ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εκπαίδευσης, της έρευνας και παραγωγικών φορέων πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες για τη “Διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης για την ανάδειξη καινοτόμων έργων στους τομείς εξειδίκευσης της Ηπείρου”.
Στη νέα προγραμματική περίοδο, 59 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε μεταξύ άλλων:
“Κάθε τόπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Εμείς είμαστε σε ένα τόπο που μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε ποιοτικά προϊόντα στον πρωτογενή τομέα και μια πλειάδα παραγωγής υπηρεσιών από τον τουρισμό και πλέον – με τη βοήθεια του Πανεπιστήμιου- και σε άλλους τομείς”.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ΟΧΕ που δρομολογούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027.
“Μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι στοχευμένο και χρήσιμο. Θα στηρίξουμε αυτά που με συνέπεια, με τοπικά προϊόντα, με οτιδήποτε έχει ο τόπος, και θα προχωρήσουμε για την επόμενη μέρα”.
Για τον τομέα της καινοτομίας και στις δράσεις που θα ενισχυθούν, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι: “Οι επιχειρήσεις θα πρέπει πάντα σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς πρέπει να παρουσιάσουν κάτι καινοτόμο. Προτάσεις για προτάσεις δεν περνάνε. Τα αποτελέσματα θα είναι απτά”.
Καταλήγοντας ανάφερε και τα εξής:
« Δεν είναι σήμερα η Ήπειρος αυτή που ήταν, όταν ξεκινήσαμε τη Νέα Γνώση. Έχουν γίνει πολλά βήματα. Εμείς θα στηρίξουμε τα πάντα, αρκεί να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για τον τόπο. Αυτή θα είναι η δικιά μας η γραμμή για όλες τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γραφείο Καινοτομίας . Και αυτό μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε όλα καλά”.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ακόμη η Προϊστάμενη της ΕΥΔ Προγράμματος «Ήπειρος» κ. Ευ. Παπανικολάου, η Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων κ. Α. Μπατιστάτου και ο Διευθυντής του ΙΒΕ-ΙΤΕ κ. Σ. Χριστοφορίδης.
Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου, τόνισε τους προτεινόμενους άξονες από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, οι οποίοι αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου. Ειδικότερα, η βιομηχανία εμπειρίας, η αγροδιατροφή, η ψηφιακή επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον είναι οι τέσσερις βασικοί τομείς όπου μπορούν να ενισχυθούν οι συνεργασίες.
Η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής παρουσίασε τα δεδομένα για την κατανομή των πόρων του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος, από τα οποία το 13% θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, τα 59 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν ως εξής: 20 εκατομμύρια στην έρευνα, 4 εκατομμύρια στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα, 28 εκατομμύρια στην επιχειρηματικότητα και 7 εκατομμύρια στο ανθρώπινο δυναμικό.