Η υγειονομική υποβάθμιση της Ηπείρου δεν είναι τυχαία και ωθεί τους πολίτες στην ιδιωτική δαπάνη, σημειώνει η βουλευτής.
Και τρίτη κοινοβουλευτική παρέμβαση, αυτή τη φορά από την Νέα Αριστερά με πρωτοβουλία της βουλευτή Ιωαννίνων, Μερόπης Τζούφη, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση των νοσοκομείων της Ηπείρου και Λευκάδας, με αφορμή τη δημόσια διαμαρτυρία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) που περιέγραψε με μελανά χρώματα την υποστελέχωση και προβληματική λειτουργία κυρίως των Παθολογικών κλινικών, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες προκηρύξεις των 36 θέσεων γιατρών δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά. Προηγήθηκε αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη και του Κώστα Μπάρκα από τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τη διαμαρτυρία της ΕΙΝΗ, αλλά και της “Ελληνικής Λύσης” με τον Κωνσταντίνο Χήτα ο οποίος επικαλέστηκεσχετικά δημοσιεύματα.
Στην ερώτηση για τον υπουργό Υγείας που κατέθεσε η κ. Τζούφη χαρακτηρίζεται ως οριακή η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ήπειρο, καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει στη συστηματική αποδόμηση των δημόσιων δομών υγείας, με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να αγγίζουν το 40%, τις παραιτήσεις ιατρών να πολλαπλασιάζονται και τις ακάλυπτες ανάγκες να αυξάνονται.
Στην Ήπειρο, αναφέρει η κ. Τζούφη, οι ελλείψεις προσωπικού και υποδομών είναι ενδεικτικές της εγκατάλειψης της περιφέρειας από το κράτος. Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, πολλές κλινικές αδυνατούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, ενώ γιατροί μετακινούνται για να καλύπτουν κενά, δημιουργώντας αλυσίδα ελλείψεων. Ενδεικτικά:
- Στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων υπηρετούν μόλις 142 από τις 265 προβλεπόμενες θέσεις ΕΣΥ.
- Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, η Παθολογική λειτουργεί με μία μόνιμη και μία εξωτερική γιατρό.
- Στην Άρτα, τρεις παθολόγοι καλούνται να καλύψουν καθημερινή λειτουργία, χωρίς νέες προκηρύξεις για κρίσιμες ειδικότητες.
- Στη Λευκάδα και τους Φιλιάτες, γιατροί εφημερεύουν 9-10 ημέρες τον μήνα ή καλύπτονται από αγροτικούς ιατρούς.
- Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες προκηρύξεις για ολόκληρη την Ήπειρο περιορίζονται σε μόλις 36 θέσεις, αριθμός εντελώς αναντίστοιχος των πραγματικών αναγκών και των οργανισμών των νοσοκομείων.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, με χαρακτηριστικό το πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης ασθενοφόρου σε διακομιδή 22χρονου από τα Δερβίζιανα προς το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και του πληρώματος. Η ορεινή περιοχή της νότιας Πίνδου παραμένει πρακτικά ακάλυπτη, με τις διακομιδές να καθυστερούν έως και δύο ώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη ζητά από τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει εάν:
–Εγγυάται την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων της Ηπείρου,
–Προτίθεται να καλύψει τα οργανικά κενά με μόνιμες προσλήψεις και αύξηση μισθών,
–Θα υιοθετήσει ειδικό πλαίσιο κινήτρων για την περιφέρεια,
–Σκοπεύει να ενισχύσει τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και τις διακομιδές.
Όπως δηλώνει η βουλευτής Ιωαννίνων, «η υγειονομική υποβάθμιση της Ηπείρου δεν είναι τυχαία, ούτε συγκυριακή, αλλά αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της κυβέρνησης που συρρικνώνει το δημόσιο σύστημα υγείας και ωθεί τους πολίτες στην ιδιωτική δαπάνη».
Η ερώτηση συνυπογράφεται από τους βουλευτές:
Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσο Ηλιόπουλο, Πέτη Πέρκα, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου