Το ζήτημα των ορολογικών ελέγχων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, και κυρίως τι θα συμβεί εάν εντοπιστούν ζώα με αντισώματα, τέθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ηπείρου το πρωί της Τρίτης, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργου Πρέντζα προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή το νέο πρόγραμμα ορολογικής επιτήρησης που εφαρμόζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εννέα Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Ήπειρος. Το πρόγραμμα προβλέπει ελέγχους μέχρι το τέλος του έτους σε 153 εκμεταλλεύσεις ανά Περιφέρεια, με αιμοληψίες σε 15 ζώα ανά εκτροφή.
Η Περιφερειακή Επιτροπή αποφάσισε την έγκριση δαπάνης 30.000 ευρώ για την ανάθεση υπηρεσιών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Ο Περιφερειάρχης απαντώντας στον κ. Πρέντζα χαρακτήρισε το θέμα σοβαρό, εστιάζοντας στο πρόβλημα που δημιουργείται κατά τον ορολογικό έλεγχο στην περίπτωση ζώων που έχουν εμβολιαστεί.
Όπως ανέφερε, από τον έλεγχο μπορεί να προκύψει η παρουσία αντισωμάτων εξαιτίας εμβολιασμού, χωρίς από αυτό και μόνο να μπορεί να συναχθεί ότι το ζώο νοσεί. Πρόκειται για ζήτημα που έχουν ήδη θέσει και οι δημόσιοι κτηνίατροι, επισημαίνοντας ότι η οροθετικότητα δεν αποτελεί από μόνη της απόδειξη ενεργού λοίμωξης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Περιφερειάρχη ότι, σύμφωνα με την εικόνα που ο ίδιος έχει, πάνω από το 90% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη Θεσσαλία έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό.
Θα βρεθεί λύση λέει ο υπουργός
Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ακόμη ότι έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την παρουσία του τελευταίου στο «Κερνάμε Ήπειρο», την περασμένη Παρασκευή στο Ζάππειο.
Ο Περιφερειάρχης- όπως είπε- του μετέφερε τον προβληματισμό του για τους γενικευμένους ελέγχους στους οποίους προσανατολίζεται το Υπουργείο, εάν πρώτα δεν βρεθεί τρόπος να αποσαφηνίζεται η ασθένεια από τυχόν εμβολιασμούς που μπορεί να έγιναν σε κτηνοτροφικές μονάδες. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί λύση σε συνεργασία με τον κάθε κτηνοτρόφο και σε περιπτώσεις που είχαν κάνει, χωρίς άδεια, εμβολιασμό.
Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στο ενδεχόμενο υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τους κτηνοτρόφους ότι δεν έχουν εμβολιάσει τα ζώα τους. Ο Γιώργος Πρέντζας σχολίασε ότι μια τέτοια διαδικασία «δεν ακούγεται και πολύ σοβαρή», δεδομένης της έκτασης και της σημασίας του προβλήματος.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε παράλληλα στον σχεδιασμό για τη δημιουργία κεντρικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, η οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνεδρίαση, θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα όπου εμφανίζεται πρόβλημα και θα στελεχωθεί με νέο προσωπικό.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα ορολογικής επιτήρησης για την ευλογιά των προβάτων και των αιγών προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σε κάθε εκμετάλλευση θα πραγματοποιείται κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων και θα λαμβάνονται δείγματα αίματος από 15 . Προτεραιότητα θα δίνεται σε ζώα άνω του ενός έτους και σε όσα εμφανίζουν χρόνιες ή άλλες αλλοιώσεις που ενδέχεται να συνδέονται με προηγούμενη λοίμωξη. Όπου δεν υπάρχουν σχετικά ευρήματα, η επιλογή θα γίνεται με τυχαία δειγματοληψία.
Παράλληλα με τον έλεγχο για αντισώματα έναντι του ιού της ευλογιάς, προβλέπεται εργαστηριακός έλεγχος για αντισώματα έναντι του αφθώδους πυρετού και της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Κάθε θετικό ή αμφίβολο αποτέλεσμα θα αποστέλλεται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για επιβεβαίωση και θα ακολουθεί η εφαρμογή των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο, από την έναρξη της επιζωοτίας έχουν καταγραφεί 2.254 εστίες, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης έχουν θανατωθεί περίπου 493.000 ζώα.
Οι δημόσιοι κτηνίατροι ζητούν σαφές σχέδιο
Στην εφαρμογή του προγράμματος παρενέβη η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), ζητώντας από το ΥΠΑΑΤ να αποσαφηνίσει εκ των προτέρων τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται τα θετικά και αμφίβολα αποτελέσματα.
Η ΠΕΚΔΥ επισημαίνει ότι η οροεπιτήρηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο επιδημιολογικής παρακολούθησης, θέτει όμως ως κρίσιμο ζήτημα την τύχη των ζώων και των εκμεταλλεύσεων στις οποίες θα ανιχνευθούν αντισώματα.
Κατά την επιστημονική θέση που διατυπώνει η Ένωση, η οροθετικότητα δεν αποτελεί από μόνη της απόδειξη ενεργού λοίμωξης, καθώς η ανίχνευση αντισωμάτων αποτελεί ένδειξη προηγούμενης έκθεσης στον ιό και δεν προσδιορίζει από μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες συνέβη αυτή.
Οι δημόσιοι κτηνίατροι υποστηρίζουν, συνεπώς, ότι ένα θετικό ορολογικό αποτέλεσμα πρέπει να οδηγεί σε άμεση απομόνωση και περαιτέρω διερεύνηση της εκτροφής, με αξιολόγηση κάθε περιστατικού ξεχωριστά και όχι αυτομάτως σε θανάτωση των ζώων.
Αντιδρά και η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων
Έντονη αντίδραση εκφράζει και η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, η οποία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο θανάτωσης κοπαδιών με βάση αποτελέσματα του προγράμματος ορολογικού ελέγχου.
Η ΠΕΜ υποστηρίζει ότι ενδεχόμενες νέες θανατώσεις θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους κτηνοτρόφους και ζητά δωρεάν πρόγραμμα εμβολιασμού, ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και κρατικά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ανασύστασης των κοπαδιών.















