Με την έγκριση της χρηματοδότησης με συνολικό ποσό περίπου 1,1 εκ. ευρώ και της δεύτερης φάσης το έργο του “Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου” (Open Mall) των Ιωαννίνων μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση, τόσο σε ότι αφορά τα υποέργα που καθυστέρησαν και αφορούν το Επιμελητήριο, όσο και το Δήμο ο οποίος θα προχωρήσει και στην αναβάθμιση και επανάχρηση της πρώην Λαϊκής Αγοράς Αγίου Νικολάου, καθώς και στην τοποθέτηση υπογείων κάδων απορριμμάτων που ήταν εκκρεμότητα από την προηγούμενη φάση του έργου. Μπορεί η χρηματοδότηση να ήταν τυπικό θέμα , ωστόσο αποτελεί την αφορμή για να δρομολογηθούν όσα χρηματοδοτεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Το έργο του Open Mall μετρά αρκετά χρόνια σχεδιασμού (από την πρώτη δημοτική περίοδο του Θ. Μπέγκα) και υλοποίησης (από την προηγούμενη δημοτική αρχή) αποτέλεσε έργο-γέφυρα στο τρέχον ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι δεν τελείωσε έγκαιρα με το προηγούμενο, αλλά τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες από κανέναν για να μην “τρέξει”. Από την πίστωση 1.124.682,14 ευρώ που εγκρίθηκε με απόφαση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση, από το Τομεακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα”, οι 850.896,24 ευρώ αφορούν το Δήμο Ιωαννιτών και 273.785,90 ευρώ το Επιμελητήριο.
Σε ότι αφορά το Δήμο, οι 600.000 ευρώ αποτελούν ποσό που είχε προκύψει από την έκπτωση του αναδόχου στην πρώτη φάση και δεν είχε ζητηθεί ή αξιοποιηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Με αυτό το ποσό που διεκδίκησε και κατάφερε να εξασφαλίσει ο Δήμος (προβλέπονταν, να επιστρέφουν στους φορείς υλοποίησης οι εκπτώσεις), όπως έχει ανακοινώσει στις αρχές του έτους ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας, θα προχωρήσει με βάση μελέτη που ολοκληρώνεται σε έργο μετατροπής της πρώην λαϊκής αγοράς Αγίου Νικολάου σε λειτουργική αγορά, αλλά και με δυνατότητα να φιλοξενεί εκθέσεις τοπικών προϊόντων, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Ουσιαστικά με τα χρήματα αυτά της έκπτωσης προστέθηκε ένα σημαντικό υποέργο στο ιστορικό κέντρο που θα “δέσει” με την όλη παρέμβαση στην οδό Ανεξαρτησίας και τους γύρω δρόμους που αφορά συνολικά. Εν ολίγοις η αναβάθμιση αυτή στη λαϊκή αγορά και η ενσωμάτωσή της στο όλο εγχείρημα αποτελεί ίσως την πιο σημαντική παρέμβαση στο ιστορικό και παλιό εμπορικό κέντρο που αναζητά τον ρόλο του στην τοπική αγορά. Με τις υπόλοιπες περίπου 250.000 ευρώ που συμπληρώνουν το ποσό που έχει να διαχειριστεί ο Δήμος θα γίνει η τοποθέτηση υπόγειων κάδων, παρέμβαση που δεν υλοποιήθηκε νωρίτερα, αν και συμπεριλαμβάνονταν στην πρώτη φάση του έργου.
Ήδη από την αρχή της θητείας του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σπύρος Μπέκας έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα του Open Mall, έχοντας ο ίδιος διαχειριστεί το έργο ως υπεύθυνος από την πλευρά του Επιμελητηρίου. Εκτός της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας που είναι υποέργο του Επιμελητηρίου, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της προβολής των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και της ανάδειξης της εμπορικότητας της περιοχής και αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας, το βασικό έργο που απαιτεί συνεργασία δεκάδων καταστηματαρχών. Είναι οι παρεμβάσεις στις προσόψεις και πινακίδες των περίπου 100 καταστημάτων, με τα περισσότερα να είναι εμπορικά και αρκετά να ανήκουν στο χώρο της εστίασης, δεδομένου ότι στην περιοχή έκλεισαν πολλά εμπορικά και αντικαταστάθηκαν από την εστίαση ή μπαρ. Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης είχε γίνει πρόσφατα και ενημερωτική συνάντηση στο Επιμελητήριο με τους καταστηματάρχες και αναμένεται να δρομολογηθεί το υποέργο για τις προσόψεις παράλληλα με αυτά του Δήμου για να αλλάξει η εικόνα στο ιστορικό κέντρο και να αναθερμανθεί και η αγορά που άλλοτε ήταν κυρίαρχη σε αυτούς τους δρόμους.