• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

«Σφαλιάρα» του ΣτΕ στα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου

από neoiagones
7 Απριλίου 2022
σε Επικαιρότητα
Share on FacebookShare on Twitter

«Σφαλιάρα» στα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου με τα οποία δόθηκε πλαστή πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου στα Δ.Σ. της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής, καθώς και των Δ.Σ. δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), αποτελεί η απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε στις 5 Απριλίου σύμφωνα με την οποία «οι εν λόγω διατάξεις, κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26.5.2019 και της 2.6.2019 δημοτική περίοδο (1.9.2019 – 31.12.2023), παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού, δεδομένου ότι τόσον οι εκλογείς όσο και οι εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι είχαν συνεκτιμήσει, για τη διαμόρφωση της εκλογικής τους βούλησης, τις ισχύουσες κατά τον χρόνο των εκλογών αυτών ρυθμίσεις, με τις οποίες προβλεπόταν η συγκρότηση των προαναφερόμενων συλλογικών οργάνων χωρίς αντίστοιχη ρύθμιση περί πλειοψηφίας της παράταξης του δημάρχου».

Η απόφαση

Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τμήμα του ΣτΕ κατά πλειοψηφία και οδηγείται στην Ολομέλεια η οποία θα κρίνει και οριστικά ένα ζήτημα για το οποίο υπήρξε μεγάλη πολιτική κόντρα και στα Γιάννενα.
Μάλιστα οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα και του Λάζαρου Νάτση έχουν προσφύγει κι αυτές στο ΣτΕ, όχι για τη σύνθεση των Δ.Σ., αλλά για την μεταφορά αρμοδιοτήτων στις επιτροπές του δήμου κάτι που σημειώνεται στην απόφαση που εκδόθηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο νομοθέτης (Τ. Θεοδωρικάκος) παρενέβη στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού επιφέροντας δύο βασικές και αλληλένδετες μεταξύ τους αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα: αφενός μετέβαλε τον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί σε αυτές η πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου• αφετέρου προέβη σε αθρόα μεταφορά ιδίως στην οικονομική επιτροπή αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου, οι οποίες μέχρι τότε ανήκαν στο άμεσα εκλεγόμενο συλλογικό όργανο διοίκησης των δήμων, το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 65 παρ. 1 του ν. 3852/2010, έχει το γενικό τεκμήριο αρμοδιότητας για τα θέματα που αφορούν τον δήμο.

Σε αυτό δε το συλλογικό όργανο η παράταξη του δημάρχου ενδέχεται να μην έχει την πλειοψηφία, λόγω της συγκρότησής του με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής, φαινόμενο που ανέκυψε κατά τις εκλογές της 26.5.2019 και της 2.6.2019 σε 231 από τους 332 δήμους της Χώρας. Συνεπώς, ο νομοθέτης απέβλεψε στη μεταφορά ορισμένων εκ των εξ ορισμού σημαντικών αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου σε άλλα έμμεσα συλλογικά όργανα του δήμου, με παράλληλη μεταβολή του τρόπου συγκρότησης των τελευταίων, προκειμένου να εξασφαλίσει σε αυτά την πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου.

«Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ρυθμίσεις αυτές συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο, έχουν κοινή στόχευση και επεμβαίνουν τόσο στη συγκρότηση των έμμεσων αυτών συλλογικών οργάνων του δήμου όσο και στη λειτουργία, υπό τη συγκρότηση αυτή, των ανωτέρω οργάνων κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτά νέων, σημαντικού χαρακτήρα, αρμοδιοτήτων. Με την επέμβαση ωστόσο αυτή, η οποία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο είχαν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, μεταβλήθηκε εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α. και τούτο, διότι η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και που αφορούν ζητήματα που κατ’ εξοχήν συνάπτονται με την κατοχυρούμενη οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοίκησης του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας».

Η απόφαση του ΣτΕ μάλιστα τονίζει ότι κατά τον χρόνο ψήφισης των σχετικών διατάξεων που έδωσαν την πλαστή πλειοψηφία στις παρατάξεις των δημάρχων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής, ώστε να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος η επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων.

«Για τους λόγους αυτούς, οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις, καθ’ ό μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές της 26.5.2019 και της 2.6.2019, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 (παρ. 1), 52 και 102 (παρ. 2) του Συντάγματος και, συνεπώς, εφόσον, κατά τη βούληση του νομοθέτη, συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αυτοτελώς, πρέπει να παραμερισθούν στο σύνολό τους ως αντισυνταγματικές και να εφαρμοσθούν κατά τη συγκρότηση των εν λόγω δημοτικών επιτροπών οι προϋφιστάμενες αυτών διατάξεις», τονίζεται στην απόφαση.

Αντιθέτως, κατά την ίδια γνώμη, δεν αντίκεινται στις ανωτέρω συνταγματικές διατάξεις οι ρυθμίσεις που αφορούν την ανάδειξη των μελών των Δ.Σ. δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), καθόσον οι εν λόγω οργανωτικές μεταβολές δεν συνδυάζονται και με μεταφορά αρμοδιοτήτων από άμεσα όργανα διοίκησης του δήμου προς τα αντίστοιχα συλλογικά όργανα των νομικών αυτών προσώπων.

Η μειοψηφία

Κατά τη γνώμη της μειοψηφίας, δεν συντρέχει παραβίαση των ανωτέρω αρχών και δικαιωμάτων, δεδομένου ότι ο ν. 4555/2018 δεν προέβλεπε την άμεση ανάδειξη των μελών της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής και των διοικητικών συμβουλίων των εν λόγω δημοτικών νομικών προσώπων από το εκλογικό σώμα, αλλά τον ορισμό τους έμμεσα από το δημοτικό συμβούλιο. Εξ άλλου, κατά την ίδια γνώμη, όσον αφορά ειδικότερα την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής, τυχόν αντισυνταγματικότητα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων σε αυτές από το δημοτικό συμβούλιο με τον ν. 4623/2019 δεν επηρεάζει, πάντως, τη συνταγματικότητα των επίδικων περί συγκρότησής τους διατάξεων, αλλά αφορά τη νομιμότητα των αντίστοιχων αποφάσεων των εν λόγω επιτροπών στο πλαίσιο της άσκησης των ανωτέρω μεταβιβασθεισών αρμοδιοτήτων.

Θα κριθεί στην Ολομέλεια

Η συνταγματικότητα ή όχι των «νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου» θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία όμως είναι άγνωστο το πότε θα συνεδριάσει. Δεν αποκλείεται δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η θητεία των σημερινών δημοτικών αρχών και απόφαση να μην έχει εκδοθεί. Σε διαφορετική περίπτωση πάντως ανοίγει μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη νομιμότητα των αποφάσεων που έχουν λάβει τα Δ.Σ. των επιτροπών αυτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη των έργων που έχουν αποφασιστεί μέσω αυτών.

Προηγούμενο άρθρο

Έπιπλα σαλονιού κι άλλα

Επόμενο άρθρο

Αντιπρόεδρος στην ΕΘΕΑΣ o Ανδρέας Δημητρίου

Επόμενο άρθρο
dhmhtriou e8eas

Αντιπρόεδρος στην ΕΘΕΑΣ o Ανδρέας Δημητρίου

Πρόσφατα νέα

Ράπτης: «Πνευματικά πιο έτοιμος ο Πανιώνιος»

Οργισμένες δηλώσεις από Ράπτη και Κολιοφούκα

20 Οκτωβρίου 2026
Νικήθηκε από τη διαιτησία ο ΠΑΣ Γιάννινα

Νικήθηκε από τη διαιτησία ο ΠΑΣ Γιάννινα

20 Οκτωβρίου 2026
Γιαπλές: «Ανταγωνιστική η εικόνα μας»

Γιαπλές: «Ανταγωνιστική η εικόνα μας»

20 Οκτωβρίου 2026
Μαχητής μέχρι τέλους ο Βίκος με τον πανίσχυρο Ολυμπιακό!

Μαχητής μέχρι τέλους ο Βίκος με τον πανίσχυρο Ολυμπιακό!

20 Οκτωβρίου 2026
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας για άτομα με Άνοια/Alzheimer

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας για άτομα με Άνοια/Alzheimer

20 Οκτωβρίου 2026
“Τρία σανίδια, δυο πρόσωπα, ένα πάθος’’ του Χρ. Συρμακέζη

“Τρία σανίδια, δυο πρόσωπα, ένα πάθος’’ του Χρ. Συρμακέζη

20 Οκτωβρίου 2026

Δημοφιλή

epimelhthrio-επιμελητηριο_ιωαννινων

Αίτημα παράτασης  και προτάσεις για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

21 Σεπτεμβρίου 2026
“Έφυγε” σε ηλικία 69  ετών  ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ευάγγελος Παρασκευαΐδης

“Έφυγε” σε ηλικία 69  ετών  ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ευάγγελος Παρασκευαΐδης

13 Οκτωβρίου 2026
ΠΑΣ Γιάννινα: Κανένας εφησυχασμός στα οικονομικά – Θα γίνουν κι άλλες μεταγραφές

ΠΑΣ Γιάννινα: Κανένας εφησυχασμός στα οικονομικά – Θα γίνουν κι άλλες μεταγραφές

13 Οκτωβρίου 2026
Ύποπτες για ευλογιά τρεις εκτροφές στη Νέα Σαμψούντα

Ο ορολογικός έλεγχος της ευλογιάς και ο εμβολιασμός…

7 Οκτωβρίου 2026
Αναζητούνται μεταγραφικοί στόχοι, αλλά και χρήματα

Αναζητούνται μεταγραφικοί στόχοι, αλλά και χρήματα

7 Οκτωβρίου 2026
Σεισμός και πλημμύρες έφεραν το 2% για τα ΑΕΙ

Σεισμός και πλημμύρες έφεραν το 2% για τα ΑΕΙ

21 Σεπτεμβρίου 2026
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Ράπτης: «Πνευματικά πιο έτοιμος ο Πανιώνιος»

Οργισμένες δηλώσεις από Ράπτη και Κολιοφούκα

20 Οκτωβρίου 2026
Νικήθηκε από τη διαιτησία ο ΠΑΣ Γιάννινα

Νικήθηκε από τη διαιτησία ο ΠΑΣ Γιάννινα

20 Οκτωβρίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

imunify-bot-check
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ