Οι περίπου 600 τόνοι ζωικών υπολλειμάτων που από την καμμένη μονάδα κατεψυγμένων ψαριών και κρεάτων από την Κέρκυρα μεταφέρθηκαν σε μονάδα αδρανοποίησης στη Γέφυρα Καλογήρου (Φιλιππιάδα) που δεν είχε τέτοια δυναμικότητα και οι 200 τόνοι θάφτηκαν εκεί. Αντί να γίνει, όπως επιβάλλεται και ανακοινώθηκε, ορθή διαχείριση με μεταφορά σε μονάδες που μπορούν να τα επεξεργαστούν, ετοιμάζονται να τα θάψουν στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, μέσω απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος (του Ειδικού Γραμματέα κ. Γραφάκου και αυτή η απόφαση) και εισαγγελικής παραγγελίας που αιτήθηκε και έλαβε το υπουργείο, με τον ΦοΔΣΑ Ηπείρου, μάλλον …θεατή των αποφάσεων, αφού το μόνο π[ου έκανε ήταν να ρυθμίσει τις ημερομηνίες μεταφοράς, “πειθαρχώντας” στο ΥΠΕΝ.
Οι Δήμοι του νομού Άρτας ενημερώθηκαν και αυτή τη φορά εκ των υστέρων για τα νέα …τερτίπια του ΥΠΕΝ που πρώτα έφερε τα ζωικά απόβλητα στη Φιλιππιάδα και τώρα τα οδηγεί για ταφή στη Βλαχέρνα, ενώ δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά αποτελεί την εύκολη και φθηνή λύση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Χθες και με αφορμή την πρόσφατη Εισαγγελική παραγγελία που αφορά στη μεταφορά και διαχείριση ζωικών αποβλήτων προερχόμενων από την Κέρκυρα οι Δήμαρχοι του νομού Άρτας επισκέφθηκαν την Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, προκειμένου να την ενημερώσουν διεξοδικά και να καταθέσουν εγγράφως τις θέσεις και τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την προωθούμενη, παράτυπη μεταφορά αποβλήτων στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας.
Συγκεκριμένα, τον Δήμο Αρταίων εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας, μαζί με τον Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Κώστα Παπασιώζο, ενώ τη σύμφωνη γνώμη και στήριξή τους, εξέφρασαν οι Δήμαρχοι, Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος και Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος.
Όπως ενημερώνει ο Δήμος Αρταίων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Δήμαρχοι παρουσίασαν: τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα επιβαρύνει την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς και τα ουσιαστικά ζητήματα νομιμότητας που εγείρονται από την προωθούμενη διαδικασία.
Ο Δήμαρχος Αρταίων τόνισε πως είναι αναγκαία η άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης εντολής και η διεξοδική επανεξέταση του θέματος, με πλήρη τεκμηρίωση και αυστηρή τήρηση του νόμου.
Η Αντεισαγγελέας, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Αρταίων, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα, θα ενημερωθεί διεξοδικά και θα μεριμνήσει ώστε να διασφαλιστεί εγγράφως η νομιμότητα οποιασδήποτε απόφασης.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι σήμερα Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί επισήμως, με την κοινή παρουσία όλων των Δημάρχων, η αίτηση ανάκλησης της Εισαγγελικής απόφασης.
Τέλος, ο κ. Σιαφάκας απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Ηπείρου (Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, ζητώντας: την άμεση παύση κάθε διαδικασίας σχετικής με τη μεταφορά των αποβλήτων, την πλήρη ενημέρωση και συνεργασία των αρμόδιων φορέων, καθώς και τη στήριξή του, ώστε να προστατευθεί η Ήπειρος και ειδικότερα ο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας από τον κίνδυνο να μετατραπούν σε χώρο απόθεσης παράνομων αποβλήτων.














