Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι υπεύθυνος φορέας και έχει συντονισμό και την γενικότερη οργάνωση και σχεδιασμό δράσεων που θα λάβουν χώρα στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο του προγράμματος Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας – Εργαλειοθήκες «Τροφή για δράση» που υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Σήμερα 6 και στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στα Γιάννενα, εκδήλωση ενημέρωσης για γονείς και φροντιστές και φεστιβάλ Υγείας.
Παρουσιάζοντας χθες το πρόγραμμα, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που μετέχουν στο πρόγραμμα, αναφέρθηκαν αναλυτικά στους στόχους και τη λογική του, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.
Ο Σπυρίδων Κονιτσιώτης, Καθηγητής Νευρολογίας και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόνισε ότι η παιδική παχυσαρκία, είναι ένα πρόβλημα που αυξάνεται κυρίως στις χώρες του δυτικού κόσμου, και η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, καθώς μπορεί σε νέους μέχρι 14 ετών να φτάνει το 38 % και σε παιδιά 5 -7 ετών, περίπου το ένα στα δύο να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Επομένως αυτή η πρωτοβουλία έρχεται στην κατάλληλη στιγμή.
Η επιτροπή του τοπικού ΑΕΙ που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτόν, συντονίζεται από την καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ευαγγελία Ντζάνη. Η τελευταία τόνισε πως το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι τώρα τα ποσοστά έχουν τετραπλασιαστεί στον κόσμο και στη χώρα μας. Τόνισε με έμφαση πως τα παιδιά τα οποία πάσχουν από παχυσαρκία και από υπέρβαρο διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, και δεν συζητάμε μόνο για τις επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην ενήλικο ζωή, αλλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Η παχυσαρκία στη συντριπτική της πλειοψηφία δεν συνδέεται με παθολογικές οντότητες άρα λοιπόν είναι ένα στοίχημα το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε και δεν συνδυάζεται επίσης με συμπεριφορές απόδοσης του φταιξίματος, όπως για παράδειγμα ότι το παιδί είναι τεμπέλικο ή είναι μαλθακό. Τέλος, η κ. Ντζάνη ανέφερε πως ο στόχος που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης, σε οποιαδήποτε κοινότητα είναι να μπορέσει να μειώσει την παιδική παχυσαρκία κατά 10 -15 % σε ορίζοντα 8 -10 ετών.
Στη συνέχεια ο Αναστάσιος Σέρμπης, παιδίατρος -Επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής-παιδιατρικής ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπογράμμισε πως οι επιστήμονες είναι πλέον σίγουροι ότι τα παιδιά που είναι παχύσαρκα ή που έχουν αυξημένο βάρος σώματος δεν είναι κατ’ επιλογήν έτσι, αλλά προκύπτει το πρόβλημα ως τελικό αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων κινδύνου που επηρεάζουν τη ζωή τους ήδη από την ενδομήτρια ζωή. Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που έχει προκύψει ως γνώση τα τελευταία χρόνια είναι το πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσουμε την ήδη εγκατεστημένη παχυσαρκία και άρα που καταλήγουμε στο πόσο σημαντικό είναι να προλάβουμε τα παιδιά να αυξήσουν το βάρος τους, τροποποιώντας αυτούς τους παράγοντες κινδύνου που ήδη από την ενδομήτρια ζωή παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και εγκατάσταση της παχυσαρκίας.
Τέλος, η Μαρίνα Μπέση, περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης τόνισε το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα σχολεία στην επίτευξη των στόχων αυτής της εθνικής δράσης, ενώ ο κ. Βασίλης Κούτρας, καθηγητής Προαγωγής της Υγείας, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών μίλησε για τα στερεότυπα που πρέπει να διαλυθούν στην ανάπτυξη και το μεγάλωμα των παιδιών. Κάλεσε τους γονείς να δουν το πρόβλημα και να ζητήσουν βοήθεια.
Σήμερα Τρίτη 6 Μαΐου και ώρα 6μμ στην αίθουσα «K. Κατσάρης» του Μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών θα πραγματοποιηθεί υβριδική εκδήλωση ενημέρωσης για γονείς και φροντιστές με σειρά εισηγήσεων και ομιλιών από επιστήμονες.
Στις 7 Μαϊου και ώρα 9πμ στο Συνεδριακό Κέντρο «Παναγιώτης Ν. Σουκάκος» του ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ Υγείας, μία ενημερωτική και διαδραστική ημερίδα, ανοιχτή στο κοινό, όπου παιδιά, γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστικές δράσεις, ενημερωτικές ομιλίες και αθλητικές δραστηριότητες, ενισχύοντας τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και της αντίστοιχης Ιονίων Νήσων, του ΣΕΓΑΣ, του Ναυτικού Ομίλου, της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, και του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.
Π.Μπ.