ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ…
Αναταράξεις έχει προκαλέσει η υπόθεση του μεγάλου φωτοβολταϊκού των 91 και βάλε… υποψήφιων επενδυτών στο Μαργαρίτι του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Χωρίς ενημέρωση του Δήμου Ηγουμενίτσας και με πολλά γκρίζα σημεία όπως η εμπλοκή της οικογένειας του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” ζήτησε την απόσυρση του θέματος από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, κάτι που τελικά δεν έγινε, με το θέμα να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.
Κι ενώ το θέμα συζητήθηκε μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, χρειάστηκε η αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών για να καταλήξει η αντιπολίτευση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” του Δήμου Ηγουμενίτσας και περιφερειακή παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο συμπέρασμα πως υπάρχει και 92ος ενδιαφερόμενος επενδυτής που είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας! Η δημοτική αρχή του Γιάννη Λώλου δεν είχε ενημερώσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο, πράγμα πρωτοφανές και εννοείται πως δεν ζήτησε τη θετική γνώμη του για να πάρει μέρος στην επένδυση ο Δήμος.
Εν αγνοία αυτής της κρίσιμης πληροφορίας, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία θετικά.
Η καταγγελία της “Λαϊκής Συσπείρωσης”
Για την “Λαϊκή Συσπείρωση” του Δήμου Ηγουμενίτσας ο επικεφαλής Δώρης Δήμας υπογράφει ανακοίνωση καταγγελία που αναφέρει μεταξύ άλλων:
“ Το δημοτικό συμβούλιο εξαπατήθηκε. Όπως προκύπτει από τον κατάλογο των 91 «παραγωγών» που ο Δήμαρχος στην συνεδρίαση δεν παρουσίασε ούτε ντόπιοι είναι όλοι, ούτε κτηνοτρόφοι (μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε πολύ καλά). Λογικό που να βρούνε οι αγρότες χρήματα για «την ιδία συμμετοχή» και εγγυητικές επιστολές τραπεζών, όταν είναι γνωστή η άθλια οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων; Ωστόσο ο εκπρόσωπος τους που μας συστήθηκε κτηνοτρόφος μας διαβεβαίωσε ότι το 80% είναι του πρωτογενούς τομέα. Μας διαβεβαίωσαν ότι μόνο αυτοί οι 91 χωράνε στην επένδυση και δεν μπορεί να προστεθούν άλλοι (όλα αυτά είναι στα video των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου). Ωστόσο σε υπόμνημα της γεωπεριβαλλοντικης μελέτης που έστειλε ο μελετητής μετά από αίτηση Περιφερειακής Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ηπείρου όπου θα συζητηθεί η ΜΠΕ, εμφανίζεται σαν 92ος επενδυτής ο Δήμος Ηγουμενίτσας.
Αυτό πια και αν δεν ήταν κεραυνός. Συνεδριάσαμε σαν Δ.Σ. δύο φορές με θέμα την ΜΠΕ και είχαμε άγνοια της συμμετοχής του δήμου. Έπρεπε να παρέμβει η Λ.Σ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για να το μάθουμε”.
Από αυτό το γεγονός προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα που θέτει δημόσια η παράταξη του ΚΚΕ:
- Γιατί ο Δήμαρχος δεν το ανέφερε στην εισήγηση; (σσ η εισήγηση του δήμαρχου λείπει από το video)
- Γιατί ο Δήμαρχος όταν προκλήθηκε από μέλος του δημοτικού συμβουλίου να πει ποιοι είναι αυτοί οι 91, το απέφυγε;
- Ποιος αποφάσισε να συμμετέχει ο δήμος μας στο εγχείρημα των 91; Ποιο όργανο συνεδρίασε για αυτό; Πότε; Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι;
- Η απόφαση που πάρθηκε ισχύει με βάση την μελέτη για τους 91 όπως αναφέρονται στην εισήγηση και στην ΜΠΕ. Ισχύει η ίδια απόφαση και για 92 παραγωγούς; Αφού το Δ.Σ. με βάση άλλα δεδομένα αποφάσισε. Η επιτροπή περιβάλλοντος στην περιφέρεια για ποια ΜΠΕ θα πάρει απόφαση; Μπορεί να πάρει για τους 92; Αν ναι πώς; Αφού στην διαβούλευση άλλη μελέτη συζητήθηκε.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Βασίλης Γοργόλης υποστήριξε ότι οι 91 επενδυτές και με το Δήμο Ηγουμενίτσας 92, αν κατασκεύαζαν κατά μόνας τα έργα δεν θα χρειαζόταν καμία αδειοδότηση λόγω της χαμηλής ισχύος.
Επειδή όμως είναι σε όμορα ακίνητα πρέπει να εξεταστούν συνολικά και να εξεταστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Στην συνεδρίαση παρενέβη προκαταβολικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης για να δώσει εξηγήσεις επί προσωπικού…
Όπως είπε η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από την Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνοτροφικού Συλλόγου ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το εγχείρημα καθώς έχει συνοδό έργο μέσης τάσης.
Στο σχήμα των 91 μετέχουν συγγενικά πρόσωπα του Περιφερειάρχη ο οποίος απάντησε υπερασπιζόμενος τη συμμετοχή αυτή.
«Έχω και γω παιδιά. Ούτε στο δημόσιο έχουν διοριστεί, ούτε έργα από την περιφέρεια πήραν. Ο γιος μου είναι κτηνοτρόφος, έχει μονάδα στο Μέτσοβο και συμμετέχει στην κτηνοτροφική συνεργασία. Αυτοί οι άνθρωποι πήραν μία απόφαση ζωής να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Έχουμε υποχρέωση να τους στηρίζουμε και όχι να τους στιγματίζουμε» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.
Από τα στοιχεία που κατέθεσε ο μελετητής προέκυψε ότι μόνο το 50% όσων συμμετέχουν στο σχήμα είναι κτηνοτρόφοι.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε την αναβολή του αφού σύμφωνα με το υπόμνημα του μελετητή οι 91 επενδυτές είναι φυσικά πρόσωπα που δεν υπάρχει πράξη σύστασης εταιρείας, και ένας ΟΤΑ (Δήμος Ηγουμενίτσας), για ένα έργο που θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 47,975 MWp. Ωστόσο η διαβούλευση που ξεκίνησε με την με αριθμ πρωτ 1234922/2127/08.08.2022 πρόσκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και για την οποία υπάρχει υπηρεσιακή εισήγηση αφορούσε το έργο 91 ιδιωτών, εγκατεστημένης ισχύος 45,479 MWp. Με τη προσθήκη του Δήμου Ηγουμενίτσας μεγαλώνει η ισχύς του έργου, προφανώς αλλάζοντας τη σωρευτική επίδραση στην περιοχή. Για το νέο έργο δεν υπάρχει υπηρεσιακή εισήγηση .
- Ομοίως, αυξάνοντας την ισχύ και πιθανώς την σωρευτική επίδραση του έργου οποιαδήποτε γνωμοδότηση άλλης υπηρεσίας (εφορεία αρχαιοτήτων, υπηρεσία νεωτέρων μνημείων κλπ) καθίσταται άκυρη. Οι υπηρεσίες γνωμοδότησαν για έργο μικρότερης ισχύος.
- Η ανάρτηση στο ΗΠΜ νέας ΜΠΕ στο πεδίο που προβλέπεται η ανάρτηση «πρόσθετων/διευκρινιστικών στοιχείων» ώστε να συμπεριληφθεί η συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί ως πρόσθετα στοιχεία εννοούνται δικαιολογητικά διευκρινιστικά στην υπάρχουσα επένδυση όχι μια νέα επένδυση μεγαλύτερης ισχύος.
- Η ανάρτηση μιας νέα ΜΠΕ που συντάχθηκε με βάση την ηλεκτρονική υπογραφή στις 13 Σεπτέμβρη 2022, ακυρώνει και τη διαβούλευση που ξεκίνησε από 8 Αυγούστου 2022. Αν στη διαβούλευση δεν συμμετείχε το κοινό αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να παραβλεφτεί αφού στην πράξη δεν θα υπήρχε διαβούλευση. Αλλά για το συγκεκριμένο έργο με την παλιότερη, μικρότερη ισχύ, ενημερώθηκε και συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιου Μαργαριτίου το οποίο με την υπ αριθμόν 7/2022/07.09.2022 απόφαση, γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για το έργο.
- Δεν υπάρχει απόφαση ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας για τη δημιουργία ΦΒ από το Δήμο και για τη συμμετοχή του στο σχήμα των 91 ιδιωτών.
- Δεν υπάρχει καν απόφαση για την ανάθεση της υπηρεσίας «σύνταξη ΜΠΕ» από το Δήμο Ηγουμενίτσας στο συγκεκριμένο μελετητή.
“Στην πράξη καλούμαστε να αποφασίσουμε με βάση το υπόμνημα του μελετητή το οποίο δεν εμφανίστηκε καν με την αρχική εισήγηση αλλά συντάχθηκε ως διευκρινιστική απάντηση στο αίτημα της «ΛΑΣΥ Περιφέρειας Ηπείρου» τονίζει η κ. Ζέκα και καταλήγει:
- Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο δεν εμφανίζεται κανένας από τους 91 ιδιώτες, ούτε και ο Δήμος Ηγουμενίτσας, να έχει εξασφαλίσει άδεια παραγωγού από τη ΡΑΕ, ούτε και να έχει καταθέσει αιτήσεις για άδειες οποιαδήποτε ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση καθίσταται άνευ αντικειμένου .
Καταλήγοντας τονίζει: “Επειδή ανάμεσα στα ονόματα των 91 ιδιωτών περιλαμβάνονται και υποψήφιοι της πλειοψηφούσας παράταξης μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ με βάση τα δημοσιεύματα μένει να διευκρινιστεί αν περιλαμβάνονται και μέλη της οικογένειας του κ. Περιφερειάρχη και καθώς υπάρχουν μια σειρά «ασυμβατότητες» για το συγκεκριμένο έργο, σας καλούμε να αποσύρετε το θέμα μέχρι να έρθει νέα εισήγηση με τα νέα δεδομένα και ολοκληρωμένο φάκελο ώστε η Επιτροπή Περιβάλλοντος να συνεδριάσει με τα νέα στοιχεία”.
Οι Ορίζοντες Ηπείρου
Έτοιμοι να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας είναι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» μετά την κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της παράταξης και εκπρόσωπός της στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Σπύρος Ριζόπουλος, η μετοχική σύνθεση του φορέα πάσχει νομικά, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει άδεια ΡΑΕ και διαμορφωμένη εταιρία.
«Μιλάμε για μια ‘’οδύσσεια’’ που ξεκίνησε από το Καρβουνάρι, έφυγε από εκεί γιατί ο δήμος Σουλίου ήταν αρνητικός και έφτασε στο Μαργαρίτι με την τοπική κοινότητα να είναι επίσης αρνητική. Τίθεται ξεκάθαρο νομικό ζήτημα, ειδικά σε ότι αφορά την μετοχική σύνθεση, αλλά και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν είναι ελάχιστοι. Αν το θέμα ψηφιστεί εμείς θα προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση διότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι τελικά θα είναι οι επενδυτές. Ξεκινήσαμε με 91, φτάσαμε τους 92, και ποιος ξέρει που θα καταλήξουμε. Εγώ δεν μπορώ να δώσω θετική ψήφο και να μας προκύψει αύριο μεθαύριο οι μισοί ‘’επενδυτές’’ σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Θεσπρωτία να είναι από το Μέτσοβο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος καταψηφίζοντας την εισήγηση.
«Ως προς τις απειλές και τους εκβιασμούς που ακούστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης από τον κ. Καχριμάνη η απάντηση του κ. Ριζόπουλου είναι σαφής: Ούτε εκβιάζομαι ούτε εκφοβίζομαι. Άλλωστε η λάσπη σας εναντίον μου έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στην Ήπειρο. Στο τέλος θα καταλήξουμε, ή εσείς ή εγώ», καταλήγει η ανακοίνωση.