Τον «οδικό χάρτη» της σταδιακής άρσης των πολύ αυστηρών μέτρων κατά του κοροναϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.
Μπορεί τόσο τα κρούσματα, όσο και η πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνονται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας να μην επέτρεπε -υπό άλλες συνθήκες- τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο άπαντες αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τη μακροχρόνια «μάχη» με τον φονικό ιό και θεωρούν πως μια μικρή χαλάρωση του lockdown θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες για την «τελική ευθεία» πριν τη μεγάλη νίκη.
«Σύμμαχος» στη χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να είναι και ο καιρός, που θα βελτιώνεται όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και έτσι θα ευνοεί τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο ιός δεν εξαπλώνεται με την ίδια ευκολία.
Τα μέτρα αναλυτικά
Έτσι λοιπόν, πιο συγκεκριμένα, από αύριο Σάββατο, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί), όπως ισχύει άλλωστε και τις καθημερινές.
Παράλληλα, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.
Συγκεκριμένα, η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα με πολύ αυστηρούς κανόνες.
Ακόμα, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή.
Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.
Ακόμα, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.
Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.
Δωρεάν ατομικά τεστ
Μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία καθώς και ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
Παράλληλα ανακοίνωσε νέα μέτρα για την βελτίωση της συμμόρφωσης στα μέτρα για τον κοροναϊό.
Σε αυτή τη προσπάθεια ο σημαντικότερος σύμμαχός μας είναι ο εμβολιασμός τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
Το εθνικό εμβολιαστικό μας σχέδιο πηγαίνει πολύ καλά ενώ είμαστε σταθερά ανάμεσα στις 7 ευρωπαϊκές χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού, σύμφωνα με τον υφυπουργό.
«Ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση των μέτρων διότι κάθε βδομάδα έως το τέλος Μαρτίου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσθέτουμε 200.000 εμβολιασμένους στον γενικό πληθυσμό και προσεγγίζουμε τον στόχο της ανοσίας» ανέφερε ο υφυπουργός.
Ειδικότερα τον Απρίλιο θα γίνουν ακόμη 1,5 εκατ. εμβολιασμοί και θα λάβουν εμβολιασμό οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς πολίτες της ομάδας Α.
Αντίστοιχα τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικότερες επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.
Τα κρούσματα
39 νέα κρούσματα κατέγραψε την Παρασκευή στην Ήπειρο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Για ακόμα μία ημέρα στην ΠΕ Ιωαννίνων εντοπίζονται πάνω από τα μισά νέα κρούσματα σε σύγκριση με όλη την Ήπειρο.
Συγκεκριμένα 27 είναι τα νέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, παρά το αυστηρό lockdown, ενώ αρκετά λιγότερα κρούσματα καταγράφονται στις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.
Στην ΠΕ Θεσπρωτίας καταγράφονται 5 νέα κρούσματα, στην ΠΕ Άρτας αναφέρονται από τον ΕΟΔΥ 5 νέα κρούσματα και στην ΠΕ Πρέβεζας καταγράφονται 2 νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, Π.Ε. Θεσπρωτίας και δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου παραμένουν στο βαθύ κόκκινο, ενώ απ’ αυτό βγαίνει η Άρτα.
Θετική η Μαρία Κεφάλα
Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα. Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, δημοσιοποίησε η ίδια ότι προσβλήθηκε από τον Covid-19 παρότι τηρούσε αυστηρά όλα τα μέτρα και συστήνει μεγάλη προσοχή και καμία χαλάρωση.
«Ο εφιάλτης που ζούμε εδω και ένα χρόνο από άκρη σε άκρη αυτού του πλανήτη παραμένει μία αόρατη απειλή γύρω μας. Βιώνω τις τελευταίες ώρες κι εγώ προσωπικά το σκληρό «πρόσωπο» της πανδημίας, καθώς προσβλήθηκα από covid 19 , παρά το γεγονός ότι τηρούσα αυστηρώς όλα τα μέτρα.
Ο εχθρός είναι αόρατος. Σας ζητώ να μη χαλαρώσετε ούτε μια στιγμή τώρα που φτάνουμε στην αρχή του τέλους ενός δύσκολου πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.