• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Οικονομία

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

από Συντακτική Ομάδα
20 Ιουλίου 2023
σε Οικονομία
ypourgeio-oikonomikwn-720x375
Share on FacebookShare on Twitter

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ενισχύσεις στο εισόδημα των νέων, των δημοσίων υπαλλήλων, των οικογενειών με παιδιά, των ιδιοκτήτων ακινήτων αλλά και των συνταξιούχων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την Τετάρτη το βράδυ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «η κυβέρνηση, είκοσι ημέρες μετά την ορκωμοσία της, καταθέτει στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο εκπληρώνεται το 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού της προγράμματος. Είναι μια αλλαγή παραδείγματος σε σχέση με αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος και μια συνέχεια της κατεύθυνσης «το είπαμε – το κάνουμε», που χαράχτηκε ήδη από το 2019.

Με το νομοσχέδιο αυτό στηρίζονται βασικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι νέοι και η ελληνική οικογένεια για λόγους που είχαν ήδη καταστεί σαφείς από την προεκλογική περίοδο. Και όλα αυτά λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τις αντοχές του προϋπολογισμού, διότι στόχος μας πάντα παραμένει ο συνδυασμός των κοινωνικών μας πρωτοβουλιών με τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι εξής βασικές προσθήκες και τροποποιήσεις, ως προς το σχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση:

  • Διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με τη δέσμευση του αρχικού ποσού χρηματοδότησης.
  • Σε σχέση με την μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται. Στο κατατεθέν νομοσχέδιο παραμένουν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.
  • Εξαιρούνται οι τράπεζες από την ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται στα νομικά πρόσωπα η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, που ισχύει ήδη για τα φυσικά πρόσωπα.
    Προστέθηκε διάταξη με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης ψηφιακής υπογραφής σε επιφάνεια καταγραφής (tablet) κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  • Προβλέπεται η απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, όπως ισχύει και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.
  • Διευκολύνεται η ολοκλήρωση της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Ελευσίνας με μικρή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται εκεί.
  • Χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 100 έως 150 ευρώ στα πλαίσια του κοινωνικού τουρισμού, για τη στήριξη του τουρισμού της βόρειας Εύβοιας
  • Επεκτείνονται ρυθμίσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στα πλαίσια του περιθωρίου μικτού κέρδους, όπως και το καλάθι του νοικοκυριού έως 31/12/2023.

Παρεμβάσεις σε μισθούς, φόρους και ενισχύσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία:

Αυξάνονται από 1.1.2024, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται συνδυασμός παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.

Επιπλέον, αυξάνονται οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο.

Αυξάνεται κατά 1000 ευρώ το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου. Ενδεικτικά, το όφελος για οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ το χρόνο.

Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass. Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια όπως και το ύψος της ενίσχυσης: από 22 έως 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης. Σημειώνεται πως όσοι είχαν λάβει την προηγούμενη ενίσχυση δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις (θα εξεταστούν αυτεπάγγελτα). Επίσης όσοι έλαβαν την προηγούμενη ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι, να εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Θεσπίζεται το Youth Pass για τους νέους 18 και 19 ετών οι οποίοι από εφέτος θα λαμβάνουν 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του για το 2023.

Αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 1/1/2023, ενώ για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που ο μισθός τους συνδέεται με τον μισθό ενέργειας χορηγούνται αναλογικές αυξήσεις.

Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Εισάγεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2023 προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που σχετίζονται με τις ενισχύσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο οι οποίες θα καταβληθούν εφέτος (market pass, youth pass, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ), με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ανάγκες του υπουργείου Υγείας και με δαπάνες φορέων του Δημοσίου που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση.

Προηγούμενο άρθρο

Αντιμέτωποι με τον καύσωνα

Επόμενο άρθρο

H KEΔΕ για τις δασικές πυρκαγιές και τα όρια αρμοδιοτήτων των Δήμων

Επόμενο άρθρο
pyrosbestiko oxhma

H KEΔΕ για τις δασικές πυρκαγιές και τα όρια αρμοδιοτήτων των Δήμων

Πρόσφατα νέα

Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

ΠΑΣ Γιάννινα: Η μάχη με τις αφαιρέσεις βαθμών συνεχίζεται

16 Απριλίου 2026
noi-718x375

                                    Τα «κουπιά» του Ν.Ο.Ι. στη μάχη του  92ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος!                                   

16 Απριλίου 2026
Τον ορεινό τουρισμό στην Ήπειρο εκθειάζει το Bloomberg

Τον ορεινό τουρισμό στην Ήπειρο εκθειάζει το Bloomberg

16 Απριλίου 2026
Σεμινάριο βιολοντσέλου και συναυλία

Σεμινάριο βιολοντσέλου και συναυλία

16 Απριλίου 2026
Η φοιτητική μέριμνα θα το κάνει πιο ελκυστικό

Η φοιτητική μέριμνα θα το κάνει πιο ελκυστικό

16 Απριλίου 2026
Επανασχεδιασμό της άρδευσης στον κάμπο της Λαψίστας προτείνει η παράταξη  “Ήπειρος Όλον-Τόπος να Ζεις”

ΤΟΕΒ Κρύας-Λαψίστας: “Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί…”

16 Απριλίου 2026

Δημοφιλή

Διαβεβαίωση Σιόντη ότι το -3 θα είναι προσωρινό, αλλά οι αντοχές του τελείωσαν!

Στο χέρι του Σιόντη αν θα εμφανίσει επενδυτή ή συμπαίκτη

31 Μαρτίου 2026
E-65: Μόνο η διαγράμμιση έμεινε στο Καλαμπάκα – Οξύνεια

E-65: Μόνο η διαγράμμιση έμεινε στο Καλαμπάκα – Οξύνεια

23 Μαρτίου 2026
Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

ΠΑΣ Γιάννινα: Η μάχη με τις αφαιρέσεις βαθμών συνεχίζεται

16 Απριλίου 2026
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟΥΣ Ν.Α.: «Τους καλώ να φωνάξουμε όλοι μαζί ότι πορευόμαστε αυτόνομα χωρίς προστάτες και χωρίς συμβιβασμούς»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟΥΣ Ν.Α.: «Τους καλώ να φωνάξουμε όλοι μαζί ότι πορευόμαστε αυτόνομα χωρίς προστάτες και χωρίς συμβιβασμούς»

26 Μαρτίου 2026
Μικρή περιπέτεια για μαθητές από τα Ιωάννινα σε εκδρομή στην Αθήνα – Σύγκρουση λεωφορείου με αστικό

Μικρή περιπέτεια για μαθητές από τα Ιωάννινα σε εκδρομή στην Αθήνα – Σύγκρουση λεωφορείου με αστικό

23 Μαρτίου 2026
Διάσταση απόψεων στην Ογκολογική του ΠΓΝΙ

Διάσταση απόψεων στην Ογκολογική του ΠΓΝΙ

17 Μαρτίου 2026
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

ΠΑΣ Γιάννινα: Η μάχη με τις αφαιρέσεις βαθμών συνεχίζεται

16 Απριλίου 2026
noi-718x375

                                    Τα «κουπιά» του Ν.Ο.Ι. στη μάχη του  92ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος!                                   

16 Απριλίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις