Τίποτα δεν είναι καλύτερο από ένα όμορφο τραπέζι γεμάτο ψητά κρέατα, ανάμεικτες σαλάτες, φρέσκα λαχανικά και νόστιμα επιδόρπια! Μια πραγματική γιορτή για τα μάτια και τους γευστικούς κάλυκες.
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι καλό κρέας. Τα παραδοσιακά τραπέζια για τους λάτρεις του κρέατος πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα είδη κρέατος (κοτόπουλο, αρνίσια παϊδάκια, χοιρινό, προβατίνα, κοντοσούβλι) συνοδευόμενα από σαλάτες και ψωμιά που βοηθούν στην εξισορρόπηση της έντονης γεύσης των κρεάτων που ψήνονται στα κάρβουνα.
Το σουβλάκι είναι ένα τυπικό ελληνικό πιάτο που δεν μπορεί να λείπει από κανένα μπάρμπεκιου. Αποτελείται από μικρά κομμάτια κρέατος (κοτόπουλο ή χοιρινό) σε σουβλάκι. Το κρέας μαρινάρεται πριν από το μαγείρεμα και στη συνέχεια ψήνεται στα κάρβουνα. Σερβίρεται με πίτα και γαρνίρεται με ντομάτες, κρεμμύδι και σάλτσα τζατζίκι.
Ο γύρος μοιάζει με το σουβλάκι αλλά διαφέρει σε πολλά σημεία. Πρώτον, ο γύρος δεν ψήνεται σε σουβλάκια αλλά σε μια κάθετη ψησταριά όπου το κρέας ψήνεται ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Ο γύρος φτιάχνεται από διαφορετικά κομμάτια κρέατος που τοποθετούνται σε μια κάθετη σούβλα που ονομάζεται γυροσκόπιο και ψήνονται αργά, ενώ παράλληλα περιχύνονται με ελαιόλαδο. Οι φέτες γύρου σερβίρονται συνήθως με πίτα, ντομάτες και κρεμμύδια σε φέτες και σάλτσα τζατζίκι.
Το κοντοσούβλι είναι ένα άλλο αγαπημένο πιάτο ψητού κρέατος για μπάρμπεκιου. Αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος ή κοτόπουλου τα οποία μαρινάρονται με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και στη συνέχεια ψήνονται αργά στη σούβλα πάνω από κάρβουνα για αρκετές ώρες. Το να προσφέρετε μόνο ένα είδος κρέατος δεν πρόκειται να είναι αρκετό, γι’ αυτό σχεδιάστε να έχετε πολλές διαφορετικές επιλογές, που να είναι και λίγο πιο ιδιαίτερες, όπως η προβατίνα https://roussis.com.gr/product-category/provato/ .
Μια ποικιλία από σάλτσες είναι πάντα μια πολύ σημαντική προσθήκη για να συνοδέψετε τα ψητά σας. Γίνετε δημιουργικοί προσφέροντας μια ποικιλία διαφορετικών τύπων σάλτσας: από γλυκές έως πικάντικες, από κρεμώδεις έως ελαφρώς ξινές. Επίσης, μπορείτε να συνοδέψετε τα ψητά σας με εποχιακά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές και μανιτάρια, τα οποία είναι εύκολο να προετοιμαστούν στη σχάρα. Οι καλεσμένοι σας θα σας ευχαριστήσουν γι’ αυτό!
Ένα καλό τραπέζι με ψητά κρέατα χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια και προσοχή στη λεπτομέρεια. Μην κάνετε συμβιβασμούς στα βασικά και προσφέρετε στους καλεσμένους σας μια αξέχαστη εμπειρία.