Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης η διημερίδα παρουσίασης του ευρωπαϊκού έργου «Streets for Citizens», που υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών και στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η σπουδαία παρέμβαση ανάπλασης στα σκαλιά της Καλούτσιανης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Σουφαρί Σεράι και συγκέντρωσε τους εταίρους του έργου από έξι ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Κύπρο.
Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημασία της συνάντησης, σημειώνοντας ότι έδωσε την ευκαιρία στον Δήμο να παρουσιάσει τόσο το έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί στην Καλούτσιανη όσο και το συνολικό όραμα της δημοτικής αρχής για την πόλη και να ανταλλαγούν καλές πρακτικές. «Θεωρώ ότι οι δύο αυτές μέρες απέδωσαν καρπούς και οι επισκέπτες μας αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από τα Ιωάννινα, ώστε να αποτελέσουν πρεσβευτές της πόλης μας στο εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιωτίτσας ευχαρίστησε την ομάδα του Δήμου που εργάστηκε σκληρά για την προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή της διημερίδας, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική της Δημοτικής Αρχής είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Interreg, για παρεμβάσεις που αλλάζουν ουσιαστικά την πόλη και όχι για μικρές αποσπασματικές δράσεις. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η επόμενη συνάντηση των εταίρων του έργου θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου στη Ρώμη.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων εταίρων υπογράμμισαν ότι το έργο «Streets for Citizens» έχει στόχο να αποδείξει πώς οι πόλεις της Μεσογείου μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες, πιο ζωντανές και πιο ελκυστικές, εφαρμόζοντας τις αρχές της τακτικής πολεοδομίας. Εξήραν μάλιστα την παρέμβαση που υλοποιείται στην Καλούτσιανη, τονίζοντας ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας με τους πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία σχεδιασμού και θα εμπλακούν ακόμη περισσότερο στις επόμενες δράσεις.
«Η παρέμβαση στα σκαλιά της Καλούτσιανης δείχνει πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής σε μια πόλη, κάνοντας τον δημόσιο χώρο πιο ελκυστικό και πιο λειτουργικό. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν καλή πρακτική και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», σημείωσαν οι ξένοι εταίροι, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη φιλοξενία στα Ιωάννινα και το επίπεδο συνεργασίας με τον Δήμο.