Φυσικό αέριο στην Ήπειρο στη μορφή CNG, μέσω της βιομηχανίας «Πίνδος» και δι’ αυτής μέσω των εκατοντάδων παραγωγών της, αισιοδοξεί πως θα φέρει η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου».
Πρόκειται για μια από τις ανακοινώσεις που έκανε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου, το πρωί της Τρίτης.
Ο κ. Ριζόπουλος μίλησε για μια πολύ σημαντική μέρα για τους «Ορίζοντες Ηπείρου» και τόνισε πως όλοι οι συντελεστές στην Ήπειρο δεν αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της φθηνής ενέργειας. Με δεδομένο ότι η Ήπειρος δεν υπάρχει στο χάρτη το ’21 και πιθανά θα περάσει και το ’22 χωρίς αποτλελεσμα, ο κ. Ριζόπουλος τόνισε πως η Ήπειρος δεν έχει δυνατότητα να χάσει άλλα τρία χρόνια και όπως ανακοίνωσε ανέλαβε την πρωτοβουλία της διαμεσολάβησης για διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της «Πίνδος». Βρισκόμαστε στη διαδικασία της αξιολόγησης των τεχνικών στοιχείων και από εκεί και πέρα, δε μπήκε σε λεπτομέρειες όπως για την ποσότητα του φυσικού αερίου, τον τρόπο κτλ. γιατί όπως είπε, «δουλειά μου δεν είναι να παρεμβαίνω στην επιχειρηματικότητα αλλά να έλθει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο»… «Δεν είμαι Περιφερειάρχης για να κάνω τη στρατηγική επέκτασης των δικτύων και η ΕΥΔ του ΠΕΠ έχει αποτύχει παταγωδώς στη στρατηγική της αφού για τα χρόνια 21-27 έχουν εξαιρεθεί οι υποδομές της ενέργειας» σημείωσε ελπίζοντας στο καλό αποτέλεσμα ώστε να πατήσει πόδι με οποιδήποτε τρόπο το φυσικό αέριο στην Ήπειρο και αν επιτύχει η διαπραγμάτευση να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις κόβοντας τα κόστη.
Πρωτοβουλία απόσυρσης
εταιριών πετρελαίου
Μένοντας στο θέμα της ενέργειας, ο επικεφαλής της παράταξης, χαιρέτισε την αποχώρηση της ισπανικής Repsol από το οικόπεδο των Ιωαννίνων κάνοντας γνωστό πως με επιστολές του από τις αρχές Φεβρουαρίου είχε ζητήσει την εξέλιξη αυτή, παροτρύνοντας όμως την Energean να ασχοληθεί με την έλευση φυσικού αερίου.
«Χαίρομαι για τη εξέλιξη όμως ο αγώνας δεν τέλειωσε. Προεκλογικά μόνο η Αξιοβιώτη Ανάπτυξη είχε ταχθεί υπέρ των ερευνών υδρογονανθράκων. Εμείς παλεύουμε να αποσυρθούν και τα ΕΛΠΕ από την Θεσπρωτία καλώντας κι αυτά να ασχοληθούν με την έλευση φυσικού αερίου στην περιοχή».
Για την κλημεντίνη
Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον της παράταξής του για την ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών που έχουν πληγεί από τις χαμηλές τιμές, κατά τη φετινή περίοδο. Υπενθύμισε πως στις αρχές Φεβρουαρίου η παράταξη έστειλε επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ ζητώντας ενίσχυση των αγροτών κλημεντίνης και εσπεριδοειδών και καταθέοντας δύο προτάσεις: μία για καθαρή επιδότηση και μια δεύτερη για το πλαίσιο προστασίας αντίστοιχο της ελιάς Καλαμών που έχει πληγεί ως προς τις εξαγωγές. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος γιατί όσν αφορά το πλαίσιο προστασίας Covid-19 υπάρχει η θετική ειδήγηση ότι ΥΠΑΑΤ εισηγήθηκε θετικά και βρίσκεται το θέμα στο Ανάπτυξης και ακολούθως αναμένεται η υπογραφή Σκυλακάκη για να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του κράτους» σημείωσε, λέγοντας πως στη διαδικασία πίεσης έχει μπει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω της Αργολίδος. Για το κομμάτι της επιδότησης το Υπουργείο ζήτησε διευκρινήσεις σε σχέση με τον πίνακα της παράταξης στην επιστολή της 15ης Φεβρουαρίου.
Για την κτηνοτροφία
Με αφορμή την πρόταση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που παρουσίασε ο συντονιστής της παράταξης Μιχάλης Νάτσης, ο κ. Ριζόπουλος ξεκαθάρισε πως δε μπαίνει στα παιχνίδια βιομηχανιών και μεγαλοπαραγωγών και κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου πως έχει οδηγήσει σε μπελάδες τον κλάδο. «Πρέπει να αποφασίσει η Διεπαγγελματική Φέτας τι ρόλο θα παίξει, ο Περιφερειάρχης τους οδηγεί στα βράχια και όλοι έχουν παγιδευτεί» σημείωσε.
Η πρόταση της παράταξης για τη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής είναι απόλυτα κοστολογημένη και μιλά για επιδότηση με 59 ευρώ ανά ζώο για μια μονάδα με μέσο όρων 100 ζωντανών, ώστε να πιάσουμε το μάξιμουμ αφορολόγητο των 8.000 ευρώ.
Ένα κατ’ εκτίμηση ποσό εξόδων για μια τέτοια μονάδα σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 3.290 ευρώ. Αν δούμε κάποιες πάγιες ανάγκες που μπορεί να είναι η αυτοαπασχόληση, ενοικιάσεις και άλλα θέματα έχουμε ένα επίσης ποσό 6.610 ευρώ, συνολικά δηλαδή έχουμε κάποιες δαπάνες που αγγίζουν τις 10.000 ευρώ
Τι εισπράττει ένας αγροτοκτηνοτρόφος σήμερα; Από το γάλα εισπράττει ένα ποσό με μέση τιμή 82 λεπτών ανά λίτρο, ήτοι 8.100, αν πριμοδοτηθεί και με ένα ποσό παραγωγή 700 κιλών για λιποπρωτεΐνες και επειδή ακόμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύει το εισόδημα με 3.980, φτάνουμε τα 12.080 ευρώ. Αφαιρώντας τα έξοδα, μένουν 2.180 ευρώ για να επιβιώσει μια οικογένεια με ένα τέτοιο κοπάδι.
Αναπόφευκτη σύγκριση
Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Ριζόπουλος κάλεσε τους δημοσιογράφους αλλά και τον ηπειρώτικο λαό να συγκρίνει τη δική του παραγωγικότητα σε σχέση με αυτή του Περιφερειάρχη.
«Εγώ και η παράταξή μου, τις πρωτοβουλίες που σας ανάπτυξα τις κάναμε τις τελευταίες 60 μέρες. Ας συγκρίνουμε τι έκανε η Περιφέρεια τις μέρες αυτές. Την περασμένη Πέμπτη μας ανακοινώθηκε και επίσημα ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για τη σύνδεση των Ιωαννίνων με την Κακαβιά, την Παρασκευή έγινε επιτέλους κατανοητό ότι δεν έχει κανένα λόγο να εμπλέκεται στη διαχείριση των απορριμμάτων, οι επιδοτήσεις για τους μικρομεσαίους δεν προχωρούν και ο περιφερειάρχης έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει τον ΕΟΔΥ ανεβάζοντας δικά του κρούσματα στο facebook. Συγκρίνεται αυτόν που κυβερνά σήμερα με εμάς και τα μέσα που έχουμε», τόνισε.