Βάσιμες προσδοκίες πως το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας μπορεί να θεσμοθετηθεί ως τα τέλη του 2021, εξέφρασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.
Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε πως μετά από πρωτοβουλίες του, έχει δοθεί ισχυρή ώθηση στις διαδικασίες εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, η έλλειψη της οποίας ήταν το εμπόδιο ουσιαστικά που δεν επέτρεψε στην προηγούμενη κυβέρνηση να φέρει σε πέρας την χρονίζουσα από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 διαδικασία.
Η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη Λίμνη Παμβώτιδα όσο και για το σύνολο των περιοχών Natura της χώρας, όσο και η σύνταξη σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για τη θεσμοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών αλλά και την εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του ελληνικού δικτύου Νatura 2000, ανατέθηκε με δύο διεθνείς διαγωνισμούς από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2019, ωστόσο ο ορίζοντας αυτής της διαδικασίας φάνταζε μάλλον μακρύς, εκτίμηση που περιέπλεκε την αισιοδοξία ότι το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας, θα τελεσφορήσει σύντομα.
Ήρθε μπροστά η μελέτη
Το ενδιαφέρον ωστόσο του Γιαννιώτη Υφυπουργού Περιβάλλοντος για την εκπόνηση ενός κανονιστικού πλαισίου προστασίας και καθορισμού των χρήσεων γης περιμετρικά της Λίμνης Παμβώτιδας, έφερε μπροστά αυτή τη διαδικασία, ειδικά για τη Λίμνη των Ιωαννίνων που παρέμενε χωρίς προστατευτικό πλαίσιο από όταν κατέπεσε για τυπικούς λόγους η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Όπως ανέφερε ο κ. Αμυράς, την προηγούμενη εβδομάδα προήδρευσε σε τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς μελετητές που έχουν αναλάβει τη σύνταξη της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης των Ιωαννίνων η οποία θα είναι αυτή που αργότερα θα οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπό μορφή Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
«Μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, ως το Σεπτέμβριο του 2021, η ΕΠΜ θα είναι έτοιμη και θα βγει σε διαβούλευση» ανέφερε ο κ. Αμυράς, τονίζοντας πως εδώ και 15 χρόνια περίπου υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Με την παρέμβαση του Γιαννιώτη Υφυπουργού η εκπόνηση αυτής της μελέτης επισπεύστηκε κατά περίπου έξι μήνες, καθώς αναμένονταν να παραδοθεί στα μέσα του 2022.
Με την ολοκλήρωσή της η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη θα βγει σε δημόσια διαβούλευση, όλοι οι τοπικοί φορείς θα εκφράσουν τις απόψεις τους για τις προβλέψεις της μελέτης, σε σχέση με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τις προστατευτικές διατάξεις κτλ. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, τη μελέτη θα ξαναπάρει ο μελετητής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσουν διορθώσεις και συμπληρώσεις. Τότε η μελέτη θα λάβει την τελική της μορφή και θα πάει στο ΣτΕ για έλεγχο υπό μορφή σχεδίου ΠΔ και μόλις οι τελικές παρατηρήσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο, θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.