• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Δύσκολη συγκυρία για το νέο δήμαρχο

από Συντακτική Ομάδα
20 Μαρτίου 2023
σε Επικαιρότητα
Share on FacebookShare on Twitter

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με τεράστια προβλήματα εσωτερικά, στην σπαρασσόμενη σύμπραξη της δημοτικής αρχής αλλά και με το δύσκολο έργο της συνέχισης της προβληματικής τρέχουσας θητείας, είναι αντιμέτωπος ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δήμαρχος Ιωαννίνων, διαδεχθείς τον εκλιπόντα Μωυσή Ελισάφ και αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνεται απόλυτα.

Ο νέος Δήμαρχος Ιωαννίνων παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας, την πρώτη του συνέντευξη τύπου, θέλοντας να χαράξει τη στρατηγική της επόμενης μέρας στο Δήμο Ιωαννιτών και να κλείσει όσο γίνεται, τις πληγές που άνοιξε ο τρόπος εκλογής του από το σώμα της δημοτικής ομάδας “Γιάννενα Νέα Εποχή” και όχι από το σύνολο των τριών παρατάξεων και των δύο ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων. Η χθεσινή αποχή από τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, της παράταξης “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα για το παρόν και το μέλλον της δημοτικής αρχής, και αυτό δεν προσπάθησε επ’ ουδενί να το κρύψει ο κ. Παπαγεωργίου, ίσα ίσα που αφιέρωσε σχεδόν τις μισές λέξεις από την εισαγωγική του τοποθέτηση στο συγκεκριμένο θέμα…

Με δεδομένη μάλιστα, την πρόθεση ορισμού νέων αντιδημάρχων, ο κ. Παπαγεωργίου φαίνεται να μη γνωρίζει αν έχει τη στήριξη της παράταξης του Νίκου Γκόντα και αν τουλάχιστον οι δύο εν ενεργεία αντιδήμαρχοι, προερχόμενοι από την παράταξη Γκόντα, θα αποδεχτούν τον εκ νέου ορισμό τους. Τίθεται βέβαια και ένα ηθικό ζήτημα, αφού οι της παράταξης Γκόντα δεν αναγνωρίζουν ως Δήμαρχο το Δημήτρη Παπαγεωργίου: θα αποδεχτούν από αυτόν τον ορισμό τους ως αντιδημάρχων;

Εξαντλημένο το θέμα της εκλογής

Όπως έπραξε και στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Κυριακής, ο κ. Παπαγεωργίου τηρεί τη γραμμή ότι η εκλογή του ήταν απόλυτα νόμιμη και το θέμα θεωρείται λήξαν. Επέμεινε πως δεν είναι στις προθέσεις του να ανατρέψει τις υφιστάμενες συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, άρα το “μπαλάκι” για την αθέτηση της συμφωνίας συνεργασίας βρίσκεται στην πλευρά της παράταξης του Νίκου Γκόντα.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε ξεκινώντας στην απώλεια του Δημάρχου και στη δύσκολη συνθήκη στην οποία κλήθηκε να αναλάβει τις τύχες του Δήμου. Ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό πως ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης “χωρίς προσωπική στόχευση και θεωρώντας το ως μέρος του χρέους τιμής για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της δημοτικής αρχής. “Δεν είναι στις προθέσεις μου η ανατροπή των υφισταμένων συνεργασιών τις οποίες τιμώ. Έχω επίγνωση ότι δεν είμαι εκλεγμένος Δήμαρχος, όμως δεν θα είμαι δήμαρχος σε ομηρεία, ή υπηρεσιακός Δήμαρχος ή Δήμαρχος μειωμένης ευθύνης” τόνισε και συνέχισε “Για μένα δεν υπάρχει καμία πρσοωπική στρατηγική, δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και δέσμευσή μου είναι να καταθέσω το όποιο προσωπικό πολιτικό μου κεφάλαιο για να κάνουμε τα Γιάννενα καλύτερα”.

Για όσους δεν αποδέχονται τη νομιμότητα της εκλογής του, υποστήριξε πως “είτε υποκειμενίζουν είτε το πράττουν από σκοπιμότητα”. “Λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε στην πόλη και αν δε γνωριζόμαστε, εγώ θα ξανασυστηθώ: δεν επεδίωξα την επαγγελματική σχέση με την πολιτική” σημείωσε και πρόσθεσε: “Δεν αισθάνομαι ότι είμαι παράκλητος ή ότι μου οφείλει η κοινωνία τίποτα, προσέρχονται στο αξίωμα του Δημάρχου ως υπάλληλος με την έννοια του αστικού και του ποινικού κώδικα”. Δήλωσε ανοιχτός στην σκληρή κριτική πιστεύω και στο διάλογο, όμως τόνισε, “δεν ανέχομαι τέσσερις συνθήκες: το ψέμα, τη διαβολή, την υποκρισία και την αλαζονεία”.

Τα μηνύματα που έστειλε τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου, μιλώντας εισαγωγικά ήταν πως “Δεν πρόκειται να αφεθεί η παράταξή μου σε πολιτική λεηλασία, ήρθε για να μείνει”… και πως οι άμεσοι στόχοι της διοίκησής του στο Δήμο με γνώμονα τις αρχές της ενότητας, της συνέπειας και της συνέχειας, θα είναι η ομαλή εξέλιξη και στήριξη των έργων, η εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής, η καθημερινότητα, η αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων και οι σχολικές υποδομές.

Η διαφωνία Γκόντα

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στον κ. Παπαγεωργίου είχε ως θέμα την αποχή της παράταξης Γκόντα από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Ο Δήμαρχος δήλωσε πως δεν θα κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, και αναγνώρισε πως σήμερα στη συμπαράταξη υπάρχει “πολιτικό πρόβλημα”, του οποίου απέδωσε τη γέννηση στη νομική άποψη την οποία εξέφρασε ο Νίκος Γκόντας σε σχέση με την εκλογή του νέου Δημάρχου. Η επιμονή του κ. Γκόντα στη νομιμότητα της εκλογής του νέου Δημάρχου δημιουργεί πρόβλημα τόνισε ξανά, ωστόσο επέμεινε ο ίδιος πως όλα έγιναν σωστά. και είπε πως “εμείς είχαμε τη δική μας άποψη, ο Μωυσής Ελισάφ είχε την άποψη του και από τη στιγμή που εξελέγην ως Δήμαρχος της πόλης, νομίζω το θέμα είναι λήξαν νομικά και κατά την προσωπική, ταπεινή μου γνώμη. Είναι όμως ένα πολιτικό πρόβλημα να μην αναγνωρίζει το Δήμαρχο πόλης, αυτό έχει συνέπειες και για μας και για τη συμπαράταξή μας και για την παράταξη του κ. Γκόντα για την οποία θεωρώ ότι εξ αρχής ότι η διάταξη του άρθρου 66 δεν καταργεί τις δημοτικές παρατάξεις. Δημιουργεί κάποια προβλήματα, εγώ τιμώ τις συνεργασίες μου και θα ήθελα να συνεχίσω να συνεργάζομαι σύμφωνα με τις αρχές που βάλαμε το 2019, όταν κάναμε τη σύμπραξη”.

Στο ερώτημα γιατί ο εκλιπών Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απευθύνθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας να διευκρινιστεί η διαδικασία εκλογής του νέου Δημάρχου, αν όλα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή, ο κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε πως ο πρώην Δήμαρχος δε ζήτησε απάντηση αλλά εξέφρασε τη γνώμη του προς το Υπουργείο, γνωμοδότησε… δηλαδή… και ζήτησε την άποψη της πολιτείας απλά… “Η ζωή και οι εξελίξεις δε μπορεί να περιμένουν τις απαντήσεις του Υπουργείου…” σχολίασε ακόμα.

Στο ερώτημα αν αισθάνεται υπεύθυνος για τη ρήξη με την παράταξη Γκόντα, ανέλαβε το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί και εξέφρασε την… ελπίδα, την πίστη και τη θέληση να δικαιωθεί και νομικά στο τέλος ο ίδιος… Και εφόσον γίνει αυτό, αυτή του η δικαίωση “να φέρει και μια συγγνώμη (σ.σ. από τον κ. Γκόντα) και να επαναφέρει το ζήτημα των συνεργασιών στο προσκήνιο”… Εκ του πρακτικού σύμπραξης του 2019, πάντως, ο κ. Παπαγεωργίου υπενθύμισε πως οι παρατάξεις δεσμεύονται ως το τέλος της δημοτικής περιόδου.

Ο κ. Παπαγεωργίου απαντώντας σε άλλο ερώτημα υποστήριξε πως ο έλεγχος της νομιμότητας της απόφασης εκλογής του ως Δημάρχου δε μπορεί να επιστρέξει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας. Η αναμενόμενη απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για νέες προσφυγές όσων επιμείνουν στη μη νομιμότητα της εκλογής.

Η σύμπραξη και το μέλλον

Μια άλλη διάσταση που προκύπτει πλέον είναι και ορισμός νέων αντιδημάρχων από το Δ. Παπαγεωργίου. Πέραν της θέσης της Ελένης Ακονίδου που εξελέγη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ακούγεται πως θα αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου η κ. Μαμακή, σύμβουλος της παράταξης Γκόντα που φέρεται να έχει έρθει πλέον κοντά με το Δήμαρχο. Γρίφος είναι το μέλλον των εν ενεργεία και διαφωνούντων αντιδημάρχων για τους οποίους σχολίασε ο κ. Παπαγεωργίου πως “δε μπορεί να υπάρχει συνεργασία με όποιους δεν αποδέχονται το Δήμαρχο”.

Για την εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό με τον πρώην αντιδήμαρχο Γιάννη Λυκογιώργο, ο κ. Παπαγεωργίου δεν έκανε ερωτηθείς, σαφείς τις προθέσεις του ως προς το αν τον υπολογίζει ως μέλος της παράταξής του.

Τέλος, σε ερώτηση για τα σε εξέλιξη έργα, δήλωσε πως θα ξεκινήσει σύντομα η κεντρική πλατεία, ενώ δεν ήταν ενημερωμένος για το μπλέξιμο με τη χρηματοδότηση του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη.

Προηγούμενο άρθρο

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα

Επόμενο άρθρο

Αντιδήμαρχοι “Νέας Εποχής” από τον Δ. Παπαγεωργίου

Επόμενο άρθρο
papageorgiou_

Αντιδήμαρχοι "Νέας Εποχής" από τον Δ. Παπαγεωργίου

Πρόσφατα νέα

Τα “ναι”  και  τα  “πρέπει” του ΤΕΕ για το ΤΠΣ

Πρόταση του δήμου Ιωαννιτών για ιδιωτικές πολεοδομήσεις με έμφαση σε κοινωφελείς χώρους

14 Απριλίου 2026
zosimaia-lykeio-750x375

Ζωσιμαία: Ζητείται επίσημη ενημέρωση για μετεγκατάσταση

14 Απριλίου 2026
“Το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων: Από το ευ αγωνίζεσθαι στο ευ εμπορεύεσθαι;”.

“Το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων: Από το ευ αγωνίζεσθαι στο ευ εμπορεύεσθαι;”.

14 Απριλίου 2026
Κηδεύτηκε σήμερα ο Ντίνος Σιάκαρης

Κηδεύτηκε σήμερα ο Ντίνος Σιάκαρης

14 Απριλίου 2026
Απρίλιος στο Καμπέρειο με προβολές και παραστάσεις

Απρίλιος στο Καμπέρειο με προβολές και παραστάσεις

9 Απριλίου 2026
fotovoltaika

Στα …αζήτητα ή σε χαμηλή τιμή η ενέργεια από φωτοβολταϊκά

9 Απριλίου 2026

Δημοφιλή

Διαβεβαίωση Σιόντη ότι το -3 θα είναι προσωρινό, αλλά οι αντοχές του τελείωσαν!

Στο χέρι του Σιόντη αν θα εμφανίσει επενδυτή ή συμπαίκτη

31 Μαρτίου 2026
E-65: Μόνο η διαγράμμιση έμεινε στο Καλαμπάκα – Οξύνεια

E-65: Μόνο η διαγράμμιση έμεινε στο Καλαμπάκα – Οξύνεια

23 Μαρτίου 2026
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟΥΣ Ν.Α.: «Τους καλώ να φωνάξουμε όλοι μαζί ότι πορευόμαστε αυτόνομα χωρίς προστάτες και χωρίς συμβιβασμούς»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟΥΣ Ν.Α.: «Τους καλώ να φωνάξουμε όλοι μαζί ότι πορευόμαστε αυτόνομα χωρίς προστάτες και χωρίς συμβιβασμούς»

26 Μαρτίου 2026
Μικρή περιπέτεια για μαθητές από τα Ιωάννινα σε εκδρομή στην Αθήνα – Σύγκρουση λεωφορείου με αστικό

Μικρή περιπέτεια για μαθητές από τα Ιωάννινα σε εκδρομή στην Αθήνα – Σύγκρουση λεωφορείου με αστικό

23 Μαρτίου 2026
Διάσταση απόψεων στην Ογκολογική του ΠΓΝΙ

Διάσταση απόψεων στην Ογκολογική του ΠΓΝΙ

17 Μαρτίου 2026
Όταν το κλίμα αλλάζει, το τραπέζι αδειάζει

Όταν το κλίμα αλλάζει, το τραπέζι αδειάζει

3 Απριλίου 2026
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Τα “ναι”  και  τα  “πρέπει” του ΤΕΕ για το ΤΠΣ

Πρόταση του δήμου Ιωαννιτών για ιδιωτικές πολεοδομήσεις με έμφαση σε κοινωφελείς χώρους

14 Απριλίου 2026
zosimaia-lykeio-750x375

Ζωσιμαία: Ζητείται επίσημη ενημέρωση για μετεγκατάσταση

14 Απριλίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις