• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

«Ο δρόμος του τυριού»

από neoiagones
28 Σεπτεμβρίου 2021
σε Επικαιρότητα
Share on FacebookShare on Twitter

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Από τις 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2021, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, τα επιμορφωτικά σεμινάρια που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του έργου “CheeseCulT – Ο Δρόμος του Τυριού ως καινοτόμος κινητήριος δύναμη πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή” (Cheese route as an innovative cultural heritage driving force for rural tourism development in the cross-border area), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg IPA II Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Αλβανίας.
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια είχαν ως σκοπό την επιμόρφωση των εμπλεκομένων στο Έργο φορέων (τυροκόμων, κτηνοτρόφων κ.α.) σε θέματα Αγροτουρισμού, Παραγωγής Τυριού, Ποιότητας Τυριού, Μάρκετινγκ και Γαστρονομικής Καινοτομίας, προκειμένου να αποκτηθούν οι απαραίτητες γνώσεις για την ενεργό συμμετοχή τους στον υπό ανάπτυξη «Δρόμο του Τυριού». Στο πλαίσιο των σεμιναρίων, εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από εκπροσώπους των δύο Ελλήνων Εταίρων του Έργου και ειδικότερα από τον Καθηγητή κ. Γιάννη Σκούφο και την υποψήφια διδάκτορα κα Αικατερίνη Νέλλη του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είναι ο επικεφαλής εταίρος, τις κ.κ. Αλεξάνδρα Μέγα, Διευθύντρια της Σχολής και Παναγιώτα Παπαπέτρου από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, από το στέλεχος της Διεύθυνσης Ελέγχων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Αναστάσιο Τζήκα, όπως και από εξωτερικούς συνεργάτες του έργου, τον κ. Νικόλαο Κασαλιά και την κα Ελένη Κασαλιά.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν οι εξής εισηγήσεις:
Στην Ενότητα «Παραγωγή Τυριού», έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην παραγωγή παραδοσιακών τυριών της Ηπείρου αλλά και στη σημασία των μονοφυλετικών τυριών της Ηπείρου και παρουσιάστηκε σύστημα ιχνηλασιμότητας της αυθεντικότητάς της φέτας και της κεφαλογραβιέρας από γάλα Μπούτσικου και Καραμάνικου προβάτου από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόσθετα, πραγματοποιήθηκε επίδειξη της διαδικασίας παραγωγής τυριού στις εγκαταστάσεις της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Στην Ενότητα «Ποιότητα Τυριού», δόθηκε έμφαση σε θέματα ανάδειξης της τοπικότητας των τυριών, ιχνηλασιμότητας, αλλά και εφαρμογής προτύπων ασφαλείας και αρχών Υγιεινής και Ασφάλειας στην παραγωγή παραδοσιακών τυριών.
Στην Ενότητα «Γαστρονομική Καινοτομία» παρουσιάστηκαν παραδοσιακές και καινοτόμες συνταγές και ο τρόπος ενσωμάτωσης των Ηπειρωτικών τυριών στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία.
Στην Ενότητα «Μάρκετινγκ» αναλύθηκαν οι γενικές αρχές, αλλά και οι σύγχρονες τάσεις στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στην Ενότητα «Αγροτουρισμός» έγινε παρουσίαση του τρόπου που ο αγροτουρισμός μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αναπτυξιακής προσέγγισης στην περιοχή της Ηπείρου, καθώς και των θεσμικών προκλήσεων που υφίστανται για την ανάπτυξή του.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της πλατφόρμας που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου για την αποτύπωση του Δρόμου του Τυριού με την χρήση της εφαρμογής GIS, ως επίσης για τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής τους στο διακρατικό δίκτυο.
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια παρακολούθησαν επιφανείς τυροκόμοι της Ηπείρου, και πολλοί εκτροφείς προβάτων και γιδιών και μάλιστα αυτόχθονων φυλών με μεγάλο ενδιαφέρον και με διάθεση συμμετοχής στο έργο.
Σημειώνεται ότι μέσω των δράσεων του Έργου CheeseCulT σε διασυνοριακό επίπεδο,
επιδιώκεται η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα της παραγωγής
γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων με την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη
στην περιοχή αναφοράς.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
του Έργου (www. https://cheesecult.eu/)

Προηγούμενο άρθρο

Ενισχύεται η τροφοδοσία νερού σε Παρακάλαμο, Ρεπετίστη και Αρετή του δήμου Πωγωνίου

Επόμενο άρθρο

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε ιστοσελίδες εξαπάτησης αντιεμβολιαστών

Επόμενο άρθρο

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε ιστοσελίδες εξαπάτησης αντιεμβολιαστών

Πρόσφατα νέα

“Τα κάναμε σαλάτα”  από το Κουκλοθέατρο “Αντράλα”

“Τα κάναμε σαλάτα”  από το Κουκλοθέατρο “Αντράλα”

17 Νοεμβρίου 2025
Τελική ευθεία για  το τζαμί Καλούτσιανης

Τελική ευθεία για  το τζαμί Καλούτσιανης

17 Νοεμβρίου 2025
Έργο με άγνωστη κατάληξη ο οδοφωτισμός με led

Έργο με άγνωστη κατάληξη ο οδοφωτισμός με led

17 Νοεμβρίου 2025
Τα Γιάννενα της  αντίφασης

Άφαντα τα μέτρα, ήρθαν οι συστάσεις

17 Νοεμβρίου 2025
Ξαναδοκιμάζει Λαδιά για το τέρμα ο ΠΑΣ – Ενοχλήσεις ο Ροζάριο

Ξαναδοκιμάζει Λαδιά για το τέρμα ο ΠΑΣ – Ενοχλήσεις ο Ροζάριο

14 Νοεμβρίου 2025
paralimnios-750x375

Παρεμβάσεις για κρηπιδότοιχο  και σπηλαιώσεις  σε συνεργασία Δήμου και  ΥΦΥΠΕΚΑ

14 Νοεμβρίου 2025

Δημοφιλή

perifereia_ipirou-750x375

Καλύφθηκαν οι  θέσεις σε 2,5 ώρες…

17 Οκτωβρίου 2025
Μέτρησε επιστροφές ο Ν. Κούστας ενόψει Ηρακλή

Μέτρησε επιστροφές ο Ν. Κούστας ενόψει Ηρακλή

6 Νοεμβρίου 2025
Ψυχολογική τόνωση από τη νίκη και σκληρή δουλειά για ανάλογη συνέχεια

ΠΑΣ Γιάννινα: Απαραίτητη η αντεπίθεση όσο ακόμα είναι νωρίς

12 Νοεμβρίου 2025
Ξαναδοκιμάζει Λαδιά για το τέρμα ο ΠΑΣ – Ενοχλήσεις ο Ροζάριο

Ξαναδοκιμάζει Λαδιά για το τέρμα ο ΠΑΣ – Ενοχλήσεις ο Ροζάριο

14 Νοεμβρίου 2025
Φωτογραφήθηκαν με τις 59 ρετρό φανέλες οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ

Φωτογραφήθηκαν με τις 59 ρετρό φανέλες οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ

23 Οκτωβρίου 2025
Να μείνουν στη δουλειά οι συμβασιούχοι 55+ της ΔΥΠΑ

Να μείνουν στη δουλειά οι συμβασιούχοι 55+ της ΔΥΠΑ

3 Νοεμβρίου 2025
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

“Τα κάναμε σαλάτα”  από το Κουκλοθέατρο “Αντράλα”

“Τα κάναμε σαλάτα”  από το Κουκλοθέατρο “Αντράλα”

17 Νοεμβρίου 2025
Τελική ευθεία για  το τζαμί Καλούτσιανης

Τελική ευθεία για  το τζαμί Καλούτσιανης

17 Νοεμβρίου 2025
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις