Για δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών, εάν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της ευρείας σύσκεψης της Δευτέρας για την ρύπανση στην τάφρο Λαψίστας και τη λειψυδρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, προειδοποιεί ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων- Ένωση Αγροτών με χθεσινή ανακοίνωσή του, αναφερόμενος τόσο στις αποζημιώσεις, όσο και στα έργα για να διασφαλιστεί η άρδευση την επόμενη χρονιά.
Ο ΓΑΣ συμμετείχε δια του προέδρου του Χάρη Λιούρη στην σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας , όπως σημειώνει, αναδείχτηκαν όλα τα προβλήματα τα οποία οδήγησαν στην μη άρδευση του κάμπου δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας καθώς επίσης και η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί οι οποίοι απειλούνται με οικονομική καταστροφή χωρίς να έχουν ουδεμιά ευθύνη.
Η Ένωση Αγροτών αναφέρεται επιγραμματικά στις αποφάσεις και στη συμφωνία για σειρά ενεργειών (μετρήσεις για έλεγχο της ρύπανσης, υποδομές για άρδευση κ.α) οι οποίες θα συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με απώτερο στόχο την αποφυγή των προβλημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο. Παράλληλα, προσθέτει, υπήρξαν δεσμεύσεις για την δρομολόγηση ενεργειών προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες λόγω της μη άρδευσης των καλλιεργειών τους.
Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα των αποζημιώσεων για την περσινή καλλιεργητική περίοδο (ΜΕΤΡΟ 23) οι οποίες δεν καταβλήθηκαν στους δικαιούχους παραγωγούς λόγω μη πιστοποίησης της μειωμένης παραγωγής υπενθυμίζει ότι δεσμεύτηκαν οι παριστάμενοι βουλευτές να το μεταφέρουν στο αρμόδιο Υπουργείο προς επίλυση.
Η θέση της Ένωσης Αγροτών, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτη τόσο για την αποζημίωση των παραγωγών, για την οικονομική καταστροφή την οποία υπέστησαν διότι δεν θα υπάρξει δυνατότητα καλλιέργειας την επόμενη χρονιά αλλά και για την άμεση έναρξη έργων υποδομής προκειμένου να διασφαλιστεί η άρδευση για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
“Η Ένωση αγροτών μαζί με τους παραγωγούς θα παρακολουθούν από κοντά την υλοποίηση αυτών τα οποία αποφασίστηκαν στην σύσκεψη, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα και την επόμενη χρονιά σε αντίθετη περίπτωση αθέτησης ή καθυστέρησης υλοποίησης των αποφάσεων οι παραγωγοί θα απαντήσουν άμεσα με δυναμικές κινητοποιήσεις”, καταλήγει η ανακοίνωση.