Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, συνάντηση – παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της παράκτιας ζώνης Ηπείρου που περιλαμβάνει το σύνολο των θεματικών ενοτήτων των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.
Αναλυτικά τα σενάρια που παρουσιάστηκαν:
Σενάριο 1: Μηδενικό (Τάσεων)
Αυτό το σενάριο διατηρεί τον υφιστάμενο σχεδιασμό και χρήσεις γης, χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις. Προβλέπεται στασιμότητα στον πολεοδομικό σχεδιασμό και περιορισμένες κοινωνικές και τεχνικές υποδομές, οδηγώντας σε συνέχιση των προβλημάτων οργάνωσης των οικισμών και σε χαμηλή ποιότητα ζωής.
Σενάριο 2: Ήπιας Παρέμβασης
Περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις και συμπληρώσεις του υφιστάμενου σχεδιασμού, με έμφαση στην ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη. Επικεντρώνεται στην οργάνωση οικιστικών υποδοχέων και στη βελτίωση των κοινωνικών και τεχνικών υποδομών, ενώ προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και ενισχύει τον τουρισμό, ιδίως μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Σενάριο 3: Έντονης Παρέμβασης
Προβλέπει πιο δραστικές αλλαγές και μεγαλύτερη παρέμβαση στη χρήση γης. Αυτό το σενάριο εστιάζει στην οργανωμένη ανάπτυξη του τουρισμού και των παραγωγικών δραστηριοτήτων, με μεγαλύτερη έμφαση στις κοινωνικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές υποδομές. Υποστηρίζει επίσης την αυστηρότερη οριοθέτηση και ανάπτυξη οικιστικών περιοχών.
Οι μελετητές προκρίνουν το σενάριο Ήπιας Παρέμβασης ως την καλύτερη επιλογή για την ανάπτυξη της περιοχής. Η επιλογή του βασίζεται σε αρκετούς λόγους:
- Προστασία περιβάλλοντος και κοινωνικής συνοχής: Το σενάριο προτείνει ορθολογικές επεκτάσεις των οικισμών και προστασία της γεωργικής γης και των παράκτιων περιοχών από την υπερβολική δόμηση.
- Οικονομική ανάπτυξη: Προωθεί μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων που δεν θα υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
- Κοινωνική συνοχή: Στόχος είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενώ παράλληλα λαμβάνονται μέτρα για την ανθεκτικότητα σε περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.
- Βιωσιμότητα: Το σενάριο Ήπιας Παρέμβασης βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, συνυπολογίζοντας περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους, διασφαλίζοντας την αρμονική ανάπτυξη των οικισμών.
Το σενάριο αυτό προκρίνεται καθώς ισορροπεί μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αποφεύγει τις ακραίες παρεμβάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν συγκρούσεις και περιβαλλοντικές φθορές.
Οι περιοχές που προστατεύονται στο πλαίσιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) περιλαμβάνουν ζώνες ειδικής προστασίας, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καθώς και πολιτιστικού και γεωργικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά:
- Περιοχές NATURA 2000: Αυτές οι περιοχές προστατεύονται αυστηρά με βάση τη νομοθεσία και οι προτάσεις για τη χρήση τους λαμβάνουν υπόψη τα περιβαλλοντικά δεδομένα και τις απαιτήσεις προστασίας των οικοσυστημάτων .
- Ζώνες Ελέγχου Δόμησης και Τουριστικής Ανάπτυξης: Καθορίζονται ζώνες για τον έλεγχο της οικιστικής επέκτασης και την προστασία της γεωργικής γης Α’ προτεραιότητας, καθώς και ζώνες ελέγχου των τουριστικών και παραγωγικών χρήσεων .
- Καταφύγια Άγριας Ζωής και Δασικές Περιοχές: Στις ζώνες αυτές απαγορεύεται ή περιορίζεται η δόμηση και οι τουριστικές δραστηριότητες για την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού τοπίου .
- Τοπίο του Αμβρακικού Κόλπου: Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διατήρηση του τοπίου του Αμβρακικού, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ζώνη προστασίας φυσικού κάλλους .