Στην ίδια κατεύθυνση σε γενικές γραμμές ως προς την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, κινήθηκαν οι δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση για τα αγροτικά θέματα το απόγευμα της Τρίτης, όσο και αν αυτό φαίνεται λίγο εντυπωσιακό, μιας και οι αφετηρίες αυτών που έθεσαν το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έναντι της Περιφερειακής Αρχής που προφανώς βρίσκεται πιο κοντά στην κυβέρνηση, απέχουν σημαντικά.
Το θέμα των προβλημάτων των αγροτών εν μέσω μεγάλων κινητοποιήσεων που κλιμακώνονται τις επόμενες μέρες, ήρθε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά χωρίς την παρουσία των αγροτών, δηλαδή των ίδιων των ενδιαφερόμενων αλλά με διακριτική παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας γύρω και μέσα στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ήταν η συζήτηση που υποσχέθηκε η Περιφερειακή Αρχή Καχριμάνη κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες οι παραγωγοί στο περιφερειακό συμβούλιο.
Και ήταν γενικά συναινετική η συζήτηση γιατί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στην αρχική του τοποθέτηση αναγνώρισε πολλά από τα υπαρκτά προβλήματα του αγροτικού τομέα που βγάζουν στο δρόμο και στα μπλόκα τόσο τους Ευρωπαίους όσο και τους Έλληνες παραγωγούς.
Η αρχική τοποθέτηση
Ο Γιώργος Πρέντζας για “Λαϊκή Συσπείρωση”, την παράταξη που ζήτησε τη συζήτηση για τα αγροτικά, έθεσε το περίγραμμα των γνωστών αιτημάτων των παραγωγών:
– Ελάχιστες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους,
– Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει σήμερα σημαντικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική κρίση, στον περονόσπορο κτλ.,
– Πράσινη μετάβαση που το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε, προκαλώντας υποχρεώσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν για τους αγρότες,
– Αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους σε δυσθεώρητα επίπεδα
Ο κ. Πρέντζας χαρακτήρισε μέτρα “ασπιρίνες” τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατηγόρησε την ΚΑΠ ως το “δηλητήριο” που θα αφανίσει τους αγρότες, τονίζοντας ότι η ΚΑΠ για πρώτη φορά μπαίνει, τουλάχιστον στην Ελλάδα, στο επίκεντρο της κριτικής των παραγωγών. Κλυδωνισμοί που δεν έρχονται από το πουθενά προφανώς…
Στην ίδια γραμμή και αρκετά εξειδικευμένα, ο Θεόδωρος Κορωναίος από την παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών” ανέφερε πως ο πρωτογενής τομέας για την Ήπειρο ανέρχεται στο 9,7% του ΑΕΠ και ο συντελεστής μόχλευσης είναι μεγάλος, πράγμα που σημαίνει πως για μια περιοχή όπως η Ήπειρος, τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία συνολικά.
Έκρηξη κόστους παραγωγής, εν μέρει εισαγόμενο το πρόβλημα, πράσινη συμφωνία, κλιματική κρίση, νέα ΚΑΠ μικρότερες παραγόμενες ποσότητες και ακριβότεροι συντελεστές παραγωγής, συνθέτουν τη γκάμα προβλημάτων των αγροτών.
Στις προτάσεις του κ. Κορωναίου ήταν ο περονόσπορος να μπει στο πρόγραμμα ενισχύσεων για να προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, τα Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν και ζήτησε τέλος, να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια όλα τα εργαλεία και να επικεντρωθεί η Ήπειρος σε συγκεκριμένα προϊόντα. Δεν έλειψε και η κριτική για διεκπεραιωτικό και χωρίς όραμα τρόπος διαχείρισης των προβλημάτων από τους ανθρώπους της Περιφέρειας Ηπείρου.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Χάρης Λιούρης από την παράταξη “Ήπειρος Όλον”. Για πέντε συναπτά έτη διακυβέρνησης είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ υποβάθμισε τα προβλήματα των αγροτών.
Οι προτάσεις Καχριμάνη
Η αρχική τοποθέτηση Καχριμάνη που ήταν όπως συνηθίζει τελευταία, από έτοιμο κείμενο, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους με παραδοχή των περισσότερων προβλημάτων που αναφέρθηκαν και από τους προλαλήσαντες. Παραδέχτηκε την ακρίβεια ο κ. Καχριμάνης, αναγνώρισε πως τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν ως αποτέλεσμα κουτσουρεμένες ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους πριν από έναν μήνα, συμφώνησε πως τα προβλήματα από το “πρασίνισμα” της νέας ΚΑΠ είναι οξυμμένα, αλλά από την άλλη είδε μερικό φως… στις ανακοινώσεις του Κ. Μητσοτάκη, πριν από λίγες μέρες. Χαιρέτισε τη ρύθμιση χρεών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων προς τη ΔΕΗ, την επιστροφή του ΕΦΚ κτλ.
Ευλόγησε την ίδια ώρα τα γένια της Περιφέρειας Ηπείρου για τα έργα ενεργειακής αυτονόμησης των ΤΟΕΒ που έχει δρομολογήσει.
Αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στους ελέγχους στην αγορά γάλακτος και στις ιχνηλατήσεις των αγροτικών προϊόντων.
Καταλήγοντας, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως τα μέτρα της κυβέρνησης για επιστροφή του ΕΦΚ και τη μείωση του ρεύματος κατά 10% για τους παραγωγούς, πρέπει να συνοδευτούν από:
– Περαιτέρω βελτίωση της ΚΑΠ
– Αντιμετώπιση των λαθών του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιτάχυνση των πληρωμών των επιδοτήσεων
– Αυστηρούς ελέγχους για τη διαφορά τιμών παραγωγού-καταναλωτή
– Πάταξη των ελληνοποιήσεων.