-Δηλώσεις του προέδρου του Δ.Σ. Βαγγέλη Αργύρη για τους βιολογικούς αμπελώνες, τον πειραματικό και την προώθηση τοπικών προϊόντων.
Πρόσκληση για την εκδήλωση “Ανοιχτές Πόρτες” με ελεύθερη είσοδο που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου στη Ζίτσα, το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου, απηύθυνε χθες το Δ.Σ. της “Zoinos Winery”, σε συνέντευξη τύπου του προέδρου Βαγγέλη Αργύρη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Σταυράκι, παρόντος και του διευθύνοντα συμβούλου Θανάση Κατσανάκη. Με αφορμή τις εκδηλώσεις στο οινοποιείο στη Ζίτσα ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε και στη συνολικότερη δράση της εταιρείας, την μετατροπή των αμπελώνων σε βιολογικούς, στον πειραματικό αμπελώνα με πολλές ποικιλίες της Ηπείρου και στην προώθηση τοπικών προϊόντων.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν κάθε μισή ώρα στους χώρους του οινοποιείου, το επισκέψιμο αποστακτήριο και τον ζιτσιώτικο αμπελώνα, ανακαλύπτοντας την πορεία από το αμπέλι έως τη φιάλη. Παράλληλα, θα απολαύσουν γευστικές δοκιμές κρασιών και αποσταγμάτων, συνοδευόμενες από τοπικά εδέσματα, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε ειδικές τιμές αγοράς προϊόντων.
Ο κ. Αργύρης ανέτρεψε στην περσινή χρονιά που ήταν έκπληξη για τον ίδιο ότι κατακλύστηκε ο χώρος από νέους ανθρώπους και αυτό, όπως είπε, δείχνει ότι τα προϊόντα αυτά έχουν μία ανταπόκριση και στο νεολαιίστικο κοινό.
“Είναι σημαντικό, σημείωσε, ότι τώρα πλέον μπορούμε να σας φιλοξενήσουμε σε μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση η οποία δεν έχει μόνο το οινοποιείο και το νέο αποστακτήριο με τη νέα του δομή, αλλά εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ένας αμπελώνας που περικλείει τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και νομίζω είναι μία μέρα που μπορεί ο καθένας με την οικογένειά του να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις. Θα έχουμε τοπικά εδέσματα, θα ένα δηλαδή εκεί και θα συνοδεύει τα ποτά και οι τοπικοί μεζέδες, με τα νέα προϊόντα της “Πίνδου” και άλλα τα οποία θα τα γευτείτε την Κυριακή”.
Το οινοποιείο πήρε το σήμα στον οινοτουρισμό και έχει αυτή τη στιγμή μια κατακόρυφη άνοδο στην επισκεψιμότητα.
Βιολογικοί αμπελώνες και πειραματικός
Ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε και στην μετατροπή όλων των αμπελώνων που διαθέτει η “Zoinos” σε βιολογικούς. Με δεδομένο ότι δεν παράγονται πολύ μεγάλες ποσότητες γίνεται προσπάθεια, όπως είπε, να προστεθεί αξία στο προϊόν, για να μπορεί ένα μέρος αυτής να επιστρέψει στον αμπελουργό που έχει πολύ μικρό κλήρο και δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματίας.
“Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να πουν ότι έχουνε τη δυνατότητα να είναι επαγγελματίες αμπελουργοί. Για αυτό και εμείς, εξήγησε ο κ. Αργύρης, όλες τις εκτάσεις που έχουμε τις δώσαμε στους αμπελουργούς, δεν τους καλλιεργεί πλέον η ““Zoinos” ιδιοκτησία της είναι οι αμπελώνες αλλά δόθηκαν σε αμπελουργούς για να μπορέσουν να συμπληρώσουν περισσότερα στρέμματα και από τα δικά τους ή για να πει κάποιος ότι μπορώ να γίνω ένας επαγγελματίας αμπελουργός.
Άρα λοιπόν το βιολογικό κερδίζει μια καινούργια αγορά και μια προστιθέμενη αξία.
Αλλά περισσότερο το κάναμε για περιβαλλοντικούς λόγους γιατί θέλουμε να μετατρέψουμε όλον τον αμπελώνα”.
Ο πρόεδρος της “Zoinos” μίλησε και για τον βιολογικό αμπελώνα που δημιουργείται στην Ζίτσα σε έκταση 25 στρεμμάτων γύρω από το οινοποιείο, αλλά και για τον πειραματικό αμπελώνα που χρηματοδοτείται από πρόγραμμα μέσω της Περιφέρειας και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με φορέα υλοποίησης την “Ζοίνος”. “Είχαμε συλλέξει, είπε, όλες τις ποικιλίες που υπάρχουν στην Ήπειρο και φέτος πιστεύω ότι θα έχουμε και συγκομιδή, για να δούμε τα αποτελέσματα από αυτόν των πειραματικό αμπελώνα”.
Για την προώθηση τοπικών προϊόντων
Τέλος, σε ότι αφορά την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων σημείωσε ότι δεν υπάρχει οργανωμένη παρέμβαση των τοπικών φορέων στο σύνολό τους, τη χαρακτήρισε ως αποσπασματική και χωρίς σχεδιασμό, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας “που έχουνε σαν πρώτο σημείο αναφοράς την προώθηση των τοπικών προϊόντων, γιατί αν δεν προωθήσεις την πώληση προϊόντων που παράγονται στην περιοχή σου, δεν παραμένουν τα χρήματα στην περιοχή”.
“Πρέπει, κατέληξε ο κ. Αργύρης, , να δημιουργηθεί μια κουλτούρα υπεράσπισης των συμφερόντων του τόπου. Δε λέω να γίνουμε σοβινιστές αλλά πρέπει κάποια στιγμή να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της περιοχής μας”.
Η εκδήλωση της Κυριακής
Την Κυριακή 18 Μαΐου (14:00 – 17:00), η εκδήλωση “Bubbles & Spirits” φέρνει δύο διακεκριμένους bartenders στο οινοποιείο, οι οποίοι θα δημιουργήσουν μοναδικά cocktails βασισμένα στα αφρώδη κρασιά και τα αποστάγματα της “Zoinos” σε ένα απογευματινό πάρτι γεύσεων και αρωμάτων.
Η “Zoinos Winery”, με ιστορία από το 1974, αποτελεί σημείο αναφοράς για την αμπελουργική ταυτότητα της Ηπείρου. Ανήκει στη Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου και στηρίζει ενεργά την ανάπτυξη του οινοτουρισμού.
Κατά τη διάρκεια των «Ανοιχτών Πορτών», το κοινό μπορεί να συμμετάσχει σε φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Η τέχνη της οινοποίησης», αλλά και σε κλήρωση για 32 φιάλες κρασί.
Πληροφορίες: 26580 22297 – Email: winetourism@zoinos.gr