Την πρόθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να υποβάλει μηνυτήριες αναφορές σε δύο τουλάχιστον φορείς για σοβαρές καταστροφές που σημειώθηκαν με ευθύνη τους, πιθανότατα, σε οδικά τμήματα σε Άγναντα προς Πλάκα και στο Πληκάτι Κόνιτσας, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής. Μια πρώτη εκτίμηση για το κόστος των ζημιών, χωρίς αυτές στα Άγναντα, μπορεί να φτάσει τα 100 εκ. Ευρώ, ωστόσο η καταγραφή συνεχίζεται και κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης μέχρι τις 18 του μήνα θα γίνει αναλυτική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Η ενημέρωση για τις πιθανές μηνυτήριες αναφορές, έγινε μετά από σχετική πίεση της αντιπολίτευσης για συζήτηση για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας και για τα μέτρα αποκατάστασης, καθώς οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Στέφος και Γιώργος Πρέντζας, ζήτησαν να γίνει αναλυτική συζήτηση για τις εκτεταμένες ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία — που, αν και αναμενόταν, δεν έγινε στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Θυμίζουμε πως ήδη η “Λαϊκή Συσπείρωση” Ηπείρου κατέθεσε σχετικό γραπτό αίτημα προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με πρόταση να προσκληθούν και οι Δήμαρχοι της Ηπείρου να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη συζήτηση.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στην πρώτη περίπτωση, στην οδό Άγναντα–Πλάκα, στον ποταμό Αγναντίτη η κατάρρευση του δρόμου καταγράφηκε σε σημείο όπου είχαν προηγηθεί εργασίες για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διέλευση αγωγού στο συγκεκριμένο σημείο προκάλεσε την αστοχία του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να κινείται πλέον νομικά. Την άδεια δεν έδωσε η Περιφέρεια όπως διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Στέφου. Η άδεια έχει μεταβιβαστεί και αναζητείται ο υπεύθυνος… από την Ευρυτανία μέχρι το Αγρίνιο… Ουδείς γνωρίζει δηλαδή ποιος φτιάχνει το έργο.
Αντίστοιχα, στο Πληκάτι, η ζημιά αποδίδεται σε υπόγειο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος —όπως είπε ο Περιφερειάρχης— τα έκανε μαντάρα… επιβαρύνοντας την κατάσταση του δρόμου και οδηγώντας και εκεί στην απόφαση για μηνυτήρια αναφορά. “Περνάει ο άλλος, θέλαν να περάσουν οπτική ίνα, πάνω από το πτώμα μου”… είπε ο κ. Καχριμάνης μιλώντας για όσους χωρίς άδεια κάνουν επεμβάσεις πάνω σε τεχνικά έργα.
Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αυτοψίες από γεωλόγους του ΙΓΜΕ, ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια το μέγεθος των προβλημάτων και τα αίτια των ζημιών και έδειξε να εννοεί πως πρόθεσή του εξ αρχής ήταν να υπάρχει όσο πιο ακριβής εικόνα για την επόμενη μέρα, ώστε και μια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει νόημα.
Οι πλημμύρες αυτές δημιούργησαν πολλά ζητήματα και εστιακά και σε γεωλογικά στοιχεία όπου πρέπει μεταβλητές και παράμετροι να μπουν συνολικά για τα έργα. Ο Περιφερειάρχης απάντησε πως τα έργα που θα γίνουν θα έχουν άλλες προδιαγραφές. “Θα την κάνω αλλά όχι τώρα” είπε ο Περιφερειάρχης για τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που ζητούν οι παρατάξεις και δεσμεύτηκε πως μέχρι τα Χριστούγεννα, ως τις 18 Δεκεμβρίου, συγκεκριμένα. Οι Δήμαρχοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες, σημείωσε μεταξύ άλλων και συμφώνησε να γίνουν κοινωνοί όλοι οι της αντιπολίτευσης. “Έχουμε πέσει στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο, μπορεί να φτάσει και 100 εκατ. και δεν υπολογίζω τα έργα στην Άγναντα γιατί δεν μπορώ να τα κοστολογήσω” είπε ο κ. Καχριμάνης προσθέτοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν στην Περιφέρεια και είναι ευθύνη του Κράτους. “Είμαι σε καθημερινή επαφή με τον υπουργό Υποδομών κ. Δήμα και περιμένουμε να γίνει πλήρης καταγραφή της κατάστασης ώστε να έχουμε μία εκτίμηση και να μας πει το υπουργείο με ποιον τρόπο θα τρέξουν τα έργα»














