Το γνωστό διεθνώς Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EES) στα χερσαία σύνορα της χώρας και στις πύλες εισόδου της Ηπείρου (Μαυρομάτι, Κακαβιά, Μέρτζιανη-οι Δρυμάδες εκτός λειτουργίας-), δεν έχει προβλεφθεί να λειτουργεί με σταθερούς αυτοματοποιημένους σταθμούς ελέγχου, αλλά με χειροκίνητα και φορητά μέσα που οδηγούν σε καθυστερήσεις και ταλαιπωρία τη θερινή περίοδο με την αυξημένη κίνηση, ενώ σε περιπτώσεις ακραίου συνωστισμού προβλέπεται μέχρι 6 Σεπτεμβρίου η“μερική αναστολή” της λήψης βιομετρικών δεδομένων.
Αυτό προκύπτει από απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη(την υπογράφει ο υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος), όπως σχολιάζει ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ιωάννης Τσίμαρης, ο οποίος είχε συνυπογράψει σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση με συναδέλφους του. “Η επίσημη απάντηση αντί να καθησυχάζει, επιβεβαιώνει τα σοβαρά δομικά κενά και μια καθαρά «πυροσβεστική» διαχείριση του προβλήματος”, σημειώνει ο κ. Τσίμαρης.
Από τα στοιχεία του Υπουργείου, προσθέτει, αναδεικνύεται η απροκάλυπτη παραδοχή ότι η αρχική μελέτη δεν προέβλεπε την εγκατάσταση σταθερών αυτοματοποιημένων σταθμών βιομετρικής καταγραφής (Self Service Kiosks) στα χερσαία Συνοριακά Σημεία Διέλευσης.
Αυτό αναγκάζει τους αστυνομικούς ελέγχου να αναλαμβάνουν χειροκίνητα όλο το βάρος της χρονοβόρας λήψης αποτυπωμάτων και φωτογραφιών, αυξάνοντας δραματικά την αναμονή ανά όχημα. Παράλληλα, σημειώνει, η επιστράτευση φορητών συσκευών (tablets) και σταθμών ελέγχου (βαλίτσες) αποτελεί έμμεση ομολογία ότι οι μόνιμες υποδομές είναι ανεπαρκείς για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ευρωπαϊκές απαιτήσεις ροής.
Επιπλέον, προσθέτει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η θεσμοθέτηση της δυνατότητας «μερικής αναστολής» της λήψης βιομετρικών δεδομένων έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2026 σε περιπτώσεις ακραίου συνωστισμού συνιστά ξεκάθαρη παραδοχή αποτυχίας του συστήματος υπό κανονικές συνθήκες. “Η κυβέρνηση, τονίζει, επιλέγει να παρακάμπτει προσωρινά την ουσία των ευρωπαϊκών ελέγχων για να αποφύγει το απόλυτο χάος, ενώ η διαφημιζόμενη ενίσχυση προσωπικού υπολείπεται των πραγματικών αναγκών και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δόκιμους αστυφύλακες χωρίς την απαραίτητη εξειδίκευση”.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίμαρη ο πρόβλημα πλήττει άμεσα την Ήπειρο και ενώ οι σταθμοί σε Κακαβιά, Μαυρομάτι και Μέρτζιανη δέχονται ασφυκτική πίεση, ο ιστορικός μεθοριακός σταθμός των Δρυμάδων στο Πωγώνι παραμένει εγκαταλελειμμένος και η κυβέρνηση στερείται οποιουδήποτε σχεδίου για την επαναλειτουργία και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει σημαντικά τον κεντρικό άξονα της Κακαβιάς και να δώσει πνοή στην ακριτική περιοχή.
Σε δήλωσή του, ο κ. Τσίμαρης επισημαίνει:
«Η εικόνα στις πύλες εισόδου της Ηπείρου αποτελεί τον καθρέφτη της χώρας μας. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει ένα διεθνώς γνωστό σύστημα (EES) με ημίμετρα, φορητές βαλίτσες και προσωρινές αναστολές ελέγχων. Η Ήπειρος, η τοπική οικονομία και ο τουρισμός μας δεν αντέχουν άλλη ταλαιπωρία. Απαιτούμε άμεση εγκατάσταση σταθερών ψηφιακών υποδομών υψηλής ροής, μόνιμη στελέχωση των σταθμών Κακαβιάς, Μαυροματίου και Μέρτζανης, και ένα σοβαρό πλάνο για την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του σταθμού των Δρυμάδων. Η ακριτική Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα».















