Το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Κύρωση της Τροποποίησης και Κωδικοποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ”, καθώς και την κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Συμφωνίας Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ”» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, κατ’ άρθρων και στο σύνολο. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, ενώ τα κόμμα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Παππάς, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση σχολίασε την καταψήφιση των κομμάτων -πλην της ΝΔ- του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «περίμενα μια πιο θαρραλέα αντιπολίτευση σε ένα ζήτημα όπως αυτό, το οποίο συζητάμε, γιατί πιστεύω πραγματικά ότι είναι μια καλή εξέλιξη για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια καλή εξέλιξη για την κοινωνία της πόλης, μια καλή εξέλιξη για την Ήπειρο.
Είναι πραγματικά άδικο για τους ανθρώπους της Ηγουμενίτσας να βάζει κάποιος πάνω από το συμφέρον τους τις προκαταλήψεις τους για τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Επιλέγετε τις κούφιες δικαιολογίες και τις ανώφελες αναλύσεις απλά και μόνο για να γίνει μια αντιπολίτευση με εμμονές. Σκεφτείτε το σας παρακαλώ και να είστε βέβαιοι ότι η κοινωνία και η δημοκρατία έχουν μόνο να κερδίσουν από αυτή τη σύμβαση».
Ο υφυπουργός, επανέλαβε πως η συμφωνία αυτή «διασφαλίζει ότι ο λιμένας Ηγουμενίτσας παραμένει δημόσιος» και «εξασφαλίζει την πρόσβαση των χρηστών σε αυτόν, στο μέτρο που επιτρέπεται σύμφωνα με την εφαρμοστέα κείμενη νομοθεσία. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν πωλείται. Η διαχείρισή του παραχωρείται στον επενδυτή μέχρι το 2062 και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία ωφελούνται πολλαπλώς». Η θέση του κ. Παππά κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με αυτήν που εξέφρασε λίγο νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Το συμφέρον του επενδυτή ταυτίζεται με την ανάπτυξη της περιοχής»
Σχετικά με το εάν ο επενδυτής κάνει ή όχι τα έργα ανάπτυξης που προβλέπονται στο master plan, o υφυπουργός είπε πως «κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι το συμφέρον του επενδυτή ταυτίζεται με την ανάπτυξη της περιοχής, που μπορεί να γίνει μόνο με επενδύσεις».
Σχετικά με τις τροποιήσεις που επέρχονται με το νομοσχέδιο στη συμφωνία με τον ΟΛΘ ΑΕ, ο κ. Παππάς είπε πως «εκσυγχρονίζεται η χρήση των χώρων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την αξιοποίηση του πρώην βρεφονηπιακού σταθμού όχι μόνο για πολιτιστικές χρήσεις, αλλά και για άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Παράλληλα δίνεται η χρήση ενός υπαίθριου χώρου ως αύλιου χώρου του σταθμού, ένα πάγιο και λογικό αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης, των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης καθώς και η δυνατότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα να εκμεταλλεύεται χώρους, υποδομές και κτίρια. Προστίθενται χρήσεις στα επιμέρους κτίρια, όπως το Μουσείο και ο κινηματογράφος».
Στόχος μας, είπε ο υφυπουργός, «είναι η ανάδειξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο πλέον σύγχρονο λιμάνι της βόρειας Ελλάδος και πύλη του βαλκανικού διαδρόμου και της ανατολικής Ευρώπης».
Βασίλης Γιόγιακας
Στη διαχείριση των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών περνούν 6.000 στρέμματα που αποχαρακτηρίστηκαν ως Χερσαία Ζώνη Λιμένα και εξαιρέθηκαν από τη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Επίσης στους δύο δήμους θα καταβάλλεται από τον ΟΛΗΓ για τα επόμενα περίπου 40 χρόνια, το 85% ετήσιου ανταλλάγματος παραχώρησης ύψους 3,5% επί των ακαθάριστων εσόδων του Οργανισμού. Οι σχετικές προβλέψεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΗΓ σε θυγατρική εταιρεία του κοινοπρακτικού σχήματος το οποίο αναδείχθηκε ως Προτιμητέος Επενδυτής στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας αναφέρθηκε στα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την επιτυχία της διαγωνιστικής διαδικασίας όπως είναι το υψηλό τίμημα των 84,2 εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλε ο επενδυτής και το οποίο ισοδυναμεί με περισσότερες από 50 φορές τα κέρδη προ φόρων του ΟΛΗΓ το 2022. Τόνισε την υποχρέωση του επενδυτή να υποβάλει επικαιροποιημένο Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης εντός 9 μηνών από την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το οποίο τελεί υπό την έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικά για τη νέα μαρίνα που έχει χωροθετηθεί στο βόρειο άκρο του λιμένα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε ότι η λειτουργία της αναφέρεται ρητά στη σύμβαση παραχώρησης και περιλαμβάνεται στα στοιχεία τα οποία παραχωρούνται στον επενδυτή. «Όσοι σπεύδουν να κινδυνολογήσουν και δυσπιστούν για την επένδυση στη νέα μαρίνα – με τον ίδιο τρόπο που δεν πίστευαν ότι θα προχωρήσει η απόδοση εκτάσεων στις δήμους – φοβάμαι ότι θα πέσουν έξω για μία ακόμα φορά.», σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Σχετικά με το μοντέλο αξιοποίησης του ΟΛΗΓ, ανέφερε ότι το μοντέλο της υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων το οποίο είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποτέλεσμα μελέτης, γι’ αυτό επί της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε σε ανεξάρτητους μελετητές να προτείνουν με ποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί κάθε ένα περιφερειακό λιμάνι που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό του.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε επίσης στη συστηματική συνεργασία Υπουργείων, ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΗΓ κατά τα προηγούμενα 3,5 χρόνια προκειμένου να επιλυθούν εκκρεμότητες δεκαετιών σε σχέση με τη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας και να ικανοποιηθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την απόδοση σε αυτήν εκτάσεων που δεν προορίζονται για λιμενικές δραστηριότητες.
«Με την είσοδο του επενδυτικού σχήματος, τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και τα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν στον Οργανισμό – στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα – θα μπουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Ανάπτυξη που μεταφράζεται σε αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ηγουμενίτσας, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων, άμεσων και έμμεσων, θέσεων εργασίας», τόνισε ο βουλευτής Θεσπρωτίας.
Η ΕΥΠ
Πάντως, σοβαρά ερωτήματα, τα οποία ουσιαστικά δεν απαντήθηκαν, προκάλεσε στη Βουλή η μία από τις τέσσερις νομοπαρασκευαστικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης.
Η συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική βελτίωση συνδέεται με την ΕΥΠ, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών καθώς στο άρθρο 14 όπου αναφερόταν για τυχόν τροποποίηση των όρων των καθορισμένων υποπαραχωρήσεων αντικαταστάθηκε και μάλιστα από την Προεδρία της Κυβέρνησης!
Το συγκεκριμένο σημείο προκάλεσε αρκετά ερωτήματα και αντιδράσεις κυρίως από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου μάλιστα να ρωτά επίμονα τον Υπουργό ζητώντας του εξηγήσεις.
Από βουλευτές της αντιπολίτευσης η συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική βελτίωση ερμηνεύθηκε ως αποκλεισμό της ΕΥΠ από οποιαδήποτε πρόσβασή της στο λιμάνι, που αποτελεί πύλη της χώρας από και προς την Ευρώπη.
Μάλιστα προκάλεσε ερωτήματα η αντικατάστασή της στο κείμενο από την Προεδρία της Κυβέρνησης η οποία δεν αποτελεί ένα συγκεκριμένο όργανο αλλά μπορεί να περιλαμβάνει πολλές έννοιες.
Ο Υπουργός στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι το λιμάνι δεν εκχωρείται, δεν πωλείται και παραμένει εθνικός ζωτικός χώρος. Σε έναν τέτοιο χώρο η ΕΥΠ μπορεί να έχει πρόσβαση και να κινηθεί άνευ περιορισμών.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην δευτερολογία της επανήλθε με νέα ερωτήματα τα οποία ωστόσο έμειναν αναπάντητα καθώς ο Υπουργός είχε αποχωρήσει.
Η υποκατάσταση της ΕΥΠ από την Προεδρία της Κυβέρνησης, στο παρά ένα μάλιστα της κύρωσης της σύμβασης, αποτελεί από μόνο του ζήτημα το οποίο χρήζει σοβαρών και τεκμηριωμένων απαντήσεων.