-Οι εξελίξεις προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή Β. Γιόγιακα με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα”.
Το στρατόπεδο Φιλιατών που παρά τις έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των φορέων βάζει λουκέτο ενδέχεται να μετατραπεί σε σωφρονιστικό κατάστημα, το πρώην “Ξενία” από ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο όπως σχεδιάζονταν εσχάτως, θα ξαναγίνει ξενοδοχείο και για τη μαρίνα Ηγουμενίτσας αναζητείται επενδυτής. Αυτές οι τρεις εξελίξεις για δημόσιες υποδομές στη Θεσπρωτία προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Γιόγιακα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα” και του δημοσιογράφου Γρηγόρη Τζιοβάρα.
Για την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Γιόγιακας δεν είχε ανακοινώσει το παραμικρό για την ατζέντα, απλά ότι συζητήθηκαν σημαντικά θέματα του νομού τα οποία έγιναν γνωστά μέσα από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.
Φυλακές αντί για στρατόπεδο! (φωτο στρατόπεδο φιλιατών)
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το στρατόπεδο των Φιλιατών, για το οποίο φαίνεται πως έχει ληφθεί οριστική απόφαση κλεισίματος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν δοθεί κατευθύνσεις από τον Πρωθυπουργό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοϊδης αναμένεται και πάλι στη Θεσπρωτία το προσεχές διάστημα. Τη θέση του στρατοπέδου αναμένεται να πάρει ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα ανοιχτού τύπου, για καταδικασμένους κυρίως σε οικονομικά εγκλήματα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μονάδα 300 θέσεων, με πτέρυγες που θα συνδυάζουν αγροτική εργασία και ελαφρύ καθεστώς κράτησης.
Πρόκειται ουσιαστικά για αναβίωση παλαιότερης πρότασης που είχε κατατεθεί στο παρελθόν από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη για δημιουργία αγροτικών φυλακών στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Αργυρού. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν προχώρησε λόγω νομικών και τραπεζικών εκκρεμοτήτων με το ακίνητο. Πλέον, το πρώην στρατόπεδο των Φιλιατών φαίνεται να προβάλλει ως η μόνη άμεσα διαθέσιμη επιλογή.
Αντί για Πανεπιστήμιο… και πάλι ξενοδοχείο! (φωτο τει ηγουμενιτσας)
Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο επανέρχεται και το πρώην “Ξενία” της Ηγουμενίτσας. Παρότι έχει παραχωρηθεί έως το 2027 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για ακαδημαϊκή χρήση, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιστροφή του ακινήτου στην ΕΤΑΔ, ώστε να δρομολογηθεί τουριστική αξιοποίηση του χώρου.
Ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ αυτής της προοπτικής, αν και ουδέποτε τέθηκε τέτοιο αίτημα από οποιονδήποτε συλλογικό φορέα ή αυτοδιοικητικό όργανο της Θεσπρωτίας και δη της Ηγουμενίτσας. Φαίνεται πως πρόκειται για μια δική του πρωτοβουλία, στην οποία βρίσκει σύμμαχο και τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή, παρά την μέχρι σήμερα αντίθετη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, το οποίο, με αλλεπάλληλες αποφάσεις του, ζητά τη δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη.
Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, έχει δηλώσει πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες αποκατάστασης των κτιρίων από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ιδρύματος, ενώ έχει υποβληθεί και αίτημα προς την ΕΤΑΔ για επέκταση της παραχώρησης για 30 χρόνια πέραν του 2027. Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία μηχανικών της ΕΤΑΔ στον χώρο την επομένη της συνάντησης Γιόγιακα–Μητσοτάκη δείχνει ότι οι κυβερνητικές προθέσεις βρίσκονται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.
Μέχρι σήμερα, βέβαια, ούτε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει κάνει κάτι ουσιαστικό για να επιβεβαιώσει τις… καλές του προθέσεις ως προς τη χρήση του πρώην “Ξενία”. Τα υποσχεθέντα θερινά σχολεία δεν έχουν προγραμματιστεί ούτε καν στα χαρτιά, δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτιρίου, ενώ ούτε καν για την στοιχειώδη συντήρηση και τον ευπρεπισμό του χώρου δεν έχει επιδείξει ενδιαφέρον – ούτε ένας καθαρισμός. Η δε μονοήμερη παρουσία, μια φορά, λίγων φοιτητών στο κτίριο, περισσότερο θυμίζει εικονική επίσκεψη για το θεαθήναι παρά σοβαρή ακαδημαϊκή αξιοποίηση. Μοιάζει τελικά περισσότερο με στάχτη στα μάτια, παρά με έμπρακτη δέσμευση για τη διατήρηση του χώρου σε εκπαιδευτική χρήση.
Ψάχνει… επενδυτή για Μαρίνα στην Ηγουμενίτσα
Κινητικότητα καταγράφεται και γύρω από το μέλλον της Μαρίνας της Ηγουμενίτσας. Αν και συχνά συγχέεται με τις… υποχρεωτικές επενδύσεις στο λιμάνι, η κατασκευή Μαρίνας – όπως και οτιδήποτε άλλο – δεν περιλαμβανόταν στις συμβατικές υποχρεώσεις του νέου ιδιοκτήτη, του ιταλικού ομίλου Grimaldi, ο οποίος δεν δείχνει πρόθεση να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον τομέα αυτό. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τη δυνατότητα παραχώρησης/μίσθωσης του χώρου της Μαρίνας σε μεγάλη επενδυτική/κατασκευαστική εταιρεία.
Οι πρόσφατες εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό για τη Θεσπρωτία, με σημαντικές μεταβολές στον χαρακτήρα και τη χρήση στρατηγικών υποδομών και ακινήτων. Οι αποφάσεις αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν συζητήσεις και αντιδράσεις, καθώς τίθεται το ερώτημα κατά πόσο ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας.