-Κομβικό σημείο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος του 2022 για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, εκτιμά ο Περιφερειάρχης ο οποίος επανέλαβε χθες γιατί υπέγραψε και τη στήριξη του στο Δήμο Μετσόβου.
-Ψήφισμα με υπογραφές από το Δήμο με αναφορές στις επιπτώσεις για την περιοχή από το έργο που σχεδιάζεται και προσφυγή για να αποτραπεί η παρέμβαση.
Δια της νομικής οδού, αφού με πολιτικά και διοικητικά μέσα η αυτοδιοίκηση δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε (κατ΄ άλλους) να αποτρέψει την αδειοδότηση της ανεμογεννήτριας στο Μέτσοβο, θα δοθεί απάντηση στο μείζον θέμα της εγκατάστασης τέτοιων έργων ΑΠΕ στα βουνά της περιοχής και μάλιστα σε μεγάλα υψόμετρα με πολλές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ασχολίες των κατοίκων. Μια ανεμογεννήτρια ύψους 150 μέτρων και επίπεδη πλατεία 3.000 τ.μ. καθώς και άλλα συνοδά έργα προβλέπονται για την εγκατάσταση σε υψόμετρο 1.400 μέτρων αποτελούν μεγάλη παρέμβαση στο περιβάλλον, ερήμην ουσιαστικά αυτοδιοίκησης και πολιτών.
Και όχι μόνο για το Μέτσοβο, αφού ο ισχύον νόμος που επιτρέπει σε υποψηφίους επενδυτές να λαμβάνουν άδειες για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χωρίς να διαθέτουν ιδιόκτητες εκτάσεις και εκ των υστέρων να γίνονται αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σε αυτές, όπως συμβαίνει και με το μεγάλο φωτοβολταϊκό στο Καλπάκι και πολλά άλλα στην Ήπειρο και τη χώρα. Αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος που επικαλέστηκε χθες και ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, μάλλον η αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες θα τρέχουν στο ΣτΕ για κάθε έργο που τους επιβάλλεται. Ουσιαστικά τη λύση για το Μέτσοβο και κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση θα ερχόταν συνολικά από το ΣτΕ εάν κρίνει τον νόμο του 2022 ως αντισυνταγματικό.
Μπορεί τις τελευταίες μέρες η αντιπαράθεση να χτυπά “κόκκινο” ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ “Ήπειρος Όλον-Τόπος να Ζεις”, από χθες μπήκε σε αυτή και η παράταξη του ΚΚΕ, “Λαϊκή Συσπείρωση” και έτσι προέκυψε και… εμφύλιος στην αντιπολίτευση για το ποια από τις δυο κάνει καλύτερα τη δουλειά της έναντι των επιλογών και αποφάσεων του Περιφερειάρχη.
Στο μεταξύ ο Δήμος Μετσόβου, όπως έχει προαναγγείλει η δήμαρχος Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ, ετοιμάζεται για κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ, λαμβάνοντας σχετική απόφαση στην Δημοτική Επιτροπή και συγκεντρώνει υπογραφές φορέων και πολιτών με σχετικό ψήφισμα που ανάρτησε σε ψηφιακή πλατφόρμα, στο οποίο αναφέρονται διεξοδικά οι λόγοι που δεν πρέπει να εγκατασταθεί η ανεμογεννήτρια στην θέση “Τσούμα” που αδειοδοτήθηκε. Πάντως σε απόσταση δυο και πέντε χιλιομέτρων από αυτή τη θέση λειτουργούν ήδη αιολικά πάρκα, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Αναγκάστηκε να υπογράψει, στηρίζει
το Δήμο, το ΣτΕ μπορεί να δώσει λύση
Εκ νέου απαντήσεις στην σκληρή κριτική που δέχεται για την υπογραφή που έβαλε για την ανεμογεννήτρια στο Μέτσοβο έδωσε χθες ο Περιφερειάρχης στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής. Επανέλαβε ότι η υπογραφή ήταν μονόδρομος μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας επί της προσφυγής που είχε καταθέσει η αιτούσα εταιρία και αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στις διαδοχικές απορρίψεις των αιτημάτων της εταιρείας, προσθέτοντας ότι όταν κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Αποκεντρωμένη η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας εξέθεσε αναλυτικά και συνολικά τους λόγους απόρριψης του αιτήματος.
Μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υποστήριξε ο κ. Καχριμάνης, η Υπηρεσία, έχοντας ήδη εξηγήσει αναλυτικά και συνολικά τους λόγους μη έκδοσης της άδειας, δεν είχε άλλη αιτιολογία να επικαλεστεί για την απόρριψη της αίτησης. Μετά δε και την κατηγορηματική διαβεβαίωση νομικών ότι αν δεν υπογραφεί η άδεια θα υπάρξει πρόβλημα για παράβαση καθήκοντος, υπογράφηκε η άδεια.
«Υπό την πίεση αυτή υπέγραψα, ενημέρωσα τη Δήμαρχο Μετσόβου, και της δήλωσα ότι θα είμαι δίπλα τους για προσφυγές σε Διοικητικό Πρωτοδικείο και Συμβούλιο της Επικρατείας», τόνισε.
Κομβικό σημείο, όπως εκτίμησε ο Περιφερειάρχης, είναι ο νόμος που είχε ψηφιστεί το 2022, για τον οποίο θα κληθεί να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας: «Το ΣτΕ- είπε- μπορεί να κρίνει ως αντισυνταγματικό το νόμο για την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών για την κατασκευή ανεμογεννητριών. Είναι το πιο απλό, Έπρεπε ή πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Εγώ θα είμαι αλληλέγγυος στο Δήμο. Αν βρούμε καινούργια στοιχεία, θα αναπέμψω την υπόθεση, αλλά το βασικό στοιχείο για μένα είναι να πέσει ο Νόμος ως αντισυνταγματικός», κατέληξε.
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Υπογραφές σε ψήφισμα για προσφυγή και οι λόγοι της άρνησης
Ψήφισμα ενάντια στο έργο σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα υπογράφουν μια σειρά από φορείς του Μετσόβου, μεταξύ των οποίων η Δήμαρχος και οι πρόεδροι των κοινοτήτων του Δήμου Μετσόβου, ενάντια στην εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας στη θέση “Τσούμα”.
Το ψήφισμα που δημοσιεύεται στο https://secure.avaaz.org και σε αυτό μεταξύ των άλλων αναφέρονται:
-Οι κάτοικοι της περιοχής, οι εκπρόσωποι των τοπικών παραγωγικών φορέων, η Δήμαρχος, και οι πρόεδροι της Δ.K. Μετσόβου και των Τοπικών Κοινοτήτων Ανηλίου, Ανθοχωρίου, Βοτονοσίου, Μεγάλης Γότιστας, Μικρής Γότιστας, Μεγάλου Περιστερίου, Μικρού Περιστερίου, Μηλιάς, Σίτσαινων, και της Χρυσοβίτσας, υπογράφοντας το παρόν ψήφισμα θέλουμε να διατρανώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 4,2 MW, με ύψος πυλώνα 81,00 μέτρα και διάμετρο πτερωτής 138,25 μέτρα, στη θέση «ΤΣΟΥΜΑ» της εταιρείας «ΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ».
-Το γήπεδο στο οποίο προτείνεται να τοποθετηθεί το Αιολικό Πάρκο, ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Μετσόβου και η θέση της Δημοτικής Αρχής Μετσόβου, όπως έχει άλλωστε δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ήταν, είναι και θα είναι κρυστάλλινη και ξεκάθαρη, ενάντια στα όποια σχέδια, από όπου και αν αυτά προέρχονται, για εγκατάσταση ανεμογεννητριών όχι μόνο στην κορυφογραμμή του λόφου «Τσούμα» αλλά και σε όλο το Δήμο Μετσόβου.
-Η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στην συγκεκριμένη περιοχή διαταράσσει τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τον φυσικό της χώρο, σχέση η οποία αποτελεί ταυτόχρονα το κεφάλαιο πάνω στο οποίο έχει επενδύσει την οικονομική της ύπαρξη.
Γύρω από την περιοχή εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου, δραστηριοποιούνται κτηνοτρόφοι που εκμεταλλεύονται τις χορτολοβαδικές εκτάσεις και τα νερά των πηγών της περιοχής εδώ και αιώνες. Από το λόφο «Τσούμα» ξεκινάνε σημαντικές πηγές που τροφοδοτούν τους ποταμούς Αώο και Άραχθο και σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά συμπεράσματα του Πανεπιστημίου Πατρών, «η κατασκευή του αιολικού σταθμού στην κορφή του λόφου Τσούμα θα καταστρέψει τον υδροφόρο των συγκεκριμένων πηγών και θα στερήσει τις κτηνοτροφικές μονάδες από το χρησιμοποιούμενο νερό για τις ανάγκες των μονάδων τους». Για μας είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να αφήσουμε να συντελεστεί αυτή η καταστροφή.
-Το τουριστικό προϊόν του Μετσόβου, που αποτελεί την σημαντικότερη πηγή της οικονομίας του, βασίζεται απόλυτα στην άρρηκτη σχέση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
-Ο Δήμος Μετσόβου γνωρίζοντας την μοναδικότητα του τοπίου και των σπάνιων φυσικών χαρακτηριστικών του οροπεδίου γύρω από τις πηγές του Αώου και του Αράχθου, στις οποίες εντάσσεται και ο λόφος της «Τσούμα», έχει ήδη εντάξει έργα για όλη την περιοχή με σκοπό την προστασία του φυσικού πλούτου και την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής…
-Στην περιοχή εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου, υπάρχει πολιτισμική κληρονομιά που δεν πρέπει να καταστραφεί, αντιθέτως να αναδειχθεί. Η πολιτισμική κληρονομιά προστατεύεται από την UNESCO και δεν πρέπει να επιτραπεί οποιαδήποτε παρέμβαση στα μνημεία της περιοχής.
Η περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα προκαλέσει το εν λόγω έργο θα είναι μη αναστρέψιμη, αφού:
√ Η τεράστια ανεμογεννήτρια, ύψους τουλάχιστον 150 μέτρων που προτείνεται να εγκατασταθεί σε υψόμετρο άνω των 1400 μέτρων σε συνδυασμό με τα συνοδά έργα, ήτοι: Κατασκευή επίπεδης πλατείας για την εγκατάσταση της Α/Γ, εμβαδού 3.000 τ.μ., βάση στήριξης της ανεμογεννήτριας, η οποία απαιτεί τουλάχιστον 450 κυβικά μέτρα μπετόν με πολύ πυκνό σιδερένιο οπλισμό, διάνοιξη δρόμων πρόσβασης μήκους 762 μέτρων και πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων, προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίων, ανέγερση οικίσκων ελέγχου, υπόγειο δίκτυο μεταφοράς για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ., όχι μόνο δεν συνάδουν με το τοπίο των ορεινών όγκων, αλλά κυρίως θα προκαλέσουν μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση του εδάφους και υπεδάφους, διάβρωση, κατακερματισμό και καταστροφή των οικοτόπων, των φυσικών ενδιαιτημάτων των σπάνιων ειδών της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και του φυσικού τοπίου της περιοχής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και την πολιτιστική μας ταυτότητα.
√ Η περιοχή εγκατάστασης του εν λόγω αιολικού σταθμού γεωλογικά εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους κατολισθήσεων λόγω της παρουσίας οφιολιθικών πετρωμάτων και φλύσχη…
√ Το οικόπεδο της υπό μελέτη δραστηριότητας χωροθετείται εντός της προστατευόμενης περιοχής «Περιοχή Μετσόβου (Ανήλιο-Κατάρα) – GR2130006» και γειτνιάζει με την προστατευόμενη περιοχή «Βάλια Κάλντα και Τεχνητή Λίμνη Αώου-GR1310002». Σε αυτές τις προστατευόμενες περιοχές υπάρχει πλούσια πυκνή βλάστηση με σπάνια μαυρόπευκα, ρόμπολα, οξυές, δρυοδάση κ.λπ. Επίσης, έχουν περιγραφεί σπάνιοι οικότοποι, φυσικά ενδιαιτήματα σπάνιων ειδών της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και του τοπίου της περιοχής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.
√ Σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από τη θέση χωροθέτησης του πυλώνα στη θέση «Τσούμα» βρίσκεται σε λειτουργία αιολικός σταθμός που αποτελείται από τέσσερις ανεμογεννήτριες θέση «Βαρικό» και λίγο ανατολικότερα σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων βρίσκεται σε λειτουργία αιολικός σταθμός που αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, θέση «Κατάρα». Η τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας, στη κορυφή του λόφου «Τσούμα» στην Δ.Ε Μετσόβου θα δημιουργήσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για είδη πτηνών όπως ο μαυροπελαργός, που μετακινούνται από και προς τη λίμνη πηγών Αώου και θα έχει ανυπολόγιστες σωρευτικές/συνεργιστικές επιπτώσεις και για άλλα είδη που συναντάμε στην περιοχή όπως το όρνιο, ο αργυροπελεκάνος κ.λπ.
√ Σε όλη την έκταση του οικοπέδου εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ, φύεται το φυτό-ξενιστής Sedum sp., επομένως θα προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στους πληθυσμούς του είδους Parnassius apollo που σύμφωνα με το Εθνικό σχέδιο δράσης για το είδος στην περιοχή «Μετσόβου (Ανήλιο-Κατάρα)-GR2130006» διατηρεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους πληθυσμούς σε πανελλαδικό επίπεδο.