• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Πολιτισμός

Στο Σούλι για τα 218 χρόνια της επετείου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

από ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ
31 Μαΐου 2021
σε Πολιτισμός
Στο Σούλι για τα 218 χρόνια της επετείου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Share on FacebookShare on Twitter

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέπτεται το Σούλι για τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Η κυρία Σακελλαροπούλου παρέστη στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Τίτου.
Στη συνέχεια μετέβη την εκκλησία του Αγίου Δονάτου στον ιστορικό χώρο του Σουλίου και ξεναγήθηκε στην περιοχή. Τη συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Σουλίου Ιωάννης Καραγιάννης.
Αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Σουλίου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με συγκίνηση βρίσκομαι στο ηρωικό Σούλι, τον περήφανο τόπο που το όνομά του αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία.
Τιμάμε τη μνήμη αυτών των τολμηρών ψυχών, των γυναικών του Ζαλόγγου, των ανδρών που τινάχτηκαν στον αέρα στο Κούγκι, των γενναίων πολεμιστών που πέρασαν από τούτα τα βουνά και τα λαγκάδια σαν ιερή φωτιά που θα καταυγάζει πάντα, με το λαμπρό της φως, τη μοίρα του ελληνισμού.
Στο Σούλι, άνδρες και γυναίκες προσέδωσαν στην έννοια της αυτοθυσίας το πιο βαθύ περιεχόμενο. Τους ευγνωμονούμε για την ανδρεία τους και εμπνεόμαστε από το όραμά τους».
Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στον ξενώνα του Σουλίου όπου την υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου Σουλίου Ιωάννη Καραγιάννη είπε:
«Στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων το Σούλι είναι σύμβολο, μύθος και πραγματικότητα. Ή μάλλον είναι μια πραγματικότητα που μυθοποιήθηκε μέσα στον χρόνο, ακριβώς γιατί τα στοιχεία που την συναπάρτιζαν ήταν ηρωικά, ποιητικά. Ο τόπος ορεινός, άγριος, δυσπρόσιτος, φυσικά οχυρωμένος. Οι άνθρωποι ανυπότακτοι, αδούλωτοι στο φρόνημα, με ήθη αυστηρά και ισχυρό το αίσθημα της τιμής, μεγαλόψυχοι, φιλοπάτριδες. Όπως έγραψε ο Χριστόφορος Περραιβός, που γνώρισε τους Σουλιώτες όταν τον έστειλε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης για να τους μυήσει στην Επανάσταση, «όλη τους η γύμνασις παιδιόθεν είναι εις τα άρματα. Με αυτά τρώγουν, με αυτά κοιμούνται, με αυτά ξυπνούν». Άντρες, γυναίκες, παιδιά πολεμούν ισότιμα. Από το 1635, όταν σύμφωνα με την τοπική παράδοση άρχισαν να συγκρούονται με τους Οθωμανούς, με αποκορύφωμα τους πολέμους τους εναντίον του Αλή Πασά, η ανδρεία, η αυτοθυσία, η φλογερή προσήλωσή τους στο ιδανικό της ελευθερίας ενέπνευσαν σεβασμό και δέος. «Η διαυθέντευσις των Σουλιωτών κατά του της Ηπείρου τυράννου αρκετώς θέλει αποδείξει, ότι η Ελλάς γεννά ακόμη Λεωνίδας και Θεμιστοκλείς», έγραψε ο ανώνυμος συγγραφέας της Ελληνικής Νομαρχίας.
Το Σούλι, η θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου, η ανατίναξη της μπαρουταποθήκης στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο Κούγκι από τον καλόγηρο Σαμουήλ, η γενναία αντίσταση της Δέσπως Σέχου στον πύργο του Δημουλά, η ηρωική έξοδος από τη Μονή του Σέλτσου και ο σφαγιασμός των πολιορκημένων, το άλμα των γυναικόπαιδων προς τον θάνατο μετά την κατάληψη της Μονής για να αποφύγουν τον εξανδραποδισμό και την ατίμωση, είναι κορυφαίες στιγμές μιας τραγικής και ένδοξης, πολύχρονης ιστορίας. Κρατώ τον συγκλονιστικό σχολιασμό του τέλους της δεκαοκτάχρονης άνισης πάλης των Σουλιωτών με τον «τρομερότερον των τυράννων Αλή Πασά», από τον Λάμπρο Κουτσονίκα, εγγονό του συμπολεμιστή των Μποτσαραίων γέρο Κουτσονίκα. Ο Λάμπρος Κουτσονίκας που έχασε παππού, πατέρα και θείο στη μάχη του Σέλτσου (1804) όταν ο ίδιος ήταν παιδί, θα αγωνιστεί αργότερα ως επικεφαλής μιας ένοπλης μονάδας στην Επανάσταση του 1821 και θα συγγράψει την «Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως». Από τις σελίδες της Ιστορίας του αντλώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Ο Αλή Πασάς, τον οποίον η κακή μοίρα αυτών έφερε εν τη γειτονία των, μη έχων ουδέν όσιον ουδ’ ιερόν εν εαυτώ, μετεχειρίσθη άπαντα τα μέσα των απιστιών, δολιοτήτων και πάσης μοχθηρίας, μαχόμενος και δολιευόμενος επί δεκαοεκτατείαν τους ελευθέρους αυτούς πατριώτας της Ηπείρου. Δια των μοχθηροτέρων μέσων, απεξένωσε μεν της πατρίδος αυτών, αλλά δεν ηδυνήθη να υποδουλώση, διότι οι ήρωες ούτοι Έλληνες επρόκριναν οι μεν με τα όπλα εις τας χείρας να αποθάνουν, ως οι εν Θερμοπύλαις Σπαρτιάται, οι δε δυνάμενοι, πατώντες επί των εχθρικών πτωμάτων, να διέλθουν και μεταναστεύσουν εις ελεύθερον κράτος, ουχί όμως και ποτέ να υποκύψωσι και να γίνωσι δούλοι των βαρβάρων τυράννων».
Παρόντες στην επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Σούλι ήταν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Βασίλειος Γιόγιακας, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου και ο βουλευτής Μάριος Κάτσης.

Προηγούμενο άρθρο

Σαφάρι ελέγχων στα παράλια της Ηπείρου

Επόμενο άρθρο

Συμβάσεις για τρία νέα έργα στο Δήμο Ιωαννιτών

Επόμενο άρθρο
Συμβάσεις για τρία νέα έργα στο Δήμο Ιωαννιτών

Συμβάσεις για τρία νέα έργα στο Δήμο Ιωαννιτών

Πρόσφατα νέα

THEMELIS-SPYROS

Το Ζαγόρι στην UNESCO

22 Σεπτεμβρίου 2023
230921_7

Συνεχίζει τις Περιοδείες η Τ.Καλογιάννη

21 Σεπτεμβρίου 2023
ΕΠΙΣΚΕΨΗ_ΑΣΤΙΚΟ

N.Γκόντας: Επίσκεψη σε Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ

21 Σεπτεμβρίου 2023
ριζο-ηγουμ

Πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία στην Ηγουμενίτσα ο Σπύρος Ριζόπουλος

21 Σεπτεμβρίου 2023
PINAKIDA STOP

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή ενόψει του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – ΠΑΟΚ

21 Σεπτεμβρίου 2023
BRABEIA

Τιμήθηκε η αυτοδιοικητική πορεία του Μωυσή Ελισάφ

21 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοφιλή

dimarxeio-ioannina

Ο δήμαρχος που δεν ήθελε να γίνει δήμαρχος + (podcast)

8 Σεπτεμβρίου 2023
Kolokas-750x375

Εκτός κούρσας ο Παντελής Κολόκας

10 Σεπτεμβρίου 2023
Thomas-mpegkas-2023

Εμπειρία, φρεσκάδα και πολυσυλλεκτικότητα στο ψηφοδέλτιο της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα»

31 Αυγούστου 2023
PAPAGEORGIOU-DHMHTRHS-

Ανανεωμένο και πολυσυλλεκτικό το ψηφοδέλτιο της παράταξης Γιάννενα – Νέα Εποχή

1 Σεπτεμβρίου 2023
TATIANA-NISI-591-sm-750x375

Ιωάννινα_2023: Παρουσιάστηκαν υποψήφιοι για Νησί και Γιάννενα

4 Σεπτεμβρίου 2023
Σίγουρος για την… ανανέωση της εμπιστοσύνης ο Αλ. Καχριμάνης

Σίγουρος για την… ανανέωση της εμπιστοσύνης ο Αλ. Καχριμάνης

7 Σεπτεμβρίου 2023
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

THEMELIS-SPYROS

Το Ζαγόρι στην UNESCO

22 Σεπτεμβρίου 2023
230921_7

Συνεχίζει τις Περιοδείες η Τ.Καλογιάννη

21 Σεπτεμβρίου 2023
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Home 2
  • Home 3
  • Home 4
  • Home 5
  • Home 6
  • Δείγμα σελίδας
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ