Το Οικομουσείο Ζαγορίου αναζητά καλλιτέχνες για ένα μοναδικό art residency στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, με τίτλο: “ Μεταμορφώνοντας μονοπάτια σε πολιτιστικά τοπόσημα”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα φιλοξενίας 9 ημερών, στα Άνω Πεδινά 13–21 Ιουνίου 2026, με στόχο την αναβίωση παραδοσιακών μονοπατιών μέσα από τη σύγχρονη τέχνη, με θέμα για το 2026: «Ο ρόλος της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας».
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν, να περπατήσουν, να δημιουργήσουν site-specific έργα και να μοιραστούν εμπειρίες, αναβιώνοντας παραδοσιακά μονοπάτια σε πολιτιστικές διαδρομές.
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη εγκαταλελειμμένων μονοπατιών μέσω της σύγχρονης τέχνης, μετατρέποντάς τα σε ζωντανές πολιτιστικές διαδρομές που συνδέουν το φυσικό τοπίο με την πολιτιστική κληρονομιά.
Τι είναι το Pathways of Art
Το Pathways of Art είναι ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που εστιάζει στην επανενεργοποίηση παραδοσιακών μονοπατιών, αναδεικνύοντάς τα ως πολιτιστικά, κοινωνικά και οικολογικά τοπόσημα. Μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, τα μονοπάτια αντιμετωπίζονται όχι μόνο ως διαδρομές μετακίνησης, αλλά ως φορείς μνήμης, γνώσης και σχέσεων ανθρώπου–τοπίου.
Το residency με μια ματιά
- Συμμετοχή 7 καλλιτεχνών
- Διάρκεια: 9 ημέρες
- Τοποθεσία: Άνω Πεδινά Ζαγορίου
- Δημιουργία εφήμερων έργων στο φυσικό τοπίο
- Υποβολή αιτήσεων: 22 Ιανουαρίου 2026- 9 Φεβρουαρίου 2026
- Έμφαση σε έργα που σέβονται το περιβάλλον, χρησιμοποιούν φυσικά υλικά, ενσωματώνουν την έννοια της παροδικότητας.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν
- Εικαστικοί καλλιτέχνες
- Εικαστικοί που δουλεύουν με επιτόπιες εγκαταστάσεις (land art, eco art κ.λπ.)
- Δημιουργούς των οποίων η πρακτική σχετίζεται με το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά, τη σχέση ανθρώπου–τοπίου ή/και την κοινότητα
Για ερωτήσεις: ecomuseumzagori@gmail.com (Παρακαλούμε να συμπεριλάβετε «Pathways of Art – Residency» στη γραμμή θέματος, για να διασφαλιστεί ότι το μήνυμά σας θα ληφθεί υπόψη).













