Νίκος Ιωαννίδης
Επί χιλιάδες χρόνια οι κάτοικοι τής Αμερικανικής Ηπείρου θεωρούσαν τον Καπνό δώρο τών Θεών, επειδή έχει αντισηπτικές, αιμοστατικές, φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες, ενώ τον χρησιμοποιούσαν καπνίζοντας ή μασώντας τον είτε για τίς τελετές τους, είτε για να διασχίσουν βουνά καθώς μειώνει το αίσθημα τής πείνας. Ο καθαρός καπνός, κάνει κακό μόνο στους ανθρώπους στούς οποίους για γονιδιακούς λόγους η απόγχρεμψη δεν λειτουργεί, πχ οι έχοντες το γονίδιο τού Νεάντερταλ, (περίπου 6-7% τού παγκόσμιου πληθυσμού) που έγιναν γνωστοί επί κόβιντ λόγω τής 100% θνησιμότητας που παρουσίαζε η εν λόγω ομάδα. Αυτοί είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε κάθε εισπνεόμενη ουσία, μέχρι και τα καυσαέρια.
Το 1556 ο καπνός εισήχθη στη Γαλλία, ο πρεσβευτής της μάλιστα ο Νικότ έδωσε στο φυτό το επιστημονικό του όνομα: Νικοτινικό ταμπάκο και στη συνέχεια νικοτίνη την ουσία. Σύντομα η χρήση του εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, και τον 17ο αιώνα η καλλιέργειά του εισήχθη στη Θράκη και τη Μακεδονία και στη συνέχεια σε όλη τη σημερινή Ελλάδα, τής οποίας τα αμέτρητα μικροκλίματα ήταν πολύ ευνοϊκά για την ανάπτυξη επίσης αμέτρητων ενδημικών ποικιλιών. Χαρακτηριστικά, οι καταγεγραμμένες ποικιλίες (οι μεγάλες καλλιέργειες που χρησιμοποιούνταν στις ελληνικές μάρκες τσιγάρων) είναι πάνω από 80, ενώ μέχρι τη δεκαετία τού 70 σχεδόν κάθε αγροτική οικογένεια έβγαζε και τα δικά της καπνά, τουλάχιστον για οικιακή χρήση.
Όλα τα καπνά τής Ελλάδας ήταν “ανατολικού τύπου”, τής κορυφαίας κατηγορίας δηλαδή, που ξηραίνονται αποκλειστικά στον ήλιο.
Αντίστοιχα η Ευρώπη είχε τα δικά της καπνά και τσιγάρα (και πούρα!), μέχρι που φτάσαμε στη μεγάλη στροφή τής οποίας μετράμε εκατομμύρια θύματα, και η οποία έγινε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έκανε μόδα τα τσιγάρα τών Αμερικανών στρατιωτών.
Ενώ λοιπόν ο καπνός προέρχεται από την Αμερική, στις ΗΠΑ δεν ευδοκιμούσε πουθενά! Μετά από πολλές προσπάθειες βγήκε το Βιρτζίνια, το οποίο όμως ποιοτικά είναι το χειρότερο είδος τού κόσμου, γεμάτο πίσα και κυριολεκτικά δεν καπνίζεται. Γι αυτό εξ αρχής, για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες τους, άρχισαν να “βράζουν” τα καπνά με ζάχαρη, μέντα και άλλα φυσικά στοιχεία, ώστε να αποκτήσουν μία υποφερτή γεύση. Αυτός ο “βρασμός”, στον 20ο αιώνα εξελίχθηκε σε έναν “χημικό πόλεμο” μεταξύ τών αμερικανικών καπνοβιομηχανιών για “καλύτερη γεύση”, με αποτέλεσμα εάν ανοίξουμε ένα τσιγάρο, αυτό που βλέπουμε και νομίζουμε ότι είναι καπνός, δεν είναι! Το 12,5% από αυτό που βλέπουμε είναι χημικά πρόσθετα, ενισχυτικά τής γεύσης και βελτιωτικά τής υφής! Προστατευμένα βεβαίως από την πατέντα που δίνει την “ξεχωριστή γεύση” στη μία μάρκα από την άλλη, και δια παντός άγνωστα στους καπνιστές! Ενώ βεβαίως αν ανοίξουμε ένα από τα ελάχιστα ελληνικά τσιγάρα που απέμειναν, ή ένα πούρο, αυτό που βλέπουμε είναι 100% καπνός και μόνο, καπνός με γεύση από τον Θεό που δεν τού χρειάζονται βρασίματα! Και μάλιστα τσεμπέλι που μπορεί άνετα να συναγωνιστεί τα κουβανέζικα καπνά. Ούτε τα σηκώνει άλλωστε τα βρασίματα, έχει τόσο πλήρη και ισχυρό γευστικό χαρακτήρα που οποιαδήποτε προσθήκη θα τον χαλούσε.
Όταν λοιπόν μετά τον Β’ Π.Π. εκτινάχθηκε η ζήτηση για τα αμερικανικά τσιγάρα, οι Αμερικανοί έπρεπε να βρούν νέα εδάφη για Βιρτζίνια, τα δικά τους δεν αρκούσαν και οι χημικές συνταγές τους ήταν προσαρμοσμένες στο Βιρτζίνια. Πέρασαν λοιπόν ξαφνικά νόμοι και επιδοτήσεις σε όλες τις Ευρωπαϊκές καπνοπαραγωγές χώρες, να ξεπατώσουν τα δικά τους καπνά και να βάλουν Βιρτζίνια, ώστε να έρθει η… “Ανάπτυξη”! Κι αυτές τσίμπησαν, με πρώτους και καλύτερους εμάς! Και ξηλώσαμε τούς θησαυρούς μας για να βάλουμε αυτό το αίσχος, που το εξάγουμε τζάμπα προς τις πολυεθνικές πλέον εταιρείες για να το ξαναεισάγουμε πανάκριβα ως “τσιγάρα μάρκας”, και με το 12,5% το εκατό τους να είναι πλέον άγνωστες χημικές ουσίες! (Όταν στην τροφή, μόνο 0,01% τέτοιων ουσιών όπως τα ενισχυτικά γεύσης θεωρούνται καρκινογόνα! Κι όταν οι Κουβανοί καπνίζουν πούρο από πέντε χρονών έχοντας ακριβώς μηδέν καρκίνους τών πνευμόνων! Όπως οι γέροντες μας που κάπνιζαν στα καφενεία τών χωριών κι έφταναν με τον τσιγαρόβηχά τους υγιέστατοι μέχρι τα 90.) Κι ενώ υπήρχαν πάνω από 100 μικρές και μεγάλες καπνοβιομηχανίες στη χώρα, η κάθε μία με την ποικιλία της, τη γεύση της τη χάρη της, μέσα σε 30 χρόνια έμειναν τόσες που μετριούνται σε μία ανοιχτή παλάμη! Και όλες πλην μίας βγάζουν αποκλειστικά Βιρτζίνια!
Η χειρότερη ποιοτικά ποικιλία καπνού στον κόσμο, και η υπεύθυνη για πάνω από ένα δισεκατομμύριο καρκίνους, είναι πλέον οικονομικά η μακράν σημαντικότερη! Μέχρι και η Gauloise αναγκάστηκε να εκδώσει τσιγάρο με Βιρτζίνια και χημικά, ενώ μετά βίας κρατάει τα παραδοσιακά της τσιγάρα, που με τη σειρά τους κράτησαν όρθια την ποικιλία μπασμά στην Ξάνθη, αφού αυτή αγοράζει το μεγάλο μέρος τους.
Και τι θαύμα! Οι πρωταγωνίστριες εταιρείες στη δηλητηρίαση τού κόσμου, οι μεγάλες αμερικανογενείς πολυεθνικές, πρωταγωνιστούν τώρα στην καινούργια βιομηχανία απαλλαγής από το τσιγάρο με διάφορα σκευάσματα ή υποκατάστατα, τών οποίων τις παρενέργειες θα περιμένουμε 2-3 δεκαετίες για να πεθάνουν αρκετά εκατομμύρια, ώστε να αρχίσουμε να τίς ψάχνουμε…
Κι έρχεται σ’ αυτό το τοπίο η Ούρσουλα Φον Ντίρλα – ιεν να μάς πει ότι το τσιγάρο θα απαγορευτεί σε όλους τούς εξωτερικούς χώρους στην Ευρώπη, αντί απλώς, όπως ορίζει το χρέος της απέναντι στη Δημόσια Υγεία και την Έγκυρη Ενημέρωση τών πολιτών, να διατάξει το ξερίζωμα τών Βιρτζίνια και την επαναφορά ποιοτικών ποικιλιών, οι οποίες μάλιστα έχουν πλέον υψηλότατη προστιθέμενη αξία! Κι ο δικός μας, στην πιο ευλογημένη για ποιοτικά καπνά χώρα στον κόσμο, με τα περισσότερα μικροκλίματα και την υψηλότερη περιεκτικότητα τών εδαφών στο αντικαρκινογόνο σελήνιο, σαν καλό και μαρτυριάρικο σπασικλάκι, ως συνήθως θα βαρέσει προσοχή και θα μάς λέει πόσο νοιάζεται για την υγεία μας. Κι ας μη διανοείται να απαγορεύσει σε καμία πχ εταιρεία αναψυκτικών να μοιράζει ζαχαροδιαβήτες και καρκίνους. Ίσα – ίσα, θα πίνει ο ίδιος το αναψυκτικό στο πλαίσιο τού αθλητικού και υγιεινού στυλ.
Τελικά στην Ευρώπη βρίσκονται τα Αμερικανάκια!