• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Πολιτισμός

Αναδεικνύεται η ΒΑ Ακρόπολη του Κάστρου

από Συντακτική Ομάδα
19 Δεκεμβρίου 2023
σε Πολιτισμός
KASTRO-IOANNINA
Share on FacebookShare on Twitter

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ενιαίος αρχαιολογικός και πολιτιστικός χώρος δημιουργείται στα Ιωάννινα προκειμένου να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο το Κάστρο των Ιωαννίνων, ως εμβληματικό μνημειακό σύνολο, όπως αυτό προβλέπεται στον στρατηγικό σχεδιασμό που εκπονεί το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Η μελέτη πολιτισμικής διαχείρισης περιλαμβάνει την ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση της περιοχής παρέμβασης, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά της χαρακτηριστικά, που στοιχειοθετούν την ολοκληρωμένη ανάδειξή της σε ενιαίο λειτουργικό σύνολο, ανάμεσα στα μνημεία του αστικού κέντρου των Ιωαννίνων. Παράλληλα, με την παραδοσιακή περιήγηση και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, προτείνεται ο σχεδιασμός ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ολιστική εμπειρία επίσκεψης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού. 

 «Η δημιουργία μιας ενιαίας αρχαιολογικής περιήγησης και σύγχρονης μουσειακής εμπειρίας, εντάσσοντας τα βυζαντινά και τα οθωμανικά οικοδομήματα της βορειοανατολικής Ακρόπολης σε μια κοινή διαχείριση χρήσεων, αλλά και η ενοποίησή της με τη νοτιοανατολική Ακρόπολη -στην οποία έχουν προγραμματιστεί από το ΥΠΠΟ έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης– αποτελεί στόχο του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού» όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Ήδη στην περιοχή του Κάστρου εξελίσσεται ένα σημαντικό πρόγραμμα έργων και μελετών, που αλλάζει την εικόνα του μνημείου, αλλά και του αστικού ιστού της πόλης. Μέσα από τις συγκεκριμένες επεμβάσεις αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και αναδεικνύεται, με τρόπο συνεκτικό και ενιαίο, το πολιτιστικό απόθεμα και η πολυπολιτισμική ταυτότητα της περιοχής.

Με την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών, εκπονούνται μελέτες και υλοποιούνται έργα αποκατάστασης στα μνημεία που βρίσκονται στο εσωτερικό των δύο Ακροπόλεων, στο Τζαμί Ασλάν Πασά, στον Μεντρεσέ, στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη, στα Οθωμανικά Λουτρά, στο κτήριο της Εστίας. Παράλληλα, η βελτίωση της προσβασιμότητας για επισκέπτες ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα αποτελεί προτεραιότητά μας και αναγκαία συνθήκη για την αναβάθμιση και λειτουργική ένταξη του Κάστρου στον αστικό ιστό της πόλης», προσθέτει η υπουργός Πολιτισμού.

 

Η μελέτη

Στην πολεοδομική μελέτη περιγράφονται τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά της βορειοανατολικής Ακρόπολης του Κάστρου, η οποία αποτέλεσε τμήμα του οικιστικού πυρήνα της βυζαντινής και οθωμανικής πόλης των Ιωαννίνων, και παράλληλα συνιστά ισχυρή «οπτική ταυτότητα» της σύγχρονης πόλης. Αναλύονται οι σχέσεις με τη νοτιοανατολική Ακρόπολη και τα μνημεία της, με την περιοχή του ιστορικού κέντρου (παλαιά Αγορά) και το παραλίμνιο μέτωπο.

Προτείνονται η λειτουργία τριών εισόδων στον χώρο της βορειοανατολικής Ακρόπολης, καταγράφονται οι απαιτούμενες μελέτες στερέωσης-αποκατάστασης- επανάχρησης των μνημείων της περιοχής παρέμβασης (αρχιτεκτονικές, ηλεκτρομηχανολογικές, στατικές, αστικές-πολεοδομικές, μουσειολογικές-μουσειογραφικές), με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.  

Στην οικονομικοτεχνική μελέτη καταγράφονται τα οφέλη στην τοπική κοινωνία από την αποκατάσταση και ανάδειξη της βορειοανατολικής Ακρόπολης, όπως η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, η τόνωση επιχειρηματικότητας, η αύξηση της απασχόλησης. 

Το Κάστρο των Ιωαννίνων, κηρυγμένο ως προέχον βυζαντινό μνημείο, αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος, είναι από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα της εποχής του Αλή Πασά. Είναι κτισμένο σε χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα και περιλαμβάνει δύο βραχώδη υψώματα, τη ΒΑ και τη ΝΑ Ακρόπολη. Περιλαμβάνει τμήματα οχυρώσεων, κοσμικά και λατρευτικά κτίρια από τη βυζαντινή περίοδο και τους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας. Αποτελεί εμβληματικό χώρο για την πόλη των Ιωαννίνων, φορτισμένο με πολλαπλά νοήματα και συμβολισμούς. Ως αρχαιολογικός χώρος και ιστορικό διατηρητέο μνημείο έχει κηρυχθεί και ολόκληρος ο εσωτερικός χώρος του Κάστρου της πόλης των Ιωαννίνων μαζί με τα οικοδομήματα και τις οδούς.

Η βορειοανατολική Ακρόπολη ορίζεται από οχύρωση, μέρος της οποίας χρονολογείται στη βυζαντινή εποχή. Ονομαζόταν «επάνω γουλάς» και αποτελούσε την έδρα του βυζαντινού ηγεμόνα (Δεσπότη) των Ιωαννίνων. Εδώ σύμφωνα με βυζαντινές πηγές, βρίσκονταν τα ανάκτορα, καθώς και ναός του Αγίου Ιωάννη. Τα μνημεία που βρίσκονται σήμερα στη βορειοανατολική Ακρόπολη, χρονολογούνται στην οθωμανική περίοδο και είναι το τζαμί του Ασλάν πασά, ο ομώνυμος τουρμπές (τάφος), ο μεντρεσές (ιεροδιδασκαλείο) και τα μαγειρεία. Κοντά στην Ακρόπολη βρίσκονται επίσης τρία σημαντικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου. Πρόκειται για το χαμάμ (λουτρό), την τούρκικη βιβλιοθήκη και το Σουφαρί Σεράι.

Προηγούμενο άρθρο

Σε κλίμα ενότητας και αισιοδοξίας η ορκωμοσία στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Επόμενο άρθρο

Π.Νταής:Συνεργασία και αναπτυξιακός οργανισμός

Επόμενο άρθρο
ορκωμοσια νταη

Π.Νταής:Συνεργασία και αναπτυξιακός οργανισμός

Πρόσφατα νέα

astinomia-peripoliko

Αυτοί είναι οι ληστές της Πάργας – φωτογραφίες των δραστών

5 Δεκεμβρίου 2025
“Μπλόκο” στα απόβλητα στον  ΧΥΤΥ Βλαχέρνας

Αιτία τα ασυντήρητα έργα, τα πετρώματα, και οι βροχές

5 Δεκεμβρίου 2025
fotovoltaika

Δεν μπαίνουν… στην πρίζα τα φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις των Ιωαννίνων

5 Δεκεμβρίου 2025
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΩΜΑ ΜΠΕΓΚΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:“Αναγκαίος ένας καθαρός, λειτουργικός και ενιαίος Κώδικας”

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΩΜΑ ΜΠΕΓΚΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:“Αναγκαίος ένας καθαρός, λειτουργικός και ενιαίος Κώδικας”

5 Δεκεμβρίου 2025
Τα… αποκαλυπτήρια του Νέου Κώδικα της αυτοδιοίκησης

Τα… αποκαλυπτήρια του Νέου Κώδικα της αυτοδιοίκησης

5 Δεκεμβρίου 2025
750.000 ευρώ για έργα στην Παμβώτιδα

750.000 ευρώ για έργα στην Παμβώτιδα

5 Δεκεμβρίου 2025

Δημοφιλή

pasgiannina_

Βρέθηκε λύση για τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα

27 Φεβρουαρίου 2024
Ψυχολογική τόνωση από τη νίκη και σκληρή δουλειά για ανάλογη συνέχεια

ΠΑΣ Γιάννινα: Απαραίτητη η αντεπίθεση όσο ακόμα είναι νωρίς

12 Νοεμβρίου 2025
Ξαναδοκιμάζει Λαδιά για το τέρμα ο ΠΑΣ – Ενοχλήσεις ο Ροζάριο

Ξαναδοκιμάζει Λαδιά για το τέρμα ο ΠΑΣ – Ενοχλήσεις ο Ροζάριο

14 Νοεμβρίου 2025
Μέτρησε επιστροφές ο Ν. Κούστας ενόψει Ηρακλή

Μέτρησε επιστροφές ο Ν. Κούστας ενόψει Ηρακλή

6 Νοεμβρίου 2025
Με δέντρο στην πλατεία Πύρρου και άλλες εκδηλώσεις ο Δήμος για τα Χριστούγεννα

Με δέντρο στην πλατεία Πύρρου και άλλες εκδηλώσεις ο Δήμος για τα Χριστούγεννα

14 Νοεμβρίου 2025
giannena-xristougenna-600x375

Διευκρινίσεις για το “Χριστουγεννιάτικο Χωριό” που δεν θα γίνει στα “Λιθαρίτσια”

12 Νοεμβρίου 2025
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

astinomia-peripoliko

Αυτοί είναι οι ληστές της Πάργας – φωτογραφίες των δραστών

5 Δεκεμβρίου 2025
“Μπλόκο” στα απόβλητα στον  ΧΥΤΥ Βλαχέρνας

Αιτία τα ασυντήρητα έργα, τα πετρώματα, και οι βροχές

5 Δεκεμβρίου 2025
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις