Δημοπρατήθηκε το έργο για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Κόνιτσας και Μετσόβου με αναθέτουσα αρχή την 6η ΥΠΕ και διενεργούσα το ΤΑΙΠΕΔ.
Η αρχική εκτιμώμενη αξία με Φ.Π.Α. είναι 3,47 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 2,80 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την ίδια μέρα.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 14 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή).
Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι το Υπουργείο Υγείας.
Το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και υπάγεται στους ειδικούς όρους εκτέλεσης των Δράσεων και Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και του εθνικού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Περιγραφή του έργου
Το προς δημοπράτηση Έργο αφορά σε εργασίες που θα εκτελεστούν στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στους δήμους:
-Κόνιτσας
-Μετσόβου
Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας που θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 1980 και έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 1100 τ.μ. και 1900 τ.μ. περίπου και πρόκειται για διώροφα, ισόγεια κτίρια με τμήματα υπογείου / ορόφου, ελεύθερα από όλες τις πλευρές. Η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.), καθώς και σε εργασίες τοπικής αποκατάστασης των δομικών στοιχείων όπως απαιτηθεί.
Πιο αναλυτικά, η ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με την θερμομόνωση του κελύφους, μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Επιπλέον προβλέπεται η αντικατάσταση του Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού και η ανακατασκευή των Ηλεκτρομηχανολογικών Δικτύων.
Επιπροσθέτως, η κτιριακή λειτουργία τους βελτιώνεται περαιτέρω με την αντικατάσταση εξοπλισμού και την εγκατάσταση εξοπλισμού για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας. Επιπλέον προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών καθώς επίσης και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.
Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων εντός των δομών της ΠΦΥ (σύμφωνα με τα πρότυπα των Μονάδων Συντονισμού Διαβήτη) στα περισσότερα από τα συνολικά 312 Κέντρα Υγείας. Για την ανάπτυξη των Μονάδων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων, το μέγεθος κάθε Μονάδας εκτιμήθηκε κατά μέσο όρο 30 τ.μ. ανά Μονάδα Διαχείρισης.