• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Αντί κάλυψης κενών σε προσωπικό, αναθέσεις…

από Συντακτική Ομάδα
14 Ιανουαρίου 2026
σε Επικαιρότητα
Αντί κάλυψης κενών σε προσωπικό, αναθέσεις…
Share on FacebookShare on Twitter

Η υποστελέχωση της Περιφέρειας Ηπείρου με τις ελλείψεις του ενός τετάρτου του προσωπικού που έπρεπε να στελεχώνουν τις υπηρεσίες της, είναι η μεγάλη εικόνα του προβλήματος και η απευθείας ανάθεση των 57.000 για έναν επιστάτη δρόμων στο εθνικό δίκτυο της Ηπείρου, που θα ελέγχει λακκούβες και φωτισμό – απόφαση που έλαβε πρόσφατα κατά πλειοψηφία η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας – είναι η εικόνα που επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά στην Ήπειρο, εκθέτοντας την Περιφερειακή Αρχή για την προφανή τακτοποίηση ενός δικού της ανθρώπου μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας “Ήπειρος ΑΕ”. Τα δύο θέματα απασχόλησαν την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης, μέσα από δύο ερωτήσεις  παρατάξεων της αντιπολίτευσης με την απάντηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη να επικεντρώνεται στις ελλείψεις προσωπικού.

Ελέγχοντας για λακκούβες και τα φώτα στου δρόμους

Η απευθείας ανάθεση των 57.000 ευρώ για έναν υπάλληλο που θα εντοπίζει λακκούβες και καμένες λάμπες τέθηκε από τον Σάββα Δημητριάδη της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών”, με έμμεσο τρόπο που έθετε το κύριο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας. Στην παρέμβασή του ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου φέρει την απόλυτη ευθύνη για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του εθνικού οδικού δικτύου, διαθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες διοικητικές δομές και έμπειρους αντιπεριφερειάρχες για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, η απόφαση για ανάθεση του ελέγχου του οδοφωτισμού και της κατάστασης του οδοστρώματος σε ιδιώτες για τη διετία 2026-2027 προκαλεί έντονο προβληματισμό για την υποκατάσταση των δημόσιων μηχανισμών από αποσπασματικές εργολαβίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δημητριάδης ζήτησε να διευκρινιστεί για ποιον λόγο επιλέχθηκε η ανάθεση υπηρεσιών ελέγχου της κατάστασης του οδικού δικτύου ενώ υφίστανται τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, χωρικοί αντιπεριφερειάρχες με ευθύνη και γνώση της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και θεσμοθετημένες δυνατότητες συνεργασίας με τους Δήμους. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα με ποιον τρόπο αξιοποιούνται οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας στον τακτικό και προληπτικό έλεγχο και αν υφίσταται τεκμηριωμένη αδυναμία αυτών των υπηρεσιών να επιτελέσουν το έργο ή αν πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή υποκατάστασής τους. Επιπλέον, ο κ. Δημητριάδης ζήτησε εγγυήσεις για το πώς διασφαλίζεται ότι οι εξωτερικές αναθέσεις δεν οδηγούν σε αποδυνάμωση ή απαξίωση των δομών της Περιφέρειας, μετατρέποντας πάγιες αρμοδιότητες σε εργολαβίες. Κλείνοντας, κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να αποσαφηνίσει ποιος είναι ο υφιστάμενος μηχανισμός ελέγχου της ασφάλειας του δικτύου, ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη εποπτείας του και ποιος φέρει τελικά τη θεσμική και πολιτική ευθύνη λογοδοσίας για τα αποτελέσματά του, ειδικά όταν κρίσιμες λειτουργίες ανατίθενται σε τρίτους.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης παραδέχθηκε το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνοντας ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών είναι αποδεκατισμένη λόγω συνταξιοδοτήσεων και αδυνατεί να ανταπεξέλθει πέραν του ωραρίου εργασίας. Ανατρέχοντας στο θεσμικό πλαίσιο ο κ. Καχριμάνης είπε πως τα όργανα της ΕΛ.ΑΣ. υποχρεούνται να ειδοποιούν αμέσως και εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ύπαρξη βλαβών του οδοστρώματος και τις συνθήκες ασφαλείας των οδών που εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών αλλά και κάθε πολίτης μπορεί να προβαίνει σε γραπτή ειδοποίηση με οποιοδήποτε μέσο. Ανέφερε δε ότι οι τμηματάρχες της Περιφέρειας δηλώνουν σήμερα αδυναμία να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από έντονα καιρικά φαινόμενα, γεγονός που κατέστησε την ανάθεση σε ιδιώτη αναγκαία λύση για την ασφάλεια του δικτύου. Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε πως η «Ήπειρος ΑΕ» λειτουργεί ως αναπτυξιακός φορέας και πως το τελικό ποσό που μένει ως αμοιβή στον εργαζόμενο μετά τους φόρους αντιστοιχεί σε έναν απλό μισθό, δηλώνοντας παράλληλα πλήρως υπεύθυνος για την επιλογή αυτή.

“Έτσι αποφασίστηκε να τρέχει ένας αυτές τις μέρες να βλέπει το φωτισμό και τις λακούβες στους δρόμους, δεν έχουμε κόσμο, οι τμηματάρχες μας είπαν σήμερα ότι αδυνατούμε για πολλά πράγματα, μας έχει πέσει και δουλειά με τις ζημιές που έγιναν, αυτός είναι ο λόγος που κάναμε την ενέργεια, αυτό που έκαναν οι υπηρεσίες με ανθρώπους που πήραν σύνταξη δεν υπάρχουν…” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική ζητώντας την ανάκληση της απόφασης της Περιφερειακής Επιτροπής, με τον Γιώργο Πρέντζα να χαρακτηρίζει ειρωνικά την κίνηση ως εφεύρεση της ειδικότητας του «εντοπιστή λακκουβών», παρομοιάζοντάς την με την παλαιότερη ανάθεση για θυρωρό στο κτίριο της Περιφέρειας. Ο Γιάννης Στέφος και ο Στέφανος Ζούμπας εξέφρασαν την άποψη ότι ένας και μόνο άνθρωπος είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες του δικτύου, ενώ οι Σπύρος Υφαντής και Λάμπρος Γεωργόπουλος έκαναν λόγο για εργαλειοποίηση της αναπτυξιακής εταιρείας και ζήτησαν την άμεση απόσυρση της απόφασης.

Η υποστελέχωση φτάνει το 1/4 του Οργανισμού

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου» ανέδειξε από την άλλη, τη συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, υποστηρίζοντας ότι οι ελλείψεις αγγίζουν πλέον το ένα τέταρτο του συνολικού προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υπάρχουν 204 κενές οργανικές θέσεις σε σύνολο 823, με τη μεγαλύτερη «αιμορραγία» να εντοπίζεται στις κατηγορίες Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Η παράταξη κατήγγειλε ότι η Περιφερειακή Αρχή αξιοποίησε συνειδητά αυτές τις ελλείψεις για να εκχωρήσει σε ιδιώτες εργολάβους κρίσιμους τομείς, όπως η καθαριότητα και οι εργασίες γενικών καθηκόντων, χωρίς να έχει ζητήσει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε αυτές τις κατηγορίες από το 2011.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νευραλγικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, όπου η υποστελέχωση έφτασε το 55% στα Γιάννενα, και της Δημόσιας Υγείας, όπου ελάχιστοι επόπτες καλούνται να ελέγξουν ολόκληρους νομούς, με αποτέλεσμα την αδυναμία εντοπισμού σοβαρών περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Παράλληλα, τονίστηκε η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα λόγω των 40 κενών στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), αλλά και η «αδυναμία εκτέλεσης» έργων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, η οποία οδηγεί στην πρόσληψη πανάκριβων τεχνικών συμβούλων και σε μελέτες κακής ποιότητας. Στο πλαίσιο της παρέμβασής της, η περιφερειακή σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κωνσταντίνα Ζέκα ζήτησε απαντήσεις για τα δομικά προβλήματα που προέκυψαν από αυτή την πολιτική. Συγκεκριμένα ερωτήθηκε η Περιφερειακή Αρχή πόσες συμβάσεις τεχνικών συμβούλων συνήψε τη διετία 2023-2024 αντί για προσλήψεις και πόσοι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν μέσω διαφόρων προγραμμάτων με συμβάσεις έργου. Επίσης ζητήθηκε να εξηγηθεί για ποιο λόγο από το 2011 μέχρι σήμερα δεν ζητήθηκε ούτε μία πρόσληψη προσωπικού στις κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ παρά τα τεράστια κενά και πώς δικαιολογήθηκε η επιλογή κάλυψης πάγιων αναγκών μέσω εργολάβων. Επιπλέον τέθηκε το ζήτημα του πώς διασφαλίστηκε στην πράξη η επιχειρησιακή ετοιμότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές όταν η Πολιτική Προστασία στελεχώνεται από ελάχιστους υπαλλήλους, αλλά και πώς προστατεύθηκαν οι αγρότες όταν οι υπηρεσίες επιστημονικής στήριξης παρέμειναν υποστελεχωμένες. Τέλος, ζητήθηκαν εξηγήσεις για το πώς ελέγχθηκε αποτελεσματικά η δημόσια υγεία με ελάχιστους επόπτες και ποιος ωφελήθηκε τελικά από την απόκρυψη αυτών των κενών.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης απαντώντας τόνισε πως δεν υπάρχει συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που να μην έχει αναφέρει ελλείψεις προσωπικού σε ειδικότητες όπως οι χειριστές για τους οποίους διαπιστώνονται πολύ μεγάλες ελλείψεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η Περιφέρεια δε λειτουργεί εκτός κρατικής διοίκησης, σημείωσε, υποβάλλει αιτήματα για προσλήψεις, έχει ζητήσει την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων και από το 2011, έχουν προσληφθεί μόνιμοι και ΙΔΑΧ όλων των βαθμίδων, 62 θέσεις όλων βαθμιδων είναι δεσμευμένες και θα καλυφθούν μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ενώ οι θέσεις ΥΕ δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεδομένο είναι πως τομείς όπως η καθαριότητα δε μπορεί να καλυφθεί από το υπάρχον προσωπικό και γίνεται συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες και το ίδιο συμβαίνει και με την Πολιτική Προστασία, μετά προσκλήσεις και το σύστημα αυτό είναι αποτελεσματικότατο και οικονομικό, λύνονται προβλήματα που παρουσιάζονται συνεχώς, υποστήριξε ο κ. Καχριμάνης. Τέλος τον πολίτη τον ενδιαφέρει πως θα λυθεί το πρόβλημα και όχι το ποιος το λύνει, κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.

Προηγούμενο άρθρο

Με…περιοδική παρουσία το φυλάκιο Δρυμάδων

Επόμενο άρθρο

Δύσκολη η “επόμενη μέρα” για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Επόμενο άρθρο
Δύσκολη η “επόμενη μέρα” για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Δύσκολη η “επόμενη μέρα” για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Πρόσφατα νέα

Ίδρυση ΑΜΚΕ προανήγγειλε ο Ν. Σιόντης για τη συγκέντρωση δωρεών

Ίδρυση ΑΜΚΕ προανήγγειλε ο Ν. Σιόντης για τη συγκέντρωση δωρεών

30 Ιανουαρίου 2026
“Διάβολος Μέσα” του Καρλ Σένχερ στη “Σκηνή 125”

Τελευταίες παραστάσεις για το “Διάβολος Μέσα” του Καρλ Σένχερ στη “Σκηνή 125”

30 Ιανουαρίου 2026
Η Ελληνική Πτηνοτροφία ανησυχεί  για τις επιπτώσεις από τη Mercosur

Η Ελληνική Πτηνοτροφία ανησυχεί  για τις επιπτώσεις από τη Mercosur

30 Ιανουαρίου 2026
Γιατί δεν ανατέθηκε στην ‘Εγνατία Οδός Α.Ε’ η εποπτεία της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτη;

ΠΑΣΟΚ κατά Κεφάλα, Αμυρά και Γιόγιακα για Εγνατία

30 Ιανουαρίου 2026
Παραίτηση Β. Χριστοφορίδη από το “Χατζηκώστα”

Παραίτηση Β. Χριστοφορίδη από το “Χατζηκώστα”

30 Ιανουαρίου 2026
Προβληματίζει η  εξέλιξη της  ευλογιάς

Προβληματίζει η  εξέλιξη της  ευλογιάς

30 Ιανουαρίου 2026

Δημοφιλή

Ξεκίνημα μεταγραφικών ανακοινώσεων με Κόντε και Φλόρες

Έκλεισε το «κεφάλαιο» ΠΑΣ Γιάννινα ο Κόντε!

13 Ιανουαρίου 2026
Κλείνουν τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου οι αγρότες

Κλείνουν τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου οι αγρότες

7 Ιανουαρίου 2026
Ίδρυση ΑΜΚΕ προανήγγειλε ο Ν. Σιόντης για τη συγκέντρωση δωρεών

Ίδρυση ΑΜΚΕ προανήγγειλε ο Ν. Σιόντης για τη συγκέντρωση δωρεών

30 Ιανουαρίου 2026
Καβάλα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0: Τον έσπρωξε στον… γκρεμό

Καβάλα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0: Τον έσπρωξε στον… γκρεμό

20 Ιανουαρίου 2026
Περιορισμός μεταγραφών και επιτήρηση για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν

Τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα

27 Ιουνίου 2025
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ

Εύσημα στο δήμο Ιωαννιτών για τη διαχείριση των αδέσποτων

28 Ιουνίου 2024
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Ίδρυση ΑΜΚΕ προανήγγειλε ο Ν. Σιόντης για τη συγκέντρωση δωρεών

Ίδρυση ΑΜΚΕ προανήγγειλε ο Ν. Σιόντης για τη συγκέντρωση δωρεών

30 Ιανουαρίου 2026
“Διάβολος Μέσα” του Καρλ Σένχερ στη “Σκηνή 125”

Τελευταίες παραστάσεις για το “Διάβολος Μέσα” του Καρλ Σένχερ στη “Σκηνή 125”

30 Ιανουαρίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις