Η 10η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Κλιματική Αλλαγή» στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα Γιάννενα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Ηπείρου για την προσαρμογή της Περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή, μέσα από την παρουσίαση των σχετικών πολιτικών και των στρατηγικών σχεδιασμών.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκπονήσει το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και αυτό θα τηρείται τα επόμενα χρόνια, στην κατεύθυνση σύγκλισης και υλοποίησης των υπερκείμενων εθνικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών στόχων.
Με το εισαγωγικό μήνυμα από τον Πέτρο Βαρελίδη, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκίνησε το σκέλος των χαιρετισμών, σε μια ημερίδα που έγινε με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι κατά βάση αρνητικές, δεν αποκλείεται όμως και η ύπαρξη πιθανών ευκαιριών όπως στον τομέα τουρισμού, με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα της εποχής είναι η προσαρμογή και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε καταστάσεις που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν μερικά χρόνια και βλέπουμε πολύ καλά οργανωμένες περιοχές με μεγάλο φυσικό πλούτο και καλά οργανωμένη δημόσια διοίκηση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις αυτές. “Η γενιά μας οφείλει να ζητήσει μια συγγνώμη από τις γενιές που έρχονται γιατί λειτούργησε σε πολύ μεγάλη περίοδο θεωρώντας ότι θα είναι ισόβια ή θεωρώντας ότι δεν όφειλε να παραδώσει στους επόμενους ό,τι βρήκε…” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου, αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου σημείωσε πως η κλιματική αλλαγή στην Ήπειρο απειλεί τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων, ενώ ταυτόχρονα εντείνει την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών προσαρμογής και ανθεκτικότητας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Ένα από τα σύγχρονα εργαλεία για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι το σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Έκκληση για συνεργασίες
Σε μια περίοδο που οι σχέσεις Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου δεν βρίσκονται και στο καλύτερό τους επίπεδο, λόγω της εμπλοκής και της διαφωνίας που έχει προκύψει στο έργο του μεγάλου δακτυλίου των Ιωαννίνων, είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παροτρύνσεις και οι απόψεις που διατύπωσε ο Θωμάς Μπέγκας, Δήμαρχος Ιωαννίνων, με παραλήπτη την Περιφερειακή Αρχή, απόντος ωστόσο του Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει μια ιδιαίτερη θέση σε όλη αυτή την προσπάθεια προσαρμογής της Ηπείρου στην κλιματική αλλαγή, καθώς υπηρετεί πολιτικές και βάσει της συμμετοχής του στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Αποτελεί ανάγκη και ευθύνη η στενή συνεργασία ανάμεσα σε Περιφέρεια και Δήμο Ιωαννιτών, πρέπει χέρι-χέρι να προχωρήσουν οι δύο φορείς σε βιώσιμες λύσεις, με τη συμμετοχή επιστημονικών ιδρυμάτων, ιδιωτικών φορέων και πολιτών που είναι εξίσου κρίσιμα μεγέθη για την αποδοχή αυτών των μέτρων, παρατήρησε ο κ. Μπέγκας.
Η ανάγκη για συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, για ουσιαστικό και κοινό και ενιαίο βηματισμό, στην ενεργειακή μετάβαση, την πολεοδομική προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών μας πόρων μόνο μέσα από τη συμπληρωματική και πολυδιάστατη συνεργασία των δύο θα μπορέσει να αποφέρει αποτελέσματα. “Εμείς ως Δήμος Ιωαννιτών είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια συνεργασία και είμαστε σίγουροι ότι και η Περιφέρεια επιθυμεί το ίδιο” σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Τέλος, ο Βασίλης Γοργόλης, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της διέτρεξε τις βασικές προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, περιλαμβάνοντας 27 περιοχές Natura, 37 καταφύγια άγριας ζωής, δύο εθνικά πάρκα, δύο εθνικούς δρυμούς, δύο αισθητικά δάση, τρία διατηρητέα μνημεία της φύσης.