Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, όπου για δεύτερη χρονιά δεν δόθηκε το βήμα για μια σύντομη ομιλία από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, κάτι που αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της εκδήλωσης τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.
«Δώσαμε το παρών στην εκδήλωση και μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι παρακάμφθηκε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας. Η συστηματική απαξίωση των αιρετών των τοπικών κοινωνιών δυστυχώς συνεχίζεται», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Πτήσεις Sky express
Ένα ακόμα θέμα το οποίο έθιξε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ήταν κι αυτό της διακοπής των πτήσεων της εταιρίας Sky express από και προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, γεγονός που αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την ανάπτυξη του τόπου.
«Δια στόματος δημάρχου είχαμε ακούσει για τις προσωπικές του επαφές με τα στελέχη της εταιρίας, με επίσκεψή του στα γραφεία της, όπου είχε προαναγγελθεί και η αναβάθμιση της σχέσης της εταιρίας με το αεροδρόμιό μας με πτήσεις για Κύπρο, Ισραήλ και Κρήτη. Τελικά τι άλλαξε;», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκα, ζητώντας ενημέρωση.
Μάτσικας
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην επιστολή κατοίκων της περιοχής του Μάτσικα με την οποία διαμαρτύρονται για καταπατήσεις, καταστροφές, ρύπανση από φουγάρα και απορρίμματα καθώς και επικίνδυνες διελεύσεις καλωδίων ρεύματος, ζητώντας υπηρεσιακή ενημέρωση για τη διερεύνηση των καταγγελιών, αλλά και ελέγχους για την σύννομη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Με αφορμή την επιστολή μάλιστα, επανέφερε το ερώτημα για την πρόοδο της καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους της περιοχής εξαιτίας απαλλοτριώσεων, θυμίζοντας ότι είναι μια διεκπεραιωτική διαδικασία από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από το δήμο η οποία έχει καθυστερήσει πολύ.
Προϋπολογισμός 2022
Τέλος, ο κ. Μπέγκας ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πιθανά σκέφτεται να αναλάβει η δημοτική αρχή προκειμένου να ανατραπεί ο αποκλεισμός των δήμων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2022 υπάρχει αυτή η δυσμενής πρόβλεψη.
Η Τ. Καλογιάννη
Διαρροές στον κεντρικό αγωγό διανομής από τη δεξαμενή ύδρευσης στην Κόντσικα, κατήγγειλε από μεριάς της η Τατιάνα Καλογιάνη.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
Πριν από 2 μήνες ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κόντσικας ενημέρωσε τη ΔΕΥΑΙ για τη μεγάλη διαρροή που παρατηρείται στον αγωγό μετά τη δεξαμενή αποθήκευσης που υδροδοτεί την Κόντσικα.
Σήμερα η βλάβη αυτή δεν έχει αποκατασταθεί, παρόλο που έχει διενεργηθεί αυτοψία από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΙ.
Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τα ακόλουθα:
• Ποιά είναι τα αίτια της βλάβης και πού οφείλεται η καθυστέρηση της αποκατάστασής της;
• Μπορεί να υπάρξει, από τη ΔΕΥΑΙ, μία σοβαρή και υπεύθυνη δέσμευση για το πότε θα γίνει η αποκατάσταση της βλάβης αυτής;
• Επειδή τέτοιου είδους βλάβες παρουσιάζονται τακτικά, μπορείτε να μας ενημερώσετε ποιά ποσότητα νερού χάνεται σε ετήσια βάση είτε σε απόλυτο μέγεθος ή σε ποσοστιαία βάση επί της ποσότητας του νερού που αντλείται;
Σχολεία και ΔΕΥΑΙ
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία η οποία είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του Δήμου. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης των σχολικών μονάδων με το αποχετευτικό.
Τέλος ο δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα «Τρίτσης» εκφράζοντας την ελπίδα να δοθούν απαντήσεις από τον Υπουργό στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην διαδικασία σύνδεσης των σχολείων με το αποχετευτικό δίκτυο, κάτι εξαιρετικά σημαντικό. «Είναι ένα τεράστιο βήμα που γίνεται», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.
Ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι γίνονται ουσιαστικά βήματα ώστε να επιλυθούν οριστικά οι οικονομικές διαφορές μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ.