• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Ήπειρος

Μελέτες και διαβούλευση για τα… νερά της Ηπείρου

από Συντακτική Ομάδα
3 Νοεμβρίου 2023
σε Ήπειρος
sdlap-689x375
Share on FacebookShare on Twitter

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΤΕΕ/ΤΗ

Στη φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος της Ηπείρου και στην τελική ευθεία όπως προβλέπεται, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, μιας υβριδική εκδήλωση παρουσίασης του Σχεδίου και ανοιχτής συζήτησης με τοπικούς φορείς.

Η διαδικασία της δεύτερης αναθεώρησης με αναθέτουσα αρχή τη Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ξεκίνησε από κοινοπραξία μελετητικών εταιρειών το Μάρτιο του 2022 και φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2023.

Την υβριδική ημερίδα άνοιξε ο κ. Δημήτρης Γαζής, Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και ακολούθως, ο κ. Βασίλης Γοργόλης αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, χαιρέτισε από απόσταση. Ο κ. Γοργόλης υποστήριξε πως είναι βελτιωμένο το υδάτινο δυναμικό στην Ήπειρο χάρη και στις προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου, μιλώντας δε για την Επιτροπή Περιβάλλοντος στην οποία προΐσταται ο ίδιος, είπε πως η ανθρωπογενής δραστηριότητα δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στο υδάτινο δυναμικό της Ηπείρου με τις μονάδες κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας καθώς και την ιχθυοκαλλιέργεια ή τη βιομηχανία, να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση πάνω στα νερά μας. Στο συντριπτικό ποσοστό των νέων ή και των υφιστάμενων δραστηριοτήτων γίνονται αυτοψίες για να μειωθούν οι περιπτώσεις ρύπανσης, σημείωσε ο κ. Γοργόλης και κατέληξε πως τα νερά βελτιώνονται και αυτό βεβαιώνεται από μετρήσεις αλλά και γιατί ο κόσμος χρησιμοποιεί περισσότερο τη Λίμνη Παμβώτιδα…

Διάθεση να συνεισφέρει με τις δικές του προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση, δήλωσε ο Γιάννης Τσίγκρος, πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου που τόνισε μεταξύ άλλων πως η διαχείριση του νερού είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αν και στην Ήπειρο το νερό είναι άφθονο λόγω του μορφολογικού υπόβαθρου.

Τέλος, ο κ. Μάνος Πατεράκης, Αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Ηπείρου, ανέτρεξε τη διαδικασία αναθεώρησης που στηρίζεται στην Οδηγία 2000/60/ΕΚ με διατάξεις ενσωματωμένες στο εθνικό δίκαιο της χώρας μας εδώ και χρόνια. Ο ρόλος της Διεύθυνσης Υδάτων όπως τόνισε, είναι να παρακολουθεί και να ελέγχει τις περιβαλλοντικές συνθήκες και να επιβάλλει μέτρα στις διάφορες δυνάμεις που ασκούν πιέσεις στο υδάτινο δυναμικό της περιοχής.

Οι μελέτες

Ο κ. Γ. Κοτζαγεώργης από την μελετητική κοινοπραξία αναφέρθηκε στη διαδικασία της 2ης αναθεώρησης κατά την οποία αντιμετωπίστηκαν τα υδάτινα οικοσυστήματα για πρώτη φορά με ενιαία μεθοδολογία για τη διαμόρφωση μιας οικολογικής παροχής των ποτάμιων υδατικών συστημάτων, έγινε κατάρτιση «Μητρώου Πηγών Ρύπανσης» και Διαμόρφωση «Εθνικής Βιβλιοθήκης» μέτρων για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων υδρομορφολογικών αλλοιώσεων, επικαιροποίηση της αναλυτικής μεθοδολογίας ανάλυσης ανθρωπογενών πιέσεων κτλ. Τα επόμενα βήματα είναι η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης του προσχεδίου της 2ης Αναθεώρησης ως το τέλος Νοεμβρίου (ολοκληρώνεται η εξάμηνη περίοδος), η οριστικοποίηση του τελικού Σχεδίου και των συνοδευτικών Κειμένων Τεκμηρίωσης και ακολούθως η έγκριση της 2ης Αναθεώρησης μέχρι το τέλος του 2023.

Στην γεωγραφική περιοχή της αναθεώρησης περιλαμβάνονται 6 Λεκάνες Απορροής Υδάτων (ΛΑΠ) και συγκεκριμένα οι Λεκάνες Αώου, Καλαμά (μαζί με Παμβώτιδα και Τάφρο Λαψίστας), Λούρου, Αχέροντα, Αράχθου, Κέρκυρας-Παξών. Η χώρα μας μοιράζεται τη διασυνοριακή λεκάνη του Αώου κατέχοντας το 25% αυτής.

Ο καθορισμός των επιφανειακών υδατικών συστημάτων περιλαμβάνει 83 ποτάμια συστήματα, μία Λίμνη και τρεις ταμιευτήρες (Πηγές Αώου και Πουρνάρι 1 και 2). Υπάρχουν ακόμα 40 υπόγεια υδατικά συστήματα.

Οι χρήσεις ύδατος είναι η άρδευση, η ύδρευση-τουρισμός, η βιομηχανία, η κτηνοτροφία, η περιβαλλοντική χρήση και η υδροηλεκτρική ενέργειας.

Δεν διαπιστώνονται προβλήματα υπερεκμετάλλευσης του νερού, τόνισαν οι μελετητές μεταξύ άλλων, υπάρχει ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων της Παμβώτιδας που υφίσταται μέτρια απόληψη ενώ τέλος, προβλήματα επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού διαπιστώνονται σε Κέρκυρα και Πρέβεζα. Εδώ με παρέμβασή του ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου τόνισε πως πρόβλημα ύδρευσης αντιμετωπίζει και η Κόνιτσα και πρότεινε την εκμετάλλευση των πηγών Αμαράντου.

Πίεση στα υδάτινα οικοσυστήματα προκαλούν οι 45 μονάδες που λειτουργούν πέριξ της λίμνης Παμβώτιδας και αντίστοιχες μονάδες στην περιοχή του Αμβρακικού, ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας καταγράφονται στον ποταμό Λούρο, στον Αμβρακικό και στα παράλια της Θεσπρωτίας, βόρειας της Ηγουμενίτσας. Για τη μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέας, λειτουργούν περισσότερες από 200 μονάδες εντός και εκτός ΒΙΠΕ, ενώ 79 βιομηχανικές μονάδες επιβαρύνουν Καλαμά και Κέρκυρα.

Προηγούμενο άρθρο

Δημοπρατούνται έργα εκσυγχρονισμού των δικτύων ΤΟΕΒ Μπόϊδα- Μαυρή, Αχέροντα και Λούρο

Επόμενο άρθρο

Η θέση της Δημοτικής Αρχής για τα Νομικά Πρόσωπα- Την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο

Επόμενο άρθρο
dimarxeio-ioanninon

Η θέση της Δημοτικής Αρχής για τα Νομικά Πρόσωπα- Την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο

Πρόσφατα νέα

Ο Κολιοφούκας βασικός υποψήφιος για την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Κολιοφούκας βασικός υποψήφιος για την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα

26 Ιουνίου 2026
9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου  με πλούσιο πρόγραμμα

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου με πλούσιο πρόγραμμα

26 Ιουνίου 2026
9ο Φολκλορικό Φεστιβάλ  από τον ΧΟΙ  στην πλατεία Μαβίλη

9ο Φολκλορικό Φεστιβάλ  από τον ΧΟΙ  στην πλατεία Μαβίλη

26 Ιουνίου 2026
Έμεινε εξαγγελία o δρόμος Καλπάκι-Κόνιτσα

Εκδηλώσεις  Μνήμης και Τιμής  για τον εθνικό ευεργέτη Μιχαήλ Αναγνωστόπουλο στην Κόνιτσα

26 Ιουνίου 2026
sxedia

Ο  Κώδικας Αυτοδιοίκησης… κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης

26 Ιουνίου 2026
Δεν λύνουν το πρόβλημα οι νυχτερινές διελεύσεις στην Εγνατία

Δεν λύνουν το πρόβλημα οι νυχτερινές διελεύσεις στην Εγνατία

26 Ιουνίου 2026

Δημοφιλή

pas-giannina

Επίκειται συνάντηση δικηγόρων Καλαμάρη και ΠΑΣ Γιάννινα

4 Ιουνίου 2026
Αναγκαστικά μένουν όλα «παγωμένα» στον ΠΑΣ Γιάννινα

Αναγκαστικά μένουν όλα «παγωμένα» στον ΠΑΣ Γιάννινα

29 Μαΐου 2026
H αρχή της επόμενης μέρας του ΠΑΣ Γιάννινα

Η φιέστα της ΑΕΚ στα Γιάννενα έφερε αντιδράσεις από οπαδούς του ΠΑΣ

19 Ιουνίου 2026
zosimades-genikh-

 «Καυτή» η ατζέντα του ΠΑΣ Γιάννινα την τρέχουσα εβδομάδα

9 Ιουνίου 2026
Οι ελπίδες αλλαγής σελίδας ξεθωριάζουν καθώς ο Καλαμάρης θα περιμένει την εκκαθάριση της ΠΑΕ

Οι ελπίδες αλλαγής σελίδας ξεθωριάζουν καθώς ο Καλαμάρης θα περιμένει την εκκαθάριση της ΠΑΕ

25 Ιουνίου 2026
Αναβολή σε Γ’ Εθνική και στα γυναικεία πρωταθλήματα λόγω κορωνοϊού

 Ένας μήνας στη διάθεση του ΠΑΣ για να προετοιμαστεί

5 Ιουνίου 2026
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Ο Κολιοφούκας βασικός υποψήφιος για την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Κολιοφούκας βασικός υποψήφιος για την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα

26 Ιουνίου 2026
9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου  με πλούσιο πρόγραμμα

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου με πλούσιο πρόγραμμα

26 Ιουνίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ