Την απόφαση να διερευνηθούν οι μισθοί που λαμβάνουν από το 2013 και μετά οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων και να φανεί αν οι μνημονιακοί νόμοι για μειώσεις μισθών δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στη συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση, έλαβε ομόφωνα έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, το βράδυ της Τρίτης.
Επρόκειτο για τη συνέχεια της απόφασης που έλαβε το μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων στα τέλη Ιουνίου (την οποία είχαν αποκαλύψει οι “Ν.Α”) βάσει της οποίας οι μειώσεις μισθών στις οποίες ήθελε να προχωρήσει η προηγούμενη διοίκηση του Θωμά Μπέγκα στο πλαίσιο των γενικών περικοπών στις αμοιβές των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ήταν απολύτως νόμιμες.
Το Εφετείο ήρθε να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτό το επιχείρημα των εργαζομένων ότι η ΔΕΥΑΙ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δεν επηρεαζόταν από τις διατάξεις περί περικοπών μισθών και δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. Στην υπόθεση αντίδικοι ήταν 161 υπάλληλοι της Επιχείρησης και το Διοικητικό Συμβούλιο και πλέον μετά την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για σημαντικές μειώσεις στις απολαβές των εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ, οι οποίες θα κατεβάσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, δίνοντας την δυνατότητα στη διοίκηση για μειώσεις στο τιμολόγιο του νερού και της αποχέτευσης… Ανοίγει όμως ο δρόμος και για την ενδεχόμενη επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, σημαντικών ποσών που πληρώθηκαν στους εργαζόμενους από το 2013 και μετά από την επιχείρηση, ενδεχόμενο που ασφαλώς δημιουργεί πρόβλημα στους εργαζόμενους της επιχείρησης που θα βρεθούν να χρωστούν στον εργοδότη τους…
Το Εφετείο λοιπόν έκρινε ότι ορθά η τότε διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ήθελε να προχωρήσει στις μειώσεις μισθών σύμφωνα με τον ενιαίο μισθολόγιο, μια κίνηση που θυμίζουμε ότι είχε προκαλέσει τριγμούς στη σχέση της τότε δημοτικής αρχής με τους εργαζόμενους της Επιχείρησης, δίνοντας τροφή στην αντιπολίτευση να κάνει σχόλια περί διατάραξης της εργασιακής ειρήνης.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», έπραττε σωστά, και ήθελε να εφαρμόσει το νόμο, μειώνοντας όπως προβλεπόταν τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΙ, όπως άλλωστε έγινε για όλους τους εργαζόμενους του δήμου Ιωαννιτών.
Θυμίζουμε ότι η τότε διοίκηση είχε προσπαθήσει να βρει εξωδικαστική λύση με τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν δέχονταν καμία μείωση στις απολαβές τους, αναγκάζοντας το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ να προχωρήσει το ζήτημα νομικά, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με ποινικές ευθύνες.
Τα δύο θέματα
Το ένα από τα δύο θέματα της συνεδρίασης του Δ.Σ. περιελάμβανε ενημέρωση για τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών των ετών 2016, 2017 και 2018 που ήρθαν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, λόγω των αντιπαραθέσεων με τους ορκωτούς λογιστές των εργαζομένων της επιχείρησης, οι οποίοι αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία για τους μισθούς και έπαιζε επί μήνες κρυφτό ο εκπρόσωπος της εταιρείας των ορκωτών λογιστών αλλά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ με τους προϊσταμένους των τμημάτων…
Οι εκθέσεις λένε μεταξύ άλλων ότι κακώς ασκήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από τους εργαζόμενους οι οποίοι αρνούνταν να απαντήσουν για την ολοκλήρωση των εκθέσεων των Ορκωτών με αποτέλεσμα ένας προϊστάμενος τμήματα να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ.
Για το επίμαχο θέμα της μισθοδοσίας και της απόφασης της Δικαιοσύνης, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, παρόντος του Δημάρχου Ιωαννίνων που απείλησε κάποια στιγμή να κάνει προσφυγή κατά του Δ.Σ. της επιχείρησης αν η απόφαση δε συμβάδιζε με τη Δικαιοσύνη (!), είπε πως ισχύει η απόφαση του δικαστηρίου που προτρέπει για την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων. Μετά το Εφετείο είναι εκτελεστέα η απόφαση και όταν ετέθη το ερώτημα στους δικηγόρους για το δέον γενέσθαι, η απάντηση ήταν πως “αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση η ΔΕΥΑΙ θα μπορούσα να πράξουν αλλιώς, αλλά εδώ πρόκειται για δημοτική επιχείρηση και πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα.
Η απόφαση της ΔΕΥΑΙ τέλος ορίζει πως η διερεύνηση των δεδομένων της μισθοδοσίας θα γίνει τόσο από την υπηρεσία όσο όμως και από άλλον ανεξάρτητο ελεγκτή καθώς διοίκηση και εργαζόμενοι είναι διάδικοι και υπάρχει είναι δεδομένο, αμοιβαία καχυποψία…