• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

24 πεπραγμένα στον πρώτο χρόνο διοίκησης

από Συντακτική Ομάδα
10 Ιανουαρίου 2024
σε Επικαιρότητα
panepisthmio-ioannina-eisodos
Share on FacebookShare on Twitter

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η αυγή του 2023 βρήκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΠΙ) με ένα νέο θεσμικό πυλώνα, το άρτι εκλεγέν Συμβούλιο Διοίκησης, με νέα Πρύτανη και με τέσσερις νέους Αντιπρυτάνεις, τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

Η πρύτανης του πανεπιστημίου, Άννα Μπατιστάτου, προχώρησε χθες σε έναν απολογισμό πεπραγμένων της πρώτης της διοίκησης, ξεχωρίζοντας ενδεικτικά τα εξής

1. Πριν την είσοδο του 2023, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου (ΦΕΚ 7004/31-12-2022, τ.Β’) και η ένταξή της στον Οργανισμό Διοικητικών Υπηρεσιών του ΠΙ.

2. Τον Ιανουάριο 2023 συγκροτήθηκε Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών, η οποία ανέλαβε πληθώρα θεμάτων, που αντιμετωπίστηκαν σε τακτικές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια του έτους

3. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πιστοποίηση όλων των Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

4. Για πρώτη φορά στο ΠΙ συγκροτήθηκε Κεντρική Επιτροπή Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών.  

5. Εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός λειτουργίας του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), ορίστηκε Διευθυντής Επιμόρφωσης και συγκροτήθηκε το προβλεπόμενο Συμβούλιο (ΦΕΚ 2267/2023, τ.Β΄).

6. Ανασυγκροτήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή Erasmus, η οποία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συνεδριάζει τακτικά.

7. Υπεγράφησαν νέα Μνημόνια Συμφωνίας / Συνεργασίας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, Διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, με σκοπό την ενίσχυση των ερευνητικών και διδακτικών δραστηριοτήτων, της εξωστρέφειας και των αλληλεπιδράσεων, την προώθηση της διεθνούς κινητικότητας των μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού καθώς και των φοιτητών/τριών, την προαγωγή της διεπιστημονικότητας και της διεθνοποίησης στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Εγκρίθηκαν πρωτόκολλα συνεργασίας, που αφορούν σε διπλά διδακτορικά και αναδεικνύουν την εξωστρέφεια, την δυναμική και την καινοτομία της έρευνας στο ΠΙ.

8. Εντατικοποιήθηκε η προσπάθεια ένταξης του Πανεπιστημίου στον θεσμό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και προετοιμάστηκε η υποβολή σχετικής πρότασης, με νέο όνομα, ανανεωμένη στοχοθεσία και περιεχόμενο και διευρυμένη διεθνή συμμετοχή.

9. Δόθηκε προτεραιότητα στην διεθνή εκπαιδευτική παρουσία του Πανεπιστημίου  πέρα από τα ευρωπαϊκά όρια.

10. Επιδιώχθηκε περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας με σύναψη συμφώνων συνεργασίας με φορείς του Κέντρου και της Περιφέρειας όπως το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, η UNICEF Ελλάδος, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ιωαννιτών (ΟΚΠΑΠΑ), η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή. Επιπλέον, υπεγράφησαν Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης με το Δήμο Ιωαννιτών και Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο Πωγωνίου.

11. Βελτιώθηκαν και αναβαθμίστηκαν τα προγράμματα και η λειτουργία του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕΔΕΓΠΟ).

12. Μετά το πέρας της επιχορήγησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020, η συνέχιση της λειτουργίας της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης προς όφελος των φοιτητών/τριών του πανεπιστημίου στηρίχτηκε με ίδια κονδύλια.

13. Από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων της νέας διοίκησης, δόθηκε προτεραιότητα στο κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα της φοιτητικής στέγης. Μετά από αρκετά χρόνια, έγινε συστηματική καταγραφή των δωματίων των φοιτητικών κατοικιών και των διαμενόντων σε αυτά και ανακτήθηκαν περισσότερα από 150 εγκαταλελειμμένα δωμάτια. Επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες ανάκτησης και επισκευής και, μετά από δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες επιλογής των δικαιούχων, παραδόθηκαν σε νέους/ες φοιτητές/τριες συνολικά 270 δωμάτια, ένα μήνα νωρίτερα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Οι διαδικασίες ανάκτησης και επισκευής φοιτητικών δωματίων συνεχίζονται, με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

14. Η βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών/τριών περιλαμβάνει την φροντίδα των Πανεπιστημιουπόλεων. Ειδικότερα, στην Πανεπιστημιούπολη Α, μετά από επίμονες νομικές και άλλες συνοδές διαδικασίες, απομακρύνθηκε μακροχρόνιος καταπατητής και σφραγίστηκε η χρησιμοποιούμενη εγκατάσταση.

15. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής του πρώτου σταδίου Αίτησης Ένταξης στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ.

16. Ενισχύθηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) και ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Ερευνών του ΕΛΚΕ, με εκπροσώπους όλων των Σχολών του Ιδρύματος.

17. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και παρασχέθηκαν διαχειριστικές διευκολύνσεις για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων.

18. Ενισχύθηκε το πλαίσιο διάδοσης και αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της μεταφοράς τεχνολογίας-τεχνογνωσίας, καθορίστηκαν τα κριτήρια για τη δημιουργία τεχνοβλαστών (spin-off) και εγκρίθηκε η δημιουργία του πρώτου τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

19. Μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί με Οργανισμό του 1999. Συντάχθηκε, ως εκ τούτου, από μηδενική βάση και εστάλη προς έγκριση στο ΥΠΑΙΘΑ ολοκληρωμένο σχέδιο Οργανισμού.

20. Οριστικοποιήθηκαν οι διαδικασίες και η άμεση εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης των εγγράφων.

21. Δρομολογήθηκε αναβάθμιση της λειτουργίας της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΕΑΔΠΠΙ) ως μοχλού ανάπτυξης του ΠΙ με γνώμονα την ανταπόδοση των ωφελειών στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

22. Καταγράφηκαν συστηματικά τα κληροδοτήματα του πανεπιστημίου και διαμορφώθηκαν οι διαδικασίες άμεσης βέλτιστης αξιοποίησης τους.

23. Εγκαταστάθηκαν καλές πρακτικές και πολιτικές με στόχο τον οικονομικό εξορθολογισμό, στη βάση αιτιολόγησης της αναγκαιότητας κάθε δαπάνης.

24. Καθιερώθηκαν διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας και χρήσης των πανεπιστημιακών χώρων και δομών, με στόχο την καλύτερη και ασφαλέστερη αξιοποίησή τους από όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, εγκρίθηκε ήδη ο Κανονισμός  Λειτουργίας για το Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» και αναμένεται η έγκριση αντίστοιχων κανονισμών και για τους άλλους χώρους του Πανεπιστημίου.

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τις βάσεις που τέθηκαν το 2023 και παρά την δύσκολη συγκυρία, αναλαμβάνει μια αισιόδοξη τροχιά, με κύρος, αξιοπιστία και όραμα, που αντανακλά στα μέλη του, στην εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Οι σύγχρονες προκλήσεις βρίσκουν το Ίδρυμα να διεκδικεί εξέλιξη και πρόοδο μέσα από την σύμπνοια όλων των οργάνων του: το Συμβούλιο Διοίκησης, η Σύγκλητος, η Πρύτανης, οι Αντιπρυτάνεις, μαζί με τις επιμέρους ακαδημαϊκές μονάδες, σε αγαστή συνεργασία με όλο το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό συνεχίζουν να εργάζονται για την διαρκή ανάπτυξή του και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του. Το στίγμα του νέου Δημόσιου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορεί και πρέπει να είναι πρότυπο», κατέληξε η κ. Μπατιστάτου.

Προηγούμενο άρθρο

Οι αλλαγές στον ΟΣΕ και το τρένο στην Ήπειρο

Επόμενο άρθρο

A.Γεωργιάδης: Όσοι κάνουν το εμβόλιο σώζουν τη ζωή τους

Επόμενο άρθρο
covid

A.Γεωργιάδης: Όσοι κάνουν το εμβόλιο σώζουν τη ζωή τους

Πρόσφατα νέα

Σκληρή η καθημερινότητα στην Κούβα λόγω του αποκλεισμού – Συνάντηση με διπλωμάτες των ΗΠΑ

Σκληρή η καθημερινότητα στην Κούβα λόγω του αποκλεισμού – Συνάντηση με διπλωμάτες των ΗΠΑ

22 Απριλίου 2026
ΠΑΣ Γιάννινα: Δεν σκοράρει, δεν κερδίζει, δεν μένει στην SL2…

Τελευταία εκτός έδρας «υποχρέωση» του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Νέστο

22 Απριλίου 2026
«Νέκυια», το ομηρικό κείμενο συναντά το μοιρολόι

«Νέκυια», το ομηρικό κείμενο συναντά το μοιρολόι

22 Απριλίου 2026
Ξανά στη βουλή, από τη Μερόπη Τζούφη, οι κεραίες δίπλα σε σχολεία της Ανατολής

Ξανά στη βουλή, από τη Μερόπη Τζούφη, οι κεραίες δίπλα σε σχολεία της Ανατολής

22 Απριλίου 2026
Ενίσχυση και όχι κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης

Ενίσχυση και όχι κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης

22 Απριλίου 2026
Η Ογκολογική έφτασε στη βουλή με αναφορά του Κώστα  Μπάρκα

Η Ογκολογική έφτασε στη βουλή με αναφορά του Κώστα  Μπάρκα

22 Απριλίου 2026

Δημοφιλή

Διαβεβαίωση Σιόντη ότι το -3 θα είναι προσωρινό, αλλά οι αντοχές του τελείωσαν!

Στο χέρι του Σιόντη αν θα εμφανίσει επενδυτή ή συμπαίκτη

31 Μαρτίου 2026
«Βγάζει μάτι» υπόθεση κομμώτριας στα Γιάννενα με 472.200 ευρώ αδήλωτη περιουσία

«Βγάζει μάτι» υπόθεση κομμώτριας στα Γιάννενα με 472.200 ευρώ αδήλωτη περιουσία

21 Απριλίου 2026
Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

ΠΑΣ Γιάννινα: Η μάχη με τις αφαιρέσεις βαθμών συνεχίζεται

16 Απριλίου 2026
E-65: Μόνο η διαγράμμιση έμεινε στο Καλαμπάκα – Οξύνεια

E-65: Μόνο η διαγράμμιση έμεινε στο Καλαμπάκα – Οξύνεια

23 Μαρτίου 2026
Διάσταση απόψεων στην Ογκολογική του ΠΓΝΙ

Στα άκρα η κόντρα για την Ογκολογική

20 Απριλίου 2026
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟΥΣ Ν.Α.: «Τους καλώ να φωνάξουμε όλοι μαζί ότι πορευόμαστε αυτόνομα χωρίς προστάτες και χωρίς συμβιβασμούς»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟΥΣ Ν.Α.: «Τους καλώ να φωνάξουμε όλοι μαζί ότι πορευόμαστε αυτόνομα χωρίς προστάτες και χωρίς συμβιβασμούς»

26 Μαρτίου 2026
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Σκληρή η καθημερινότητα στην Κούβα λόγω του αποκλεισμού – Συνάντηση με διπλωμάτες των ΗΠΑ

Σκληρή η καθημερινότητα στην Κούβα λόγω του αποκλεισμού – Συνάντηση με διπλωμάτες των ΗΠΑ

22 Απριλίου 2026
ΠΑΣ Γιάννινα: Δεν σκοράρει, δεν κερδίζει, δεν μένει στην SL2…

Τελευταία εκτός έδρας «υποχρέωση» του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Νέστο

22 Απριλίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ