Οι δήμοι είναι αποκλειστικά αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τη σχολική στέγη, σε ότι αφορά κατασκευές νέων μονάδων, συντηρήσεις και έργων αναβάθμισης, αλλά αυτός ο ρόλος δεν φαίνεται να επιτελείται στην υλοποίηση του σημαντικού προγράμματος “Μαριέττα Γιαννάκου” που για αρχή έχει “προίκα” 350 εκατ. ευρώ. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά προγράμματα και χρηματοδοτικές δυνατότητες για εκτέλεση έργων σε σχολεία, αλλά το συγκεκριμένο αποτελεί αντικείμενο κριτικής λόγω της διαδικασίας που ακολουθείται.
Και αυτό, επειδή η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, προχωρούν στην κατανομή των πιστώσεων για τη σχολική στέγη, αφήνοντας εκτός την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι ούτε επιλέγουν τα σχολεία που θα ενταχθούν, ούτε καν ενημερώνονται για τις μονάδες που έχουν επιλεγεί. Την επιλογή φέρονται να την κάνουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ή απευθείας το Υπουργείο, χωρίς διαβούλευση ή διαφάνεια.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία των Υπουργείων Υποδομών και Παιδείας, στην Ήπειρο έχουν ενταχθεί μόλις 21 σχολικές μονάδες στο πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”, γεγονός που προσθέτει νέες απορίες για τα κριτήρια επιλογής και την εκπροσώπηση των τοπικών αναγκών.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εντάξει 9 σχολεία από τα 21 στην Ήπειρο: 1ο και 3ο Νηπιαγωγεία Κατσικάς, 23ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, Δημοτικό Σχολείο Κατσικάς, 3ο Δημοτικό Μαρμάρων (Καρδαμίτσια), Γυμνάσιο Περάματος, ΓΕΛ Πεδινής, 6ο ΕΠΑΛ, 5ο Δημοτικό Ιωαννίνων (Βαλάνειο)
Προϋπολογισμός: Καθορίζεται από το ΥΠΕΣ (Υπουργείο Εσωτερικών – Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.)
Η δυσφορία των δημάρχων για αυτή την διαδικασία που ακολουθείται ως προς τα σχολεία που εντάσσονται καταγράφηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά από σοβαρή καταγγελία από τον Β’ αντιπρόεδρο της Ένωσης –μέλος της πλειοψηφούσας παράταξης “περί αδιαφανών διαδικασιών και εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων, με σχολεία να επιλέγονται «ανάλογα με τους Διευθυντές και με ρουσφέτια μεταξύ τους”.
Παρά τις επίσημες παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ, η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», φορέας υλοποίησης του προγράμματος, συνεχίζει να αγνοεί τους δήμους και να επικοινωνεί απευθείας με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, χωρίς να κοινοποιεί ούτε τον κατάλογο των σχολείων στα οποία πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις.
Η ΚΕΔΕ ζητά να αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος το Υπουργείο Εσωτερικών και να εφαρμοστεί σε άμεση συνεργασία με τους δήμους, όπως άλλωστε αρμόζει σε ζητήματα τοπικής εκπαιδευτικής υποδομής.
«Είναι σαν να μην υπάρχουμε. Το πρόγραμμα δεν μας ανήκει και πρέπει να παρέμβουμε δυναμικά», σημειώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ σχολιάστηκε και η επιβάρυνση των Δήμων με σωρεία εγγράφων από Διευθυντές σχολείων, οι οποίοι επικαλούνται ακόμη και επικινδυνότητα σχολικών κτιρίων – σε πολλές περιπτώσεις χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή συνεργασία.