ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Στην 57η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα, με τα Γιάννενα να εμφανίζουν από τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης σε σχέση με τις άλλες ελληνικές πόλεις σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir το 2023.
O χάρτης παρουσιάζει μετρήσεις δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δείχνει ότι τα Γιάννενα βρίσκονται σε υψηλές θέσεις ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις για αρκετές ημέρες. Η συγκέντρωση PM2.5 στα Ιωάννινα έφτασε να είναι ακόμα και 8,2 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια κατευθυντήρια τιμή ποιότητας του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Δυστυχώς, τα Γιάννενα είναι μια από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις στον κόσμο, σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM2,5.
Η είδηση δεν μπορεί να μας ξαφνιάζει αφού το φαινόμενο της αιθαλομίχλης είναι από τα πιο έντονα που υπάρχουν σε ελληνικές πόλεις και είναι σίγουρα επιβαρυντικό για τα επίπεδα καθαρότητας της ατμόσφαιρας.
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για μέτρα που πρέπει να ληφθούν ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα για ένα φαινόμενο που ξεκίνησε από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κατοίκους του λεκανοπεδίου ακόμα και σήμερα με την ίδια ένταση.
Μόνο επτά από τις 127 χώρες που αναλύθηκαν από την IQAir το 2023 συμμορφώθηκαν με τα νέα όρια ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (γνωστά ως PM₂,₅), έναν τύπο σωματιδίων που προέρχονται εν μέρει από τα ορυκτά καύσιμα και συνδέονται με περίπου ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Το γεγονός ότι μόνο το 5% των κρατών που συμμετείχαν στην έρευνα πληροί σήμερα αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές – τις οποίες ο ΠΟΥ αυστηροποίησε το 2021 – καταδεικνύει την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα έθνη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους δεν εκτίθενται σε μολυσμένο αέρα.
Οι επτά χώρες που βρίσκονται κάτω από το ανώτατο όριο του ΠΟΥ, το οποίο έχει οριστεί σε ετήσιο μέσο όρο πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3), είναι η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία.
Στο άλλο άκρο -με τη χειρότερη ποιότητα αέρα λόγω της παρουσίας αυτών των μικρών αιωρούμενων σωματιδίων- βρίσκονται το Μπαγκλαντές, το οποίο υπερβαίνει τη σύσταση του ΠΟΥ περισσότερο από 15 φορές, το Πακιστάν (14 φορές περισσότερο) και η Ινδία (10 φορές περισσότερο). Ακολουθούν το Τατζικιστάν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία υπερβαίνουν τα μέγιστα επίπεδα PM₂,₅ κατά 8,5 έως 10 φορές.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν από τους εμπειρογνώμονες πριν από τρία χρόνια μείωσαν στο μισό την ετήσια έκθεση που θεωρείται ασφαλής, από 10 σε 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Εάν εξακολουθούσαν να διατηρούνται τα προηγούμενα όρια, 40 χώρες και περιοχές θα βρίσκονταν εντός των ορίων ασφαλείας.