Με τη διαφαινόμενη πρόθεση της διοίκησης Καχριμάνη να εγκαταλείψει η Περιφέρεια Ηπείρου την ενεργό εμπλοκή της στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο που έχει χαρακτηριστεί από καθυστερήσεις στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες καθυστερήσεις μεταφράζονται σε καθαρή οικονομική επιβάρυνση για τους χιλιάδες Ηπειρώτες, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου το μεσημέρι της Παρασκευής, με μοναδικό θέμα τη λειτουργία του δικτύου των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και την εν γένει διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο.
Τη συνεδρίαση προκάλεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως επίσης κατόπιν αιτήματος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μεταδόθηκε για πρώτη φορά ζωντανά διαδικτυακά, μέσω του YouTube.
Η όλη δημόσια συζήτηση για τα σκουπίδια στην Ήπειρο, ήταν κατά κοινή ομολογία μια επιτυχία της παράταξης του ΚΚΕ και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να δοθούν δημόσια έγγραφα, όπως αποδείχτηκε, μετά από καταγγελία της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, προκάλεσαν τον έντονο εκνευρισμό της Περιφερειακής Αρχής. Δεν έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις στους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που υποδηλώνουν αυτόν τον εκνευρισμό, από αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους που πήραν το λόγο.
Στα περίεργα της συνεδρίασης, το γεγονός ότι δεν παρέστη κανείς από τους εκπροσώπους του ΦΟΔΣΑ, αντίθετα μίλησε εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος…
Αυτό που τελικά μπορεί να προκύψει είναι η πιθανότητα η διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου να το πάρει απόφαση πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των Δήμων και όχι του δεύτερου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η αρχική εισήγηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης που σύσσωμη υπέγραψε την πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, έγινε από την Τίνα Ζέκα. Η περιφερειακή σύμβουλος χαρακτήρισε “ληστρική” τη σύμβαση για τη λειτουργία του εργοστασίου ΑΣΑ, αποκάλυψε πως η διοίκηση της Περιφέρειας απειλείται με αποζημίωση 3,8 εκατ. ευρώ από τον ανάδοχο του εργοστασίου, μετά την επιβολή ρήτρας 690.000 ευρώ στην ΤΕΡΝΑ, για καθυστέρηση στην παράδοση του εργοστασίου. Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στην επιδιαιτησία, γιατί τα δύο μέρη δε συμφώνησαν στη διαιτησία. “Διακυβεύεται απένταξη του έργου με αυτούς τους χειρισμούς;” αναρωτήθηκε η κ. Ζέκα και ρώτησε ευθέως με βάση ποια έγγραφα δόθηκαν οι παρατάσεις στην παράδοση των ΣΜΑ, από το 2017 που έπρεπε να παραδοθούν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης.
H αξία δεν είναι σε ηθική αλλά σε χρήματα για την καθυστέρηση στην παράδοση των ΣΜΑ, τόνισε σε άλλο σημείο η κ. Ζέκα και περιέγραψε τα ποσά που πληρώνουν για την διαχείριση των απορριμμάτων τους Δήμοι όπως οι Δήμοι Ζηρού, Νικολάου Σκουφά, Αρταίων, Πρέβεζας κτλ.
Ο Περιφερειάρχης προκάλεσε την αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις για το που βρήκε τα στοιχεία της επιδιαιτησίας με την ΤΕΡΝΑ. Έγινε δε εμφανής η προσπάθεια του Περιφερειάρχη να λάβει την αποδοχή της αντιπολίτευσης για τη λήξη της αντιδικίας του με την ΤΕΡΝΑ που τον φέρνει σε αντιπαράθεση με την εταιρεία αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Βέβαια, αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από τον ΦΟΔΣΑ είναι το ποιος θα πληρώσει την αποζημίωση αν επιδικαστεί σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου…
Ως προς τις συμβάσεις για την παράδοση των ΣΜΑ, ο κ. Καχριμάνης όπως και η αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, υποστήριξαν πως ουσιαστικά δεν χρειάζεται επιτροπή παρακολούθησης για το έργο δικαιολογώντας έτσι, το ότι δεν έχει συνεδριάσει ποτέ η συγκεκριμένη συσταθείσα επιτροπή. Τις παρατάσεις όπως είπαν, εισηγείται η Οικονομική Επιτροπή, εγκρίνει τη νομιμότητά τους, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ και τις αποδέχεται…
Σε άλλο, σημείο, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως οι ΣΜΑ έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Η αποδέσμευση
Τα ερωτήματα που τέθηκαν στην αρχική εισήγηση, επαναλήφθηκαν αρκετές φορές από τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Ο Επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου ζήτησε μεγαλύτερη ενημέρωση εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί «αν φτάσουμε να πληρώνουμε 120 ευρώ τον τόνο για τα σκουπίδια θα έχουμε χάσει το δάσος και όχι το δέντρο».
Στη δευτερολογία του ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να συμφωνήσει στην αποδέσμευση της Περιφέρειας από τη διαχείριση των απορριμμάτων και απλά να διευκολύνει τους Δήμους στην ανάληψη της αρμοδιότητας. Αυτό ήταν κάτι που τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο Αλ. Καχριμάνης: “Δε με ενδιαφέρει να κρατήσω το εργοστάσιο, απασχολούμαι πάρα πολλές ώρες με την ασφάλεια του εργοστασίου, έχω σύμβουλο γι’ αυτό, είτε πόσο είναι ανακυκλώσιμα φορτία από κάθε Δήμο. Πρέπει οι Δήμοι να αναλάβουν, δε γίνονται όλα στον αυτόματο πιλότο. Να γίνει η υποκατάσταση, το εργοστάσιο και οι ΣΜΑ να πάνε στο ΦΟΔΣΑ και να βάλουν μπροστά οι Δήμαρχοι”… ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Σπύρος Ριζόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κατήγγειλε το κλίμα δυσπιστίας που είναι κυρίαρχο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατηγόρησε για απόλυτη σύμπλευση με τη διοίκηση τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, σε πλήρη αντίθεση με όλη την υπόλοιπη χώρα καθώς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ως υποχείρια της διοίκησης.
«Στείλαμε τον κ. Καχριμάνη για ψωμί και μας γύρισε με εφημερίδα…», “έχουν μετατρέψει την Ήπειρο σε Λίβανο” λόγω της κακής λειτουργίας της αποκομιδής, ήταν δύο από τις χαρακτηριστικές ατάκες του.
Ο Γιώργος Πρέντζας επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε την άρνηση της περιφερειακής αρχής να δώσει τα ζητούμενα έγγραφα στην αντιπολίτευση επί δύο μήνες, τόνισε πως πρόκειται για οικονομικό και πολιτικό θέμα και κατέληξε πως “Μόνη διέξοδος για να αποφύγουμε τα υπέρογκα ποσά είναι η εναλλακτική υπό δημόσιο φορέα και μόνιμο προσωπικό, διαχείριση των σκουπιδιών, για να προφυλαχθούν άνθρωποι και περιβάλλον”.
Ζώης Γαλατάς από την ΑΡΠΗ και Κώστας Νουτσόπουλος από την “Ανυπότακτη Ήπειρο” έμειναν στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης.