ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απηύθυνε από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης.
Σε σχετική συνέντευξη που δόθηκε, ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων, Χρίστος Γρίβας κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρόν στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας συνεχίζεται, οι μισθοί τους παραμένουν καθηλωμένοι και ταυτόχρονα εξανεμίζονται από το πρώτο δεκαπενθήμερο, γεγονός που τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Μπράτης, τόνισε πως κεντρικό ζήτημα για τη φετινή κινητοποίηση στη ΔΕΘ είναι αυτό των μισθών, με τον κ. Μπράτη να θέτει το θέμα της ακρίβειας που μαστίζει τον κόσμο σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα ή ελεύθερους επαγγελματίες. «Καμία ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ταυτόχρονα, θέλουμε να αποδημήσουμε το αφήγημα του πρωθυπουργού, για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό είναι τεράστιο ψέμα, γιατί όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ. Οι υπόλοιποι με εισόδημα ως 20.00 ευρώ είναι πολύ μικρές. Είναι μια μεγάλη κοροϊδία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, που πληρώνουν τα βάρη των μνημονίων». Επίσης, έθεσε το θέμα των ακριβών ενοικίων, λέγοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να συντηρήσει τις οικογένειές τους.
Η 88η ΔΕΘ ξεκινά το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου με τα επίσημα εγκαίνια στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, ωστόσο τα συνδικάτα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την διοργάνωση των συλλαλητηρίων που θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συλλαλητήριο, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση μισή ώρα νωρίτερα, στην πλατεία ΧΑΝΘ.
Παραδοσιακά, την αυλαία των κινητοποιήσεων ανοίγουν την Παρασκευή το πρωί στις 8.30 οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στο πλαίσιο της στάσης εργασίας τους, στο “Ιπποκράτειο” Νοσοκομείο), ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν στις 6 το απόγευμα τα Σώματα Ασφαλείας που απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου.
Πιο συγκεκριμένα, ο χάρτης των συγκεντρώσεων, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, διαμορφώνεται ως εξής:
– Στις 17.30 μ.μ. μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της ΧΑΝΘ
– Στις 18.00 ραντεβού στην Καμάρα δίνουν Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και Αντιεξουσιαστές
– Στις 18.00 ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ (ΠΟΕΔΗΝ,ΠΟΕ-ΟΤΑ κλπ) συγκεντρώνονται στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και το Άγαλμα Βενιζέλου.
Προσυγκεντρώσεις αναμένεται να υπάρξουν από τις 5 το απόγευμα σε διάφορα σημεία της πόλης, μεταξύ άλλων και από φοιτητικούς συλλόγους, στα Πανεπιστήμια.
Τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, διεκδικούν:
– Ουσιαστική αύξηση μισθών,
– Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων,
-Αποκατάσταση του συνόλου των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και
-την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Οι εργαζομένων στο Δημόσιο, ζητούν:.
– Αύξηση μισθών 10%, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τον φετινό πληθωρισμό
– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
– “Ξεπάγωμα” της μισθολογικής διετίας 2016 – 17
– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και
-την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
Πιο χαλαρή η ΚΕΔΕ
Θυμίζουμε ότι αρνητική ήταν η πλειοψηφία των δημάρχων στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, για κλείσιμο των δήμων την παραμονή των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ως κίνηση διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων.
Η πρόταση αυτή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καταψηφίστηκε από τους γαλάζιους δημάρχους που έχουν και την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι έχουν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση για το ίδιο ζήτημα.
«Συμφωνούμε με πολλά από τα αιτήματα, αλλά όχι με την τακτική διεκδίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κινητοποίηση δεν θα έχει αποτέλεσμα, καθώς θα χαθεί μέσα στις υπόλοιπες διαδηλώσεις της ΔΕΘ. Σημείωσε επίσης ότι αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση θα υπάρξει συνάντηση του δ.σ. της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.