ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΓΑΤΣΙΟΥ
Σήκωσε μόνος του το βάρος της θεσμικής εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ιωαννίνων ως ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2019. Ο Κώστας Γάτσιος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις προηγούμενες κάλπες και απέδειξε αυτή την τετραετία με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ότι μπορεί να αναδείξει τα προβλήματα του τόπου και να καταθέσει προτάσεις για την λύση τους.
Λίγες μέρες πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχει ως υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων, ο κ. Γάτσιος μίλησε στους «Ν.Α» για τους στόχους του και εκείνους του ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης για τις συνεργασίες και τις προτεραιότητες του για τα Γιάννενα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γάτσιου έχει ως εξής:
Δεύτερη φορά υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα. Έχοντας την εμπειρία από την προηγούμενη συμμετοχή σας, τι διαφορετικό αντιμετωπίζετε κι εσείς προσωπικά αλλά και το κόμμα σας στις προεκλογικές σας συναντήσεις – περιοδείες;
Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, εκείνη του 2019 και η τωρινή, αποτελούν για μένα δύο χρονικά σημεία μίας συνέχειας, διότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα συναντούσα πολίτες σε όλο τον Νομό μας. Ένα χαρακτηριστικό αυτής της τετραετίας είναι η σταδιακή διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει ο κ. Μητσοτάκης όταν ανέλαβε την εξουσία. Καθώς το 2019 η χώρα έβγαινε από μία δεκαετή κρίση, υπήρχε η ανάγκη να αλλάξει πορεία και να προχωρήσει σε δομικές αλλαγέςτων βασικών λειτουργιών της. Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπαν στη χώρα να βγει από τη στασιμότητα, να προχωρήσει προς τον 21Ο αιώνα, στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή εποχή. Απεδείχθη ότι η Νέα Δημοκρατία η οποία, υπενθυμίζω, κυβέρνησε αυτοδύναμα την προηγούμενη τετραετία, δεν έχει τη δυνατότητα και, ενδεχομένως, δεν έχει και τη θέληση να το κάνει.
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της τετραετίας είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, σταδιακά αλλά σταθερά, αποκαθιστά τις σχέσεις του με τους πολίτες και, ιδιαίτερα, με τους νέους. Έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα πιο καθαρό στη συλλογική συνείδηση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί την μεγαλύτερη πολιτική αδικία στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας: ενώ δεν ήταν υπεύθυνο για τη χρεοκοπία της χώρας, κλήθηκε να τη διαχειριστεί και ανέλαβε τις ευθύνες του. Επιπλέον, οι νεότερες γενιές αντιλαμβάνονται σταδιακά πως κατά τη μεταπολίτευση η μόνη παράταξη της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του εκσυγχρονισμού της χώρας ήταν το ΠΑΣΟΚ. Όσο καθίστανται σαφέστερα αυτά, τόσο το ΠΑΣΟΚ διευκολύνεται στην επικοινωνία του με τους ψηφοφόρους.
Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά που προανέφερα έχουν αλλάξει θεμελιωδώς το πολιτικό σκηνικό μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.
Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος αλλά και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές;
Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές είναι να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο ως πρωταγωνιστής και να αποκτήσει ξανά τη στρατηγική βαρύτητα που είχε για το μεγαλύτερο διάστημα της μεταπολίτευσης. Για μία Ελλάδα ισχυρή, με κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Αυτό, φυσικά, σε πρώτηφάση δεν ισοδυναμεί με την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε πρώτο κόμμα, αλλά με την σταδιακή επάνοδό του στην κατάσταση του ηγετικού πόλου στην Ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, και ο δικός μου στόχος δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά το να συμβάλλω και εγώ όσο μπορώ στην επίτευξή του. Όπως, άλλωστε πράττω τα τελευταία πολλά χρόνια. Μπορείτε να δείτε καθαρά και μπορεί να το δει ο καθένας ότι η κακοδαιμονία της Ελλάδας, οι πιο σκληρές και δύσκολες εποχές ήταν εκείνες όπου το ΠΑΣΟΚ είχε υποβαθμιστεί στο επίπεδο του μικρού κόμματος. Για το καλό της χώρας αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα για την περιοχή μας;
Το οξύτερο πρόβλημα που, κατά την άποψή μου, αντιμετωπίζει η περιοχή μας είναι η εγκατάλειψη, η ερημοποίηση της υπαίθρου. Το φαινόμενο αυτό, καθώς είναι ιδιαίτερα έντονο στις παραμεθόριες περιοχές του Πωγωνίου και της Κόνιτσας δημιουργεί, μεταξύ των άλλων, ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Γιατί όταν οπισθοχωρεί ο πληθυσμός από τα σύνορα, υποχωρούν κατ’ ουσία τα ίδια τα σύνορα της χώρας. Απαιτούνται, σαφέστατα, πολιτικές που θα διευκολύνουν τη συγκράτηση του πληθυσμού. Οι όροι που καθορίζουν την οικονομική δραστηριότητα στις παραμεθόριες περιοχές θα πρέπει να είναι πολύ ευνοϊκότεροι εκείνων που αφορούν σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αλλά υπάρχει και ένα πιο θεμελιώδες πρόβλημα, εκδήλωση του οποίου είναι τα παραπάνω. Και τούτο είναι ότι ο τύπος ανάπτυξης που ακολουθεί επί μακρόν η χώρα μας στηρίζεται σε λίγους κλάδους και σε λίγες περιφέρειες. Πλην, όμως, πραγματική ανάπτυξη με διάρκεια και σταθερότητα θα υπάρχει μόνο εάν συμπεριλάβει όλους τους κλάδους και όλες τις περιφέρειες. Να το πω αλλιώς: η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάπτυξη των περιφερειών της. Κάτι το οποίο μπορεί να συνδυαστεί ευεργετικά και με την ανάπτυξη νέων κλάδων και τομέων, καθώς κάθε περιφέρεια έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό συχνά αναφέρω ότι η Ήπειρος μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας, πρωτοπορώντας τόσο στους τομείς της αγροδιατροφικής, πτηνοτροφικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, στους οποίους ήδη διαπρέπει, όσο και στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της πράσινης μετάβασης και των νέων τεχνολογιών.
Σε εθνικό επίπεδο ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις προκλήσεις των επόμενων ετών στη χώρα;
Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές προκλήσεις που είναι οι εξής: Πρώτον η θωράκιση της χώρας και η υπεράσπιση της εθνικής της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας από εξωτερικές επιβουλές και, δεύτερον, ο ταχύς εκσυγχρονισμός και η ανάταξη της οικονομίας της, η δημιουργία μιας παραγωγικής Ελλάδας. Αυτές ήταν οι προκλήσεις και στην προηγούμενη περίοδο και παραμένουν σήμερα πιο έντονες, ζητώντας τη λύση τους. Και η λύση, φυσικά, δεν είναι εύκολη γιατί απαιτεί πρώτα να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα και να θέσουμε τους στόχους και, δεύτερον, να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε όλοι πάνω σε αυτούς. Συνεπώς, εκείνο που έχει σημασία είναι το πρόγραμμα και οι στρατηγικές στοχεύσεις ενός πολιτικού σχηματισμού και όχι η δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και οι διαμάχες της επικαιρότητας χωρίς νόημα, μόνο και μόνο για μικροπολιτικά και ψηφοθηρικά οφέλη. Σε αυτό νομίζω ότι ως ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζουμε. Γιατί έχουμε πρόγραμμα και,επίσης, έχουμε αποδείξει στη διάρκεια των ετών ότι μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία έχοντας πίσω της μία άγονη και απογοητευτική θα έλεγα τετραετία, όπου μόνο επιδερμικά προσέγγισετα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας χωρίς να καταφέρει να αλλάξει τίποτε ουσιαστικό, επικεντρώνεται στον πολιτικό εντυπωσιασμό χωρίς ουσία.
Ποια η άποψή σας για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και πώς θα πρέπει να σταθεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Αν η χώρα κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητη, κάτι που θα είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό,όμως, δεν σημαίνει συνεργασία με τον οποιοδήποτε και στη βάση της οποιασδήποτε πολιτικής.Οι συνεργασίες θα πρέπει να στηρίζονται σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή, σε ένα πρόγραμμα το οποίο αφενός μεν να δίνει τη δυνατότητα να περιφρουρηθούν τα κεκτημένα ως προς τη δημοκρατία και την παραγωγική οικονομία τα οποία έχουν δημιουργηθεί στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η μεγάλη κρίση μετά το 2010 ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν και βασικά βήματα προόδου τόσο στον εκσυγχρονισμό της χώρας, όσο και στην αμυντική θωράκισή της και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μέσω της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Με αυτή την έννοια δεν είμαι από θέση αρχής εναντίον των κυβερνήσεων συνεργασίας και πιστεύω, μάλιστα, πως η πιθανή ύπαρξή τους είναι κάτι που πρέπει να μπει μέσα στο σκεπτικό των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών. Συμμετέχω σε ένα κόμμα και θεωρώ ότι η καλύτερη επιλογή είναι η αναγόρευση του στην εξουσία και η ανάθεση σε αυτό από τον λαό της διακυβέρνησης της χώρας, πλην όμως αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της ακυβερνησίας το δεύτερο καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι η κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θετικά στοιχεία προόδου.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος –ότι δηλαδή εάν πρώτα υπάρξει συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο μόνο τότε θα συζητήσουμε για υπουργούς και για πρωθυπουργό – είναι σταθερή και κρυστάλλινη. Σε αντίθεση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μεταβάλλουν τις απόψεις τους ανάλογα με το τι θεωρούν ότι τους συμφέρει σε κάθε χρονική συγκυρία. Εμείς είμαστε ένα κόμμα αρχών. Όσοι έχουν αρχές, δεν έχουν διλήμματα. Έχουν μόνο προτεραιότητες.