ΓΕΩΠΟΝΙΑ ΑΡΤΑΣ
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος, γνωστός για τις σκληρότατες, νεοφιλελεύθερες θέσεις του απέναντι στους-στις συναδέλφους του πανεπιστημιακούς, χρεώνεται (και) την κατάσταση που επικρατεί με τα τμήματα Γεωπονίας ανά τη χώρα.
Καταρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα μεταξύ πτυχίων γεωπόνων και τεχνολόγων-γεωπόνων δεν είναι σημερινό. Παλιότερα, ελάχιστες ήταν οι φωνές που μιλούσαν για ενιαία συμφέροντα, ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα στα γεωπονικά πτυχία, εν μέσω διαφόρων ειδών διακρίσεων.
Τώρα, τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ μένουν εκτός ΓΕΩΤΕΕ, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς αναγνώριση των πενταετών σπουδών τους (που σε άλλες περιπτώσεις, δίνουν μάστερ). Ενώ λοιπόν το υπουργείο κινείται τροχάδην προς το κλείσιμο τμημάτων, αντιμετωπίζοντας σχεδόν με σκαιό τρόπο ρυθμίσεις των προκατόχων του, η ακαδημαϊκή κοινότητα προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτά και με αντίκρισμα πτυχίων, τα τμήματα.
Ένα από αυτά είναι και η Γεωπονική στην Άρτα, που αποτελεί μέρος του προβλήματος.
Ο κοσμήτοράς της Τάσος Τσίνας, παλιός πρόεδρος του ΤΕΙ κατά την «ανωτατοποίησή» του, με επιστολή του ζητάει την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά:
«Από τις προσωπικές μας επαφές και επικοινωνίες διαπίστωσα ότι είστε εύστροφος, συνετός και αποφασιστικός. Έχετε κατανοήσει απόλυτα το ζήτημα και έχετε εκφραστεί θετικά, θέλοντας να δοθεί επιτέλους λύση. Μην αδικείτε λοιπόν τον εαυτό σας και ελευθερώστε άμεσα τους ομήρους που κρατάτε δέσμιους στα χέρια σας. Γνωρίζω ότι δεν επιθυμείτε να πολιτεύεστε με τέτοιους τρόπους, τουναντίον».
Το θέμα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η Γεωπονία της Άρτας είναι από τα τμήματα που πλήττονται σοβαρά από την ΕΒΕ, με πολλές κενές θέσεις.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, βουλευτής Άρτας, έχει εκφράσει θετική θέση για τα αιτήματα του τμήματος. Φυσικά, θα πρέπει να πείσει την, άτεγκτη γενικά σε αιτήματα φοιτητών και εργαζόμενων, ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος, ως «συναρμόδιος», λόγω του επιστημονικού αντικειμένου και της εκλογικής περιφέρειας.
Όσο για τον κ. Τσίνα, αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι «Η φιλελεύθερη ιδεολογία δεν είναι συμβατή με την ομηρία ψυχών». Σημειωτέον ότι ο καθηγητής είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς του τμήματος Λογιστικής, από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.