-Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στο τέλος του μήνα θα κρίνει την συμφωνία που υπεγράφη. Τι δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι της Διοίκησης για την νέα εποχή στο πιστωτικό ίδρυμα. Διατηρείται η έδρα, η επωνυμία και το υπάρχον Δ.Σ.
Τα οφέλη της συμφωνίας με την CAPSTONE CAPITAL ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ και την είσοδο του ιδιοκτήτη της Πέτρου Νομικού στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ως στρατηγικού επενδυτή, αλλά και τις αναπόφευκτες αλλαγές που θα σημάνει αυτή η στρατηγική συνεργασία, ανέλυσαν στο πλαίσιο συνέντευξη τύπου το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, η τριανδρία της σημερινής διοίκησης της τράπεζας, θέλοντας να σηματοδοτήσουν τη μεγάλη σημασία που εμπεριέχει η συγκεκριμένη συμφωνία για όλους.
Μια συμφωνία επ’ ωφελεία όλων των εμπλεκόμενων μερών, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ιωάννης Βουγιούκας, αφού ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Κολιός ανέτρεξε στην ιστορία του τοπικού χρηματοπιστωτικού μας ιδρύματος και εξήγησε την αναγκαιότητα που επέβαλε τη συγκεκριμένη αναζήτηση ενός νέου επενδυτή, πέραν του στρατηγικού επενδυτή, του Ταμείου των Ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) που παραμένει στη μετοχική σύνθεση.
Από το 1978 που ως μικρός συνεταιρισμός ξεκίνησε το εν λόγω οικοδόμημα, προτού γίνει Τράπεζα Ιωαννίνων και μετέπειτα Τράπεζα Ηπείρου, υπήρξαν σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Κολιό, μεγάλοι κίνδυνοι που ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης – ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ που ως βασικός επενδυτής μπήκε στην Τράπεζα με ποσοστό 38% από το 2016.
Ο ανταγωνισμός εντείνεται και η περιορισμένη χωρικά εντός της Περιφέρειας Ηπείρου τράπεζα άρχισε να ασφυκτιά και να καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστική, ενώ οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αυξάνουν, κυρίως με τη μεγέθυνση του μεγάλου λειτουργικού κόστους της Τράπεζας και σύμφωνα με τον πρόεδρο, από το 2023 διαπιστώθηκε η ανάγκη και ξεκίνησε η διαδικασία για την απόκτηση πανελλαδικής άδειας με ταυτόχρονη μετατροπή της τράπεζας σε Ανώνυμη Εταιρεία, ώστε η τράπεζα να μπορέσει να βγει και εκτός Περιφέρειας Ηπείρου και να αποκτήσει νέα κεφάλαια με την προσέλκυση νέων επενδυτών.
Στη χρονική συγκυρία αυτή, βρέθηκε στο δρόμο της και με την παρότρυνση του επόπτη ως επενδυτής η εταιρεία CAPSTONE CAPITAL συμφερόντων του κ. Πέτρου Νομικού, ελληνοβρετανού με καταγωγή από τη Σαντορίνη, που πρότεινε να συμμετέχει με 30 εκατ. ευρώ, με την απόκτηση μετοχών ύψους 50 εκατ. ευρώ στη λογιστική αξία 0,60 ευρώ η κάθεμία υπό την προϋπόθεση ότι η τράπεζα θα μετατραπεί σε ΑΕ και της λήψης της πανελλαδικής άδειας που έχει ζητηθεί με την υποβολή αιτήματος στην ΤτΕ από την άνοιξη του 2024. Από το Νοέμβριο του 2024 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση μεταξύ της Τράπεζας και του νέου επενδυτή αλλά και μεταξύ του νέου επενδυτή και του ταμείου ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ.
Στις 11 Απριλίου υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και του επενδυτή, με την υποστήριξη του βασικού μετόχου της Τράπεζας, ήτοι του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης – Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. Η υπογραφή αυτή βρίσκεται υπό την αίρεση της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Ηπείρου που έχει προγραμματιστεί για τις 29/4/2025 και ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο Epirus Palace – η πρώτη πρόσκληση είναι για μία εβδομάδα νωρίτερα.
Νέα πορεία
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου, Ιωάννης Βουγιούκας τόνισε πως ήταν από καιρό στρατηγική της Τράπεζας να προχωρήσει σε πανελλαδική άδεια και να μετατραπεί σε ΑΕ για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας και απόδειξη της εμπιστοσύνης της προόδου που έχει επιτευχθεί ήταν οι νέοι επενδυτές και η συμφωνία μαζί τους, που σύμφωνα με τον κ. Βουγιούκα θα αποβεί επ’ ωφελεία όλων των ενδιαφερόμενων μερών: κατ’ αρχήν των σημερινών μεριδιούχων και των μικρών και των μεγάλων, λόγω της αύξησης του κεφαλαίου, επ’ ωφελεία της ίδιας της τράπεζας διότι θα μπορέσει να πάρει την πανελλαδική άδεια και να αναπτυχθεί περαιτέρω, ενισχύοντας και τις εσωτερικές της δομές, επ’ ωφελεία όλου του δυναμικού της Τράπεζας αφού προχωρά η επέκταση και τέλος για τον ανταγωνισμό που ενισχύεται και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Ο εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος της Τράπεζας, Βασίλης Τσουκανέλης χαρακτήρισε την είσοδο του νέου επενδυτή στην Τράπεζα ως μια “καινούργια μέρα”. Επανέλαβε τους λόγους αυτής της συμφωνίας που είναι η ανάγκη α) προσαρμογής στο σύγχρονο περιβάλλον, β) αναζήτησης νέων κεφαλαίων, γ) να γίνει η Τράπεζα πιο ανταγωνιστική και βασικά να ενισχυθούν τα κεφάλαια. Όπως τόνισε ο κ. Τσουκανέλης από όταν συστήθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός το 1994 είχε τεθεί ο στόχος της απόκτησης πανελλαδικής άδειας που πάντα κάπου σκόνταφτε: είτε σε κάποιο όριο που ανέβαινε είτε αλλού… Τώρα έφτασε η ώρα, τόνισε και σημείωσε πως “η πορεία της τράπεζας αλλάζει και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την αλλαγή, παρέα με τους εργαζόμενους και τους μεριδιούχους που θα πρέπει να αισθάνονται δυο φορές πιο ασφαλείς από ότι τα τελευταία χρόνια αισθανόντουσαν”.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι τρεις άνδρες τόνισαν πως η συνεργασία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό στη λειτουργία της Τράπεζας. Η έδρα παραμένει ως είχε. Στο ερώτημα αν το σύνθημα “η τράπεζα του τόπου μας” θα διατηρηθεί, ο κ. Τσουκανέλης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ο τόπος μας, όπου θα πάει η τράπεζα θα πρέπει να απευθύνεται στις τοπικές κοινωνίες και να δίνει την εξυπηρέτηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους πολίτες κάτι που αποτελεί και όραμα του νέου επενδυτή.
Ο κ. Κολιός απάντησε σχετικά ότι δεν έχει ζητηθεί τίποτα απολύτως και η συμφωνία προβλέπει ότι το συμβούλιο θα παραμείνει το υπάρχον.
Το αργότερο ως το τέλος του έτους αναμένεται να αποκτηθεί η πανελλαδική άδεια, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Βουγιούκας.