ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΣΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ»
Η “σφαγή” των παραδοσιακών κρεοπωλών και των κτηνοτρόφων αναμένεται αυτό το Πάσχα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αντιδράσεις των δύο κλάδων, για την απόφαση της κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Ανάπτυξης, να συμπεριλάβει τα αμνοερίφια στο λεγόμενο «καλάθι του Πάσχα» και μάλιστα, αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες, με ανώτατο πλαφόν στην τιμή τους τα δέκα ευρώ ανά κιλό!
Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο, αφού θα είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν το προϊόν τους σε ποσό κάτω του κόστους.
Πέραν των άλλων δε, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδη είπε ψέματα, αφού μέχρι πριν από λίγο καιρό ανακοίνωνε ότι το αρνί και το κατσίκι δεν θα χωρέσουν στο «καλάθι του Πάσχα» και άλλα τώρα πράττει. Με την απόφαση αυτή, οι καταναλωτές θα οδηγηθούν στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ στην προσπάθεια αναζήτησης φτηνότερου κρέατος για το Πάσχα και η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για τη σύσταση καρτέλ.
12,5 με 13 ευρώ στα κρεοπωλεία
Η διαφορά τιμής ανάμεσα στο κατώτερο όριο των αμνοεριφίων που θα πουληθούν στα σούπερ μάρκετ και εκείνων που θα διατεθούν από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία, ανέρχεται στα 3 ευρώ περίπου.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ιωαννίνων Γρηγόρης Κονταξής, οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι και ανέρχονται από 12,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και το κατσίκι, ίσως να φτάνει και μέχρι τα 13 ευρώ στα συνοικιακά μαγαζιά.
Οι καταναλωτές δείχνουν για μια ακόμα φορά την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά μαγαζιά και σύμφωνα με τον πρόεδρο υπάρχουν παραγγελίες που φανερώνουν αυτή τη σχέση.
Η κίνηση αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουμε προς το Μεγάλο Σάββατο.
Ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει σε κάθε περίπτωση τις σφραγίδες πάνω στα σφάγεια που αναγράφουν τη χώρα προέλευσης του ζώου, το σφαγείο αλλά και το όνομα του παραγωγού.
Παρέμβαση Θ. Μανταλόβα
«Η κτηνοτροφία οδηγείται σε αφανισμό, η παραγωγή μειώνεται ραγδαία, οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση. Η ακρίβεια έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής των παραγωγών, οι συνεχείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων, όλα συντείνουν στην έξοδο από το επάγγελμα και η κυβέρνηση κάνει πολιτική σε βάρος των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών στηρίζοντας και υποστηρίζοντας τους μεγάλους εισαγωγείς και όσους κάτω από τη «μύτη της» κάνουν ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων».
Αυτό τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Μανταλόβας, μετά τη συνάντηση που είχε με το Σωματείο Κρεοπωλών Ιωαννίνων και τις διαδοχικές επισκέψεις που έκανε σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Ο κ. Μανταλόβας υπογράμμισε ότι η συσσωρευμένη ακρίβεια, που δοκιμάζει από το τέλος του 2021 την αντοχή των καταναλωτών συνεχίζει την ανοδική της πορεία.
«Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων κατά 14,3% και πάνω από 10% σε άλλα βασικά είδη, αποδεικνύουν ότι παρά τις φιέστες και τα ευφάνταστα καλάθια των περιφερόμενων υπουργών, ο Γολγοθάς του καταναλωτή και των ντόπιων παραγωγών δεν έχει τέλος», πρόσθεσε ο κ. Μανταλόβας, αποδίδοντας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης φτηνό λαϊκισμό που αποτέλεσμα έχει την ενίσχυση της αισχροκέρδειας και τη μη προστασία του οικογενειακού εισοδήματος.
«Στηρίζοντας τον ντόπιο παραγωγό και κτηνοτρόφο, αγοράζοντας πρώτα ηπειρώτικα προϊόντα και αγαθά, κρατάμε ζωντανή την εφοδιαστική αλυσίδα, προστατεύουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας!
Αγοράζουμε από το χασάπη μας ή το σούπερ μάρκετ μόνο ντόπιο κατσικάκι ή αρνί, προτιμούμε τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που παράγουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου» κατέληξε ο κ. Μανταλόβας.
“Χρυσή η βενζίνη”
Εξάλλου, μόλις πριν από μερικές μέρες από τα Γιάννενα, ο πρωθυπουργός προσπαθούσε και εκείνος να ωραιοποιήσει την κατάσταση, λέγοντας στην ομιλία του ότι «πρέπει να βλέπουμε όμως τη μεγάλη εικόνα και να διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, έχουμε καταφέρει -στο μέτρο του εφικτού- να συγκρατήσουμε την αύξηση των τιμών και πιστεύω πραγματικά ότι τα πιο δύσκολα στο μέτωπο του πληθωρισμού είναι πια πίσω μας».
Μέσα σε μια βδομάδα, η μέση τιμή της στο νομό Ιωαννίνων ανέβηκε από το 1,898 ευρώ το λίτρο στις 31 Μαρτίου, στο 1,914 ευρώ το λίτρο στις 6 Απριλίου, ενώ επίκειται πασχαλινή έξοδος.
Το αέριο, από το 0,990 πήγε στο 1,003 ευρώ το λίτρο.












