του φετινού προγράμματος θερινού κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Ιουνίου στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου “Δημήτρης Χατζής”, θα είναι αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η παρουσίαση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου στις 1.00 μ.μ. στο χώρο της έκθεσης. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Ιωαννιτών, Γιώργος Αρλέτος, και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, Ελένη Ακονίδου

Προηγούμενο άρθρο

Πρεμιέρα με “Βάκχες” για το ΔΗΠΕΘΕ

Επόμενο άρθρο

Συνεχίζεται η … κατηφόρα σε εστίαση και καταλύματα

Επόμενο άρθρο

Συνεχίζεται η … κατηφόρα σε εστίαση και καταλύματα

Πρόσφατα νέα

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο 8ο Λύκειο

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο 8ο Λύκειο

22 Οκτωβρίου 2025
Ψυχολογική τόνωση από τη νίκη και σκληρή δουλειά για ανάλογη συνέχεια

Ψυχολογική τόνωση από τη νίκη και σκληρή δουλειά για ανάλογη συνέχεια

22 Οκτωβρίου 2025
Το Έπος του 1940 “ζωντανεύει” στο Πωγώνι

Το Έπος του 1940 “ζωντανεύει” στο Πωγώνι

22 Οκτωβρίου 2025
ΣΟΛΟΙΚΙΣΜΟΣ: Ένα πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης στον Ελαφότοπο 

ΣΟΛΟΙΚΙΣΜΟΣ: Ένα πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης στον Ελαφότοπο 

22 Οκτωβρίου 2025
Βελτίωση υποδομών και της καθημερινότητας στις  Δ.Ε. Ανατολής και Παμβώτιδας

Βελτίωση υποδομών και της καθημερινότητας στις  Δ.Ε. Ανατολής και Παμβώτιδας

22 Οκτωβρίου 2025
syriza

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μ. Κεφάλα και Γ. Αμυρά

22 Οκτωβρίου 2025

Δημοφιλή

perifereia_ipirou-750x375

Καλύφθηκαν οι  θέσεις σε 2,5 ώρες…

17 Οκτωβρίου 2025
Ξεκίνημα μεταγραφικών ανακοινώσεων με Κόντε και Φλόρες

Ο αντικαταστάτης του Κόντε στην ενδεκάδαμοναδικός «πονοκέφαλος» του Κούστα

26 Σεπτεμβρίου 2025
Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

1 Οκτωβρίου 2025
Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

7 Οκτωβρίου 2025
Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

30 Σεπτεμβρίου 2025
Βελτίωσε την εικόνα του, όχι το αποτέλεσμα

Βελτίωσε την εικόνα του, όχι το αποτέλεσμα

23 Σεπτεμβρίου 2025
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο 8ο Λύκειο

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο 8ο Λύκειο

22 Οκτωβρίου 2025
Ψυχολογική τόνωση από τη νίκη και σκληρή δουλειά για ανάλογη συνέχεια

Ψυχολογική τόνωση από τη νίκη και σκληρή δουλειά για ανάλογη συνέχεια

22 Οκτωβρίου 2025
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις