• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Το «Κασκαβάλι ΠΙΝΔΟΥ» παράδειγμα ανάδειξης και προώθησης και άλλων ποιοτικών – τοπικών προϊόντων της Ηπείρου

από Συντακτική Ομάδα
12 Νοεμβρίου 2024
σε Επικαιρότητα
TATSIS-KAXRI-KASKAV
Share on FacebookShare on Twitter

Τα αποτελέσματα της εισαγωγής του τυριού «κασκαβάλι Πίνδου» στα καταστήματα εστίασης των Ιωαννίνων και τις προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση και άλλων τοπικών προϊόντων της Ηπείρου, αναλύθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων (και τ. Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ- Εστιατορίων- Μπάρ) κ. Χρ. Τάτσης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Καινοτομίας στις επιχειρήσεις Τροφίμων του εργαστηρίου Χημείας τροφίμων (Τμήμα Χημείας) του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Σκάλκος. 

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε επιστημονική έρευνα στο πλαίσιο Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας της φοιτήτριας κ. Σωτηρίας Σιαφάκα, η οποία ήδη έχει δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Dairy. 

O Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στα ερεθίσματα που υπήρξαν, για να προωθηθεί η ιδέα παραγωγής του «Κασκαβάλι Πίνδου, η οποία χρηματοδοτήθηκε μέσω του Προγράμματος για την Καινοτομία και δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων,  επισημαίνοντας ότι «δόθηκε μάχη»    στη συνέχεια για να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως «προϊόν γεωγραφικής ένδειξης». 

Για να περάσει το «Κασκαβάλι» στα εστιατόρια, ο Περιφερειάρχης εξήρε την πρωτοβουλία του τότε Πρόεδρου του Σωματείου Εστίασης κλπ (κ. Χρ. Τάτση) και  τη  συνεργασία που υπήρξε με το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων (Τμήμα Χημείας)  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Τέλος ο Περιφερειάρχης είπε  ότι η Περιφέρεια, μαζί με τον  κλάδο της εστίασης και το εργαστήριο Χημείας τροφίμων του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μέσω του προγράμματος Καινοτομίας, – όπως έχει αναφέρει και η Πρύτανης κ. Άννα Μπατιστάτου, θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες προώθησης και άλλων ποιοτικών τοπικών προϊόντων.

  Σήμερα το «Κασκαβάλι Πίνδου» παράγεται από τις γαλακτοβιομηχανίες «ΚΑΡΑΛΗ»,  το οποίο διατίθεται σε πολλά σούπερ μάρκετ,  και «Τσουτσοπλίδη», που διατίθεται κυρίως  σε αγορές του Εξωτερικού. 

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Χρήστος Τάτσης ευχαρίστησε  την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο και τον Περιφερειάρχη για την εξαιρετική δουλειά που έκανε πάνω στο προϊόν «Κασκαβάλι Πίνδου».  Συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: 

«Είχαμε σκεφθεί από καιρό, για το πώς θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τα τοπικά προϊόντα μέσα από τα καταστήματά μας και αυτή την ευκαιρία κάναμε πράξη μαζί με την Περιφέρεια και το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων Πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε και άλλα τοπικά προϊόντα. Το κασκαβάλι πήρε μια υπεραξία από τα καταστήματά μας και έρχεται κόσμος που το ζητάει ξανά. Και αυτός είναι ο στόχος μας, να αποκτήσει δυναμική και να έχουμε και άλλα προϊόντα τα οποία θα φέρουν κόσμο στην πόλη μας. Σε συνδυασμό και με το Δήμο μπορούμε τώρα να κάνουμε το πρώτο Local Taste Festival μέσα από το οποίο θα αναδείξουμε και άλλα προϊόντα, πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε να δώσουμε υπεραξία στα προϊόντα του τόπου μας και αυτά θα είναι που θα μας φέρουν και κόσμο αλλά και θα αναδείξουν την οικονομία της περιοχής μας. 

Ο αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δ. Σκάλκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

« “Σεμνά και ταπεινά” προσπαθούμε- ως Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων –   να βοηθήσουμε ώστε να δώσουμε υπεραξία στα τοπικά προϊόντα. Κι αυτό γίνεται με επιστημονικές μελέτες οι οποίες δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά. Ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία- μελέτη εδώ και ενάμιση χρόνο με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Σύλλογο Εστιατορίων, πηγαίνοντας πόρτα- πόρτα στα καταστήματα και μιλήσαμε για το κασκαβάλι. Τελικά θα λέγαμε όλοι μαζί καταφέραμε να μπει σε 25 πιάτα σε 10 μαγαζιά. Ως επιστήμονες χρησιμοποιήσαμε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο με συγκεκριμένες ερωτήσεις που απευθύνθηκαν σε ιδιοκτήτες και σεφ. Η μελέτη ανέδειξε χρήσιμες διαπιστώσεις., όπως ότι η επιλογή των πελατών γίνεται επειδή είναι ελληνικό – παραδοσιακό προϊόν, γευστικό στα πιάτα και εύκολο στη χρήση του. Βήμα- βήμα θα βρούμε και άλλα τέτοια προϊόντα- πρώτες ύλες ώστε να αναδείξουν τοπικά προϊόντα στον τόπο μας και στη δική μας γαστρονομία».

Προηγούμενο άρθρο

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε έκθεση τοπικών προϊόντων τα Χριστούγεννα στα Ιωάννινα

Επόμενο άρθρο

Πίνδος: Νέο επενδυτικό πλάνο 27 εκατομμυρίων!

Επόμενο άρθρο
Πίνδος: Νέο επενδυτικό πλάνο 27 εκατομμυρίων!

Πίνδος: Νέο επενδυτικό πλάνο 27 εκατομμυρίων!

Πρόσφατα νέα

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

20 Οκτωβρίου 2025
Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

20 Οκτωβρίου 2025
Αντ. Μπέζας: Τριπλό σχέδιο αντίδρασης στο master plan του λιμένα Ηγουμενίτσας

Αντ. Μπέζας: Τριπλό σχέδιο αντίδρασης στο master plan του λιμένα Ηγουμενίτσας

20 Οκτωβρίου 2025
Γ. ΤΣΙΜΑΡΗΣ: Με κενά ο νόμος για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος

Καθυστερήσεις, αδικία και αδιαφάνεια στα απογευματινά χειρουργεία

20 Οκτωβρίου 2025
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών στο Επιμελητήριο, σύμφωνα με τον Γρ. Γκίκα

Στη δίνη των παραταξιακών αντιπαραθέσεων

20 Οκτωβρίου 2025
Σε…λιμνάζοντα ύδατα η έγκριση, για να έρθει το Π.Δ.

Σε…λιμνάζοντα ύδατα η έγκριση, για να έρθει το Π.Δ.

20 Οκτωβρίου 2025

Δημοφιλή

perifereia_ipirou-750x375

Καλύφθηκαν οι  θέσεις σε 2,5 ώρες…

17 Οκτωβρίου 2025
Ξεκίνημα μεταγραφικών ανακοινώσεων με Κόντε και Φλόρες

Ο αντικαταστάτης του Κόντε στην ενδεκάδαμοναδικός «πονοκέφαλος» του Κούστα

26 Σεπτεμβρίου 2025
Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

1 Οκτωβρίου 2025
Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

7 Οκτωβρίου 2025
Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

30 Σεπτεμβρίου 2025
Βελτίωσε την εικόνα του, όχι το αποτέλεσμα

Βελτίωσε την εικόνα του, όχι το αποτέλεσμα

23 Σεπτεμβρίου 2025
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

20 Οκτωβρίου 2025
Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

20 Οκτωβρίου 2025
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις